Skip to main content

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice

Gornji Sustaš-Paw traveller
Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas. 


Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u Holiday Home Vulezić u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak.

Barske štufade- Paw traveller
Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama!

Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu.

Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je apsolutni gurmanski užitak i zbog kojeg bi se i čuveni Rick Stein motao po Zoričinoj kuhinji i pažljivo beležio način pripreme u svoj notes.

Evo recepta onako kako sam ga upamtila, iz glave... i razumela!

Pripremiti 3kg junećeg mesa od buta i 1,5kg crnog luka. Iseći meso na manje komade i svaki komad posoliti po ukusu. Svako parče mesa pržiti u vrelom ulju i puteru i okretati da sa svih strana porumeni. Oprženo meso prebaciti u polu lonac, a u istom ulju u kome se pržilo meso pržiti prethodno isečeni luk i pržiti ga da dobije zlatno žutu boju. Kad smo ga ispržili staviti ga preko mesa i tome dodati 3-4 čena belog luka, malo kurkume i kuvani paradajiz. Naliti vode da prekrije meso i ubaciti u rernu na 200 stepeni. Kada proključa temperaturu smanjiti na 100 stepeni i ostaviti preko noći da se polako krčka. Pred sam kraj krčkanja štufadama dodati 0,1 dl vina i listiće ruzmarina koji će ovom jelu dati lepu aromu. Poslužiti sa pečenim krompirom i paštom.

Prijatno!

Post o rakiji u ukusima Srbije pronaći ćete OVDE, a o neobičnoj bodljikavoj poslastici pročitajte klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




 

Comments

Popular posts from this blog

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj