Skip to main content

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice

Gornji Sustaš-Paw traveller
Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas. 


Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u Holiday Home Vulezić u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak.

Barske štufade- Paw traveller
Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama!

Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu.

Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je apsolutni gurmanski užitak i zbog kojeg bi se i čuveni Rick Stein motao po Zoričinoj kuhinji i pažljivo beležio način pripreme u svoj notes.

Evo recepta onako kako sam ga upamtila, iz glave... i razumela!

Pripremiti 3kg junećeg mesa od buta i 1,5kg crnog luka. Iseći meso na manje komade i svaki komad posoliti po ukusu. Svako parče mesa pržiti u vrelom ulju i puteru i okretati da sa svih strana porumeni. Oprženo meso prebaciti u polu lonac, a u istom ulju u kome se pržilo meso pržiti prethodno isečeni luk i pržiti ga da dobije zlatno žutu boju. Kad smo ga ispržili staviti ga preko mesa i tome dodati 3-4 čena belog luka, malo kurkume i kuvani paradajiz. Naliti vode da prekrije meso i ubaciti u rernu na 200 stepeni. Kada proključa temperaturu smanjiti na 100 stepeni i ostaviti preko noći da se polako krčka. Pred sam kraj krčkanja štufadama dodati 0,1 dl vina i listiće ruzmarina koji će ovom jelu dati lepu aromu. Poslužiti sa pečenim krompirom i paštom.

Prijatno!

Post o rakiji u ukusima Srbije pronaći ćete OVDE, a o neobičnoj bodljikavoj poslastici pročitajte klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




 

Comments

Popular posts from this blog

7 super peščanih plaža kopnene Grčke

Paw traveller- Sani  Šta je za nekoga sjajna super plaža zavisi ponajviše od samog putnika. Neki vole široke, otvorene plaže sa tonom sadržaja, a neki vole privatnost i skrivene uvale. Neko više voli pesak a neko šljunak, pa su dalje redom ljubitelji plitkih ili dubokih voda, ljubitelji stena... Bilo kako bilo priroda nam je podarila raznolikost i na nama je samo da izaberemo šta nam godi. Ovo su moje omiljene peščane plaže kopnene Grčke!                                                                          Sani- Halkidiki Na početku prvog prsta duž područja sa peščanim dinama   prostire se obala sa veličanstvenom plažom Sani dugom oko 7 kilometara. Plaža je peščana sa jako sitnim belo-zlatnim peskom a vode u blizini obale su plitke i mirne što je idealno za malu decu. Plaža nije ...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...