Skip to main content

5 fantastičnih plaža poluostrva Mani na Peloponezu

Peloponez za avanturiste

Mountanistika- Paw traveller

Poluostrvo Mani je nesvakidašnja destinacija koju mali broj putnika uopšte odluči da istraži, i neka vam baš to bude jedan od razloga da ga i vi obidjete i otkrijete sve njegove čari. 

Pored spektakularnih pejzaža i divljeg krajolika, legendi i neverovatne istorije, u ovom delu Peloponeza nalaze se i fantastične plaže koje će upotpuniti vaš odmor.

1. Valtaki

Jedna od interesantnih plaža u okolini Gitija je Valtaki, duga i uska peščana plaža koju upotpunjava olupina broda.
Na samom početku plaže pesak je i na obali i u moru, a kako idete ka sredini i olupini broda Dimitros, u vodi je pesak ali i kamene ploče.

Valtaki- Paw traveller
Brod se nalazi na samo nekoliko metara od obale pa ljubitelji fotografije mogu da naprave izvanredne snimke.

O tome kako je tu dospeo postoji nekoliko verzija, od toga da je krijumčario cigarete pa je spaljen kako bi se sakrili tragovi, do toga da je misteriozno nestao iz luke Gitio i osvanuo zapaljen na ovoj plaži.

Kako god, brod je tu pa izvolite na fotosešn ili kupanjac!

Skoutari- Paw traveller

2. Skoutari

Tri u jedan!
U potrazi za peščanim plažama put nas je odveo u Skoutari!
Kada automobilom prodjete kroz celo selo Skoutari izbijate na prekrasnu peščanu obalu.
Obala je duga i podeljena stenjem na tri manje uvale koje formiraju plaže Kalamaki, Skoutari i Agia Varvara.
Kako se Skoutari nalazi u dubokoj uvali plaže su zaštićene od vetra, ulaz u dubinu ide postepeno, a prekrivene su smedjastim izuzetno sitnim peskom.

Skoutari- Paw traveller
Plaža Agia Varvara je dobila ime po istoimenoj crkvi iz 10 veka koja se nalazi u pesku tik do mora, a ovde ćete naći i tavernicu i ležaljke.

Automobil možete ostaviti pokraj puta, a ako odavde krenete u suprotnom pravcu nakon nekoliko stotina metara nalazi se maslinjak ispod koga je plaža Kalamaki.
Kao što smo već pomenuli, plaže su u uvali, pa vam ova lokacija može biti sklonište od čuvenog meltemi vetra koji u ovom regionu svakodnevno duva u letnjim mesecima.

Itilo- Paw traveller

3. Itilo

Ako ste izgustirali Lakonijsku obalu, vreme je da predjete na Mesinijski zaliv gde vas čeka ItiloDivna duga plaža u zalivu, beličasti pesak i oblutci na obali, dok je dno potpuno peščano, a voda prekrasne plavo-zelene boje.

Plaža je uredjena sa kafeom i ležaljkama, a duž puta postoji i par tavernica. Automobil možete ostaviti pokraj puta ili na velikom parkingu koji se nalazi pred sam kraj plaže. Izuzetno je pogodna za mališane jer je voda dugo plitka.

Iako je okolina Itila prilično brdovita deo oko plaže je potpuno ravan, pa verujem da ćete kao i mi uživati u prizoru divlje lepote koja vas okružuje, i poželeti da istražite i ostatak fantastičnog Manija i podjete dublje na jug...

Marmari- Paw traveller

4. Marmari

Marmari, biser divlje obale dubokog Manija u koji ćete se zaljubiti.
Ako se u vama probudio avanturistički duh, nezaobilazna tačka je Marmari.
Pred sam kraj poluostrva Mani na zaista spektakularnoj lokaciji okružen misterioznim vibracijama autentičnog pejzaža tradicionalnog Manija čeka vas predivno more i Marmari sa dve plaže.

Jedna neuredjena i pogodna za one koji žele privatnost i malo hipster vajba, i druga sa lepim amfiteatralno izgradjenim odmaralištem u fazonu tradicionalne maniotske arhitekture sa kamenim sobama sa panoramskim pogledom na more i divlji Mani krajolik, restoranom, suvenirnicom i uslugom na plaži.

5. Mavrovouni

Ako baš ne želite toliko da ludujete i ukoliko vam se učini da je Marmari tačka suviše duboko zabijena u poluostrvo Mani dobar izbor može biti Mavrovouni plaža, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, a na samom njenom kraju u pravcu Gitija nalazi se i istoimeno selo.

Mavrovouni- Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.
Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Ako vas svrbe tabani da se zaputite put Peloponeza i poluostrva Mani još nekoliko postova o ovom delu vam mogu biti od koristi...
O gradiću Gitio pročitajte OVDE, o Argolidi koja miriše na citruse klikom na ovaj LINK... 
O Maniju za koji slobodno možemo da kažemo da je najneobičniji deo Peloponeza u postu"Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu".

Post o mističnoj Monemvasiji i šetnji kroz Vizantiju pronadjite klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.









Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj