Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice
Gornji Sustaš-Paw traveller |
Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u Holiday Home Vulezić u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak.
Barske štufade- Paw traveller |
Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu.
Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je apsolutni gurmanski užitak i zbog kojeg bi se i čuveni Rick Stein motao po Zoričinoj kuhinji i pažljivo beležio način pripreme u svoj notes.
Evo recepta onako kako sam ga upamtila, iz glave... i razumela!
Pripremiti 3kg junećeg mesa od buta i 1,5kg crnog luka. Iseći meso na manje komade i svaki komad posoliti po ukusu. Svako parče mesa pržiti u vrelom ulju i puteru i okretati da sa svih strana porumeni. Oprženo meso prebaciti u polu lonac, a u istom ulju u kome se pržilo meso pržiti prethodno isečeni luk i pržiti ga da dobije zlatno žutu boju. Kad smo ga ispržili staviti ga preko mesa i tome dodati 3-4 čena belog luka, malo kurkume i kuvani paradajiz. Naliti vode da prekrije meso i ubaciti u rernu na 200 stepeni. Kada proključa temperaturu smanjiti na 100 stepeni i ostaviti preko noći da se polako krčka. Pred sam kraj krčkanja štufadama dodati 0,1 dl vina i listiće ruzmarina koji će ovom jelu dati lepu aromu. Poslužiti sa pečenim krompirom i paštom.
Prijatno!
Post o rakiji u ukusima Srbije pronaći ćete OVDE, a o neobičnoj bodljikavoj poslastici pročitajte klikom na ovaj LINK.
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.
Comments
Post a Comment