Skip to main content

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu!

Fragosika
U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu.

Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma.

Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem.

Paw traveller
Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefkadi. Bila je u paketu, lepo zapakovana, bez trnja za koje sam zbog protoka vremena potpuno i zaboravila da postoji i da krasi ovu voćkicu.
Tog leta sam se podsetila ukusa iz detinjstva i potom ponovo potpuno zaboravila na čudnovatu fragosiku.

Nekoliko godina kasnije na proputovanju kroz Mesiniju po obodima nepreglednih maslinjaka ugledala sam ponovo fragosiku koja ovde raste divlje u potpuno prirodnom ambijentu. A kako naravno nema ničeg lepšeg ni prirodnijeg do ubrati voćku u prirodi dala sam se u branje golom rukom i prošla što bi naši rekli kao bos po trnju.

Priroda je čudesna pa je ovu poslasticu obdarila trnjem i skoro kao dlaka tankim trncima nevidljivim golom oku, pa branje ovog voća treba obavljati sa velikom pažnjom i veštinom da ne biste prošli kao ja. Sa šakom punom trnaca! 

Fragosika- Paw traveller
Da biste pojeli ovu voćku kožu treba ukloniti odsecanjem oba kraja pa vertikalno napraviti prorez duž tela, pridržati viljuškom i raskotrljati.

Meso fragosike u sredini ima puno tvrdih malenih semenki koje su jestive, a tekstura samog mesa je pomalo sundjerasta i meka. 
Fragosika je potpuno neobična zbog svog skoro cvetnog sirupastog ukusa koji ostavlja u ustima- slatkast i sočan, izmedju kruške, smokve i lubenice.
Ako se jede sveža najbolja je kada se rashladi, a može se upotrebljavati i za pripremu sirupa i džemova.

Ono što je interesantno je da su svi nadzemni delovi ove biljke jestivi, pa tako cvetne latice fragosike možete koristiti kao dekoracije u salatama, jastučić se može jesti kao povrće, a sam plod kako smo već predhodno napomenuli kao voće.

Upotreba fragosike stvara povoljne uslove za jačanje imuniteta pa je prava šteta da je ne probate.

Post o rakiji u ukusima Srbije pronaći ćete OVDE , a o preukusnom pasticiu pročitajte klikom na  OVAJ link.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




 




Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...