Skip to main content

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice

Gornji Sustaš-Paw traveller
Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas. 


Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u Holiday Home Vulezić u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak.

Barske štufade- Paw traveller
Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama!

Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka, junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu.

Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je apsolutni gurmanski užitak i zbog kojeg bi se i čuveni Rick Stein motao po Zoričinoj kuhinji i pažljivo beležio način pripreme u svoj notes.

Evo recepta onako kako sam ga upamtila, iz glave... i razumela!

Pripremiti 3kg junećeg mesa od buta i 1,5kg crnog luka. Iseći meso na manje komade i svaki komad posoliti po ukusu. Svako parče mesa pržiti u vrelom ulju i puteru i okretati da sa svih strana porumeni. Oprženo meso prebaciti u polu lonac, a u istom ulju u kome se pržilo meso pržiti prethodno isečeni luk i pržiti ga da dobije zlatno žutu boju. Kad smo ga ispržili staviti ga preko mesa i tome dodati 3-4 čena belog luka, malo kurkume i kuvani paradajiz. Naliti vode da prekrije meso i ubaciti u rernu na 200 stepeni. Kada proključa temperaturu smanjiti na 100 stepeni i ostaviti preko noći da se polako krčka. Pred sam kraj krčkanja štufadama dodati 0,1 dl vina i listiće ruzmarina koji će ovom jelu dati lepu aromu. Poslužiti sa pečenim krompirom i paštom.

Prijatno!

Post o rakiji u ukusima Srbije pronaći ćete OVDE, a o neobičnoj bodljikavoj poslastici pročitajte klikom na ovaj LINK.




 

Comments

Popular posts from this blog

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

Berberska čajanka

Paw traveller Te noći duvao je kašim. Snažno i neumoljivo podizao je pesak i ubacivao najsitniju peščanu prašinu kroz malene proreze između prozora i balkonskih vrata. Nije mi se dalo da zaspim, ustala sam i osetila kako pesak škripuće pod tabanima. Dođoh do prozora, na ulici je bilo pusto, samo je vetar kovitlao neko suvo rastinje. Jedva čekam da svane. I konačno u praskozorje sve se umirilo i svetlost je bivala sve jača iza planine Šajib. Stajala sam kraj prozora i razmišljala o tome da Šajib znači beli starac a ova planina izgleda tako crno u sopstvenoj senci, da bi u jednom momentu izgledalo kao da ceo obod gori. Prelep prizor za oči jutarnjeg dokoličara. Zvono budilnika me je prenulo iz misli. Pola pet je, još da popijem kafu i krećem. Paw traveller U pet sati na trotoaru ispred niskobudžetnog hotela jedan mladi zaljubljeni par, jedan sredovečni mlinar i ja, pomalo drhćući od jutarnje svežine iako je bilo letnje vreme, čekali smo naš prevoz. Možda neće ni doći

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka