Skip to main content

5 božanstvenih plaža poluostrva Pilion u Grčkoj po izboru travel bloga- Paw traveller

Kada maštamo o Grčkoj zamišljamo slike prelepih ostrva načičkanih isprano belim kućama, a u pozadini zadivljujuće tirkizne nijanse prekrasnog mora. Nekako se prosto tako nametnulo gledajući mnoge kataloge turističkih agencija i kratke reklamne travel spotove.

Medjutim, u Grčkoj postoji mnogo više od toga! Postoji toliko toga lepog na jedan drugačiji način, i mnogo je neverovatnih mesta širom kopna za koja možda nikada ranije niste čuli, a jedno takvo živopisno mesto je poluostrvo Pilion, koje se nalazi na istočnoj strani kopnene Grčke.

Potistika, Pilion- Paw traveller
Pilion je mesto neizmerne prirodne lepote, peščanih, šljunkovitih i stenovitih plaža, planinskih vrhova, živopisnih sela i netaknutih zaseoka... i još mnogo toga.

Iako Pilion nije destinacija za lude provode, svi oni koji ga posete neće ostati razočarani.

Kao stvoren je za ljude koji žele da uživaju u mirnom ali aktivnom odmoru, koji vole pešačenje kroz netaknutu prirodu i kupanje u kristalno čistim vodama. Pilion je za sve one koji žele da daju sebi oduška od svakodnevnog stresnog tempa, i prepuste se slow-life načinu života makar na nekoliko dana.

Priroda Piliona je fenomenalna i krase ga neke od najlepših plaža u Grčkoj, a mi smo za vas odabrali naše favorite.

#1. Agia Saranta, plavetnilo koje očarava


Agia Saranta, Pilion- Paw traveller
Agia Saranta je magična plaža
sa neverovatnom plavom vodom i kombinacijom peska i finih belih oblutaka, a i
me je dobila po maloj crkvici Sveta Saranta, ušuškanoj pokraj puta pre skretanja za samu plažu.

Nalazi se na samo dva kilometra od mesta Chorefto, a njene bistre zeleno-plave vode vas neće ostaviti ravnodušnim i rasplamsaće vašu maštu dok lenjo leškarite na suncu. Beli šljunak i pesak, stenovita obala i hlad tokom popodnevnih sati u vrelim letima čine ovu plažu nezaobilaznom za mnoge posetioce.

Plaža je uredjena i pristup automobilom je jednostavan, pa tokom letnjih meseci često zna biti gužva... To joj je jedina mana, ali svakako nije razlog da je ne posetite!


#2. Mourtia, obala za prave ljubitelje prirode 

Mourtia. Pilion- Paw traveller
Na ovoj plaži nema nikakvog sadržaja ali je pravi biser prirode i predstavlja nešto što bi se trebalo naći na vašoj listi obilazaka.

Obala na kojoj se nalazi plaža Mourtia je okružena belim liticama, a u moru se nalaze stenovite formacije neobičnog oblika zardjalo crvene i peščane boje, koje se slikovitim lancem udaljavaju od obale formirajući prirodni bazen. Ovi kontrastni pejzaži i neobični obrisi stena privlače ne toliko ljubitelje sunčanja i kupanja koliko ljubitelje fotografisanja. Obala Mourtia je prekrivena peskom i šljunkom različitih veličina, a voda je ovde neverovatno čista. U neposrednoj blizini, na oko petstotinak metara, se nalazi i Pounta pool, interesantno prirodno udubljenje u stenama ispunjeno vodom koje formira bazenčić u kome se možete okupati, ili napraviti neke interesantne fotografije.

#3. Potistika, jedna od najlepših plaža Piliona

Potistika, Pilion- Paw traveller
Ako volite duge šetnje, iz sela Xinovrisi možete pratiti stazu dugu oko četiri kilometra koja prolazi kroz klisuru sa bogatom florom i faunom koja će vas odvesti do ljupke i veličanstvene plaže Potistika.
Naravno, ukoliko niste baš ljubitelj pešačenja, do ove plaže možete doći i svojim automobilom.
Po našem mišljenju Potistika je najlepša plaža Piliona, a kupanje u kristalno čistoj vodi je prava uživancija. Plaža je ogromna, a na nju se nadovezuju još dva bisera- Melani i Palci!

#4. Milopotamos, savršenstvo prirode

Milopotamos, Pilion- Paw traveller
U blizini sela Tsagarada nalazi se ovaj čarobni kutak jugoistočnog Piliona, i mnogi baš Milopotamos smatraju jednom od najlepših plaža u Grčkoj.

Milopotamos je lepa plaža sa zlatnim peskom i belim oblucima, a ono što je posebno izdvaja je veliki kamen kroz koji se može proći koji deli plažu na dva dela, što joj daje poseban šarm.

Sam zaliv u kome se nalazi ova plaža je okružen liticama prekrivenim gustom šumom, i okolinom se širi miris borova pomešan sa mirisom mora.

U moru ima dosta podvodnog kamenja pa je ova plaža odlična za one koji vole da rone i plivaju sa maskom.

#5. Kastri, mesto harmonije

Kastri, Pilion- Paw traveller
Nedaleko od sela Katiogiorgios u kome ćete pronaći sjajne taverne sa morskim specijalitetima i tradicionalnom grčkom hranom nalazi se plaža Kastri sa sitnim zlatnim peskom i plitkom vodom, što je čini idealnom za malu decu.

Ovo je lepo i mirno mesto gde se zelenilo prirode harmonično kombinuje sa divnim zlatnim peskom i plavetnilom mora. Jednostavno ovo je kutak kao stvoren za uživanje svim čulima!

To bi bilo to! Ovo su bili naši favoriti, a na vama je da istražite i pronadjete plaže po svom ukusu kojih je na Pilionu pregršt. Male, velike, skrivene u uvalicama, uredjene, neuredjene, peščane, šljunkovite ili na stenama... ima ih po meri za svakoga i svačiji ukus.

Ceo Pilion je jedinstven i živopisan, i savršeno je mesto za vraćanje prirodi u njenom najčistijem i najlepšem izdanju.

Kombinacija prelepih sela, primorskih gradića i skoro netaknute prirode, prave prekrasne pejzaže gde se boje zelene i plave stapaju čineći Pilion destinacijom koja će vas očarati i inspirisati! 

Pročitajte i post o plažama poluostrva Mani na Peloponezuzapratite Paw traveller i na Instagramu.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj