Skip to main content

5 fantastičnih plaža poluostrva Mani na Peloponezu

Peloponez za avanturiste

Mountanistika- Paw traveller

Poluostrvo Mani je nesvakidašnja destinacija koju mali broj putnika uopšte odluči da istraži, i neka vam baš to bude jedan od razloga da ga i vi obidjete i otkrijete sve njegove čari. 

Pored spektakularnih pejzaža i divljeg krajolika, legendi i neverovatne istorije, u ovom delu Peloponeza nalaze se i fantastične plaže koje će upotpuniti vaš odmor.

1. Valtaki

Jedna od interesantnih plaža u okolini Gitija je Valtaki, duga i uska peščana plaža koju upotpunjava olupina broda.
Na samom početku plaže pesak je i na obali i u moru, a kako idete ka sredini i olupini broda Dimitros, u vodi je pesak ali i kamene ploče.

Valtaki- Paw traveller
Brod se nalazi na samo nekoliko metara od obale pa ljubitelji fotografije mogu da naprave izvanredne snimke.

O tome kako je tu dospeo postoji nekoliko verzija, od toga da je krijumčario cigarete pa je spaljen kako bi se sakrili tragovi, do toga da je misteriozno nestao iz luke Gitio i osvanuo zapaljen na ovoj plaži.

Kako god, brod je tu pa izvolite na fotosešn ili kupanjac!

Skoutari- Paw traveller

2. Skoutari

Tri u jedan!
U potrazi za peščanim plažama put nas je odveo u Skoutari!
Kada automobilom prodjete kroz celo selo Skoutari izbijate na prekrasnu peščanu obalu.
Obala je duga i podeljena stenjem na tri manje uvale koje formiraju plaže Kalamaki, Skoutari i Agia Varvara.
Kako se Skoutari nalazi u dubokoj uvali plaže su zaštićene od vetra, ulaz u dubinu ide postepeno, a prekrivene su smedjastim izuzetno sitnim peskom.

Skoutari- Paw traveller
Plaža Agia Varvara je dobila ime po istoimenoj crkvi iz 10 veka koja se nalazi u pesku tik do mora, a ovde ćete naći i tavernicu i ležaljke.

Automobil možete ostaviti pokraj puta, a ako odavde krenete u suprotnom pravcu nakon nekoliko stotina metara nalazi se maslinjak ispod koga je plaža Kalamaki.
Kao što smo već pomenuli, plaže su u uvali, pa vam ova lokacija može biti sklonište od čuvenog meltemi vetra koji u ovom regionu svakodnevno duva u letnjim mesecima.

Itilo- Paw traveller

3. Itilo

Ako ste izgustirali Lakonijsku obalu, vreme je da predjete na Mesinijski zaliv gde vas čeka ItiloDivna duga plaža u zalivu, beličasti pesak i oblutci na obali, dok je dno potpuno peščano, a voda prekrasne plavo-zelene boje.

Plaža je uredjena sa kafeom i ležaljkama, a duž puta postoji i par tavernica. Automobil možete ostaviti pokraj puta ili na velikom parkingu koji se nalazi pred sam kraj plaže. Izuzetno je pogodna za mališane jer je voda dugo plitka.

Iako je okolina Itila prilično brdovita deo oko plaže je potpuno ravan, pa verujem da ćete kao i mi uživati u prizoru divlje lepote koja vas okružuje, i poželeti da istražite i ostatak fantastičnog Manija i podjete dublje na jug...

Marmari- Paw traveller

4. Marmari

Marmari, biser divlje obale dubokog Manija u koji ćete se zaljubiti.
Ako se u vama probudio avanturistički duh, nezaobilazna tačka je Marmari.
Pred sam kraj poluostrva Mani na zaista spektakularnoj lokaciji okružen misterioznim vibracijama autentičnog pejzaža tradicionalnog Manija čeka vas predivno more i Marmari sa dve plaže.

Jedna neuredjena i pogodna za one koji žele privatnost i malo hipster vajba, i druga sa lepim amfiteatralno izgradjenim odmaralištem u fazonu tradicionalne maniotske arhitekture sa kamenim sobama sa panoramskim pogledom na more i divlji Mani krajolik, restoranom, suvenirnicom i uslugom na plaži.

5. Mavrovouni

Ako baš ne želite toliko da ludujete i ukoliko vam se učini da je Marmari tačka suviše duboko zabijena u poluostrvo Mani dobar izbor može biti Mavrovouni plaža, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, a na samom njenom kraju u pravcu Gitija nalazi se i istoimeno selo.

Mavrovouni- Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.
Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Ako vas svrbe tabani da se zaputite put Peloponeza i poluostrva Mani još nekoliko postova o ovom delu vam mogu biti od koristi...
O gradiću Gitio pročitajte OVDE, o Argolidi koja miriše na citruse klikom na ovaj LINK... 
O Maniju za koji slobodno možemo da kažemo da je najneobičniji deo Peloponeza u postu"Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu".

Post o mističnoj Monemvasiji i šetnji kroz Vizantiju pronadjite klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal