Skip to main content

Solun- idealna destinacija za city break

Thessaloniki, Salonica, Solun- grad koji spaja različite kulture i ukusnu grčku kuhinju

Paw traveller/ Foto: Nadja Šofranac


Iako drugi po veličini posle Atine i jedna od najznačajnijih luka Balkana, Solun nije grad koji vam prvi padne na pamet kada pomislite na posetu Grčkoj, iako je sa svojih 300 sunčanih dana godišnje i mediteranskom klimom sa elementima kontinentalne pogodan za posetu tokom cele godine.

Ukoliko već niste posetili Solun, iz mnoštva interesantnih stvari o ovom gradu izabrali smo za vas nekoliko razloga da ga stavite na svoju listu.

Solun, istorija iza imena grada

Paw traveller/ Foto: Nadja Šofranac
Grad nosi ime po Tesaloniki, polusestri Aleksandra Velikog, a u prevodu znači Tesalska pobeda. Ime joj je dao otac koji je na dan njenog rodjenja izvojevao veliku pobedu u Tesaliji.

Kada je osnovan u helenističkom dobu, Solun je zamišljen kao trgovačka luka koja je data na upravljanje Tesalonikinom suprugu Kasandru koji je svojoj supruzi odao počast tako što je novu makedonsku prestonicu nazvao po njoj.

Kasnije u vizantijskom dobu, zahvaljujući svom trgovačkom položaju Solun postaje drugi najbitniji grad u carstvu, ali tek nakon turske okupacije koja je trajala od petnaestog veka do kraja prvog svetskog rata otpočinje moderna istorija Soluna.

Pa, idemo u Solun, zašto da ne? Bilo da želite da osetite spoj različitih kultura kroz ostatke ruševina od osnivanja grada, posetite religijske objekte ili isprobate ukusnu hranu i pića koja Grčka ima da ponudi, Solun je apsolutno vredan posete.

Grčka kafa i bugaca

Ima li ičeg lepšeg od toga da započnete svoj prvi dan u Solunu šoljicom tradicionalne grčke kafe i bugacom, grčkim specijalitetom koji dolazi u dva varijeteta. Kao sladak ili slan, pa šta god više volite.

Ponosnom prestonicom bugace smatra se grad Seres na severu Grčke, pa se često u pekarama i bugacacidikama- specijalizovanim radnjama za proizvodnju ovog specijaliteta, navodi da je bugaca iz Seresa.

Kako je za Grke bugaca jelo koje se jede samo za doručak, radnje koje prodaju samo bugacu često rade samo do 14h, dok je u pekarama ima uglavnom tokom celog dana pa je turisti mogu isprobati u koje god doba dana požele.

Interesantno je da se u Atini i njenoj okolini  imenom “bugaca” zove samo bugaca sa vanila kremom, a sve ostale varijante nazivaju pitama i mogu biti sa sirom, spanaćem ili mesom, dok se na severu Grčke, u Solunu i njegovoj okolini sve “pite” zovu “bugaca”, pa tako imamo bugacu sa spanaćem, sa sirom, sa mesom, sa vanila kremom…

Kapani, Aristotel, Galerijev slavoluk, Rotonda i još ponešto

Ne propustite posetu živopisnoj pijaci Kapani, najstarijoj javnoj pijaci u Solunu koja služi za potrebe potrošača još od osmanske okupacije početkom 15. veka.

Ovde se prodaje sve! Od raznovrsnog povrća i voća, preko mnoštva različitih začina, raznih vrsta mesa i ribe, i naravno brojne sorte čuvenih grčkih maslina.

Osim prehrambenih artikala ovde možete nabaviti i kuhinjske potrepštine, odeću, crkvene predmete i suvenire, i sve to po razumnim i niskim cenama.

Kako se pijaca nalazi u centru grada samo vas par koraka deli od čuvenog Aristotelovog trga koji gleda prema moru zaliva Tremakios. Interesantno je da bi većina ljudi ovog najsvestranijeg i najučenijieg grčkog filozofa koji se smatra jednim od najuticajnijih ličnosti antike uglavnom povezala sa Atinom, ali činjenica je da je on zapravo rodjen u Stagiri na poluostrvu Halkidiki, mestu samo stotinak kilometara udaljenom od Soluna.

Paw traveller/ Foto: Nadja Šofranac

Postoji legenda da je Aleksandar Makedonski zahvalnost svom velikom učitelju Aristotelu iskazao tako sto mu je na poklon darivao drvo breskve koje je doneo na tlo Evrope nakon osvajanja Persije. Od njega su navodno nastali voćnjaci u okolini Soluna i iako ne postoji nijedan drevni izvor koji potvrdjuje ovu legendu, priča je svakako interesantna.

Nakon posete Aristotelovom trgu prošetajte Solunskom promenadom, ili Nea Paraliom koja predstavlja jednu od nalepših morskih promenada u celoj Evropi. Ovo je najpoznatije i najpopularnije mesto u Solunu i proteže se duž trga Nikis i prolazi pokraj čuvene Bele kule koja predstavlja zaštitni znak grada. Ovde ćete pronaći i brojne kafeterije i barove koji rade cele noći i pružaju zabavu kako za lokalno stanovništvo tako i za posetioce. Šetnja ovim popločanim šetalištem je zaista opuštajuća. Pa zato, ukoliko želite da budete pravi lokalac, uzmite kafu za poneti i čuveni djevrek “kuluri”, i odšetajte do najpoznatijeg mesta na šetalištu Bele kule čija je unutrašnjost pretvorena u muzej grada, gde se možete vratiti kroz vreme i otkriti razvoj Soluna od starih vremena pa do danas. Potom napravite selfi ispred “Zongolopulos kišobrana”, čuvene skulpture na obali koju je 1997 napravio Džordž Zongolopulos, a koja se zbog svoje neobičnosti smatra obeležjem grada.

Paw traveller/ Foto: Nadja Šofranac
Potom posetite Galerijev slavoluk i Rotondu, neke od najpopularnijih rimskih gradjevina i destinacija u Solunu kako za turiste tako i za lokalno stanovništvo. 

Galerijev slavoluk ili Kamara je trijumfalna kapija sagradjena na prelazu iz 3. u 4. vek nove ere u slavu rimskog cara Galerija, koji je 299. odlučio da se stalno nastani u Solunu i ustoliči ovaj grad kao svoju prestonicu. Iako slavoluk danas stoji sam kao delić nezavisne gradjevine iz prošlosti, on je ipak bio samo jedan od objekata ogromne Galerijeve palate koja je obuhvatala jugoistočni deo romejskog grada. Bio je pozicioniran na raskršću dve najznačajnije gradske ulice koje su bile bogato ukrašene stubovima i kolonadama.

Samo stotinak metara od Kamare nalazi se Rotonda čija je izgradnja takodje započeta pod carem Gaj Galerijem, a u vezi čije svrhe postoje dva mišljenja.

Prema prvom Galerije je nameravao da to bude mauzolej, odnosno njegova grobnica, ali je on umro daleko odatle, u blizini Felix Romulijane kod Zaječara u Srbiji gde je i sahranjen. A prema drugom mišljenju Rotonda je sagradjena u svrhu obožavanja Zevsa, ili pak mističnih mitoloških  bogova i demona- Kibira. Ono što je sigurno je da je ova gradjevina bila sastavni deo Galerijevog carskog kompleksa u jugoistočnom delu romejskog grada. Tokom istorije u starohrišćanskom periodu pod Teodosijem pretvorena je u hrišćansku crkvu najverovatnije posvećenu Arhangelima. U srednjem veku, od 1523. do 1591., bila je sedište Solunske Mitropolije, a potom su je 1591. zauzeli Turci i preobratili je u džamiju. Nakon oslobadjanja Soluna 1912. vracena je hrišćanima na upotrebu.

Axios delta, jedinstveni rezervat prirode na Solunskom pragu

Ukoliko ste osim što volite istoriju i pravi ljubitelj prirode, u neposrednoj blizini Soluna nalazi se nacionalni park Axios Delta. Na mestu gde prestaje industrijska zona započinje ogromno  močvarno područje, svet zadivljujuće lepote koji predstavlja jedan od najznačajnijih ekosistema u Grčkoj, i dom za preko 300 vrsta ptica i mnoštvo gmizavaca, vodozemaca i sisara.

Ovde, nastavite li dalje niz obalu, osim posmatranja ptica možete obići i neku od farmi dagnji gde su neke od koliba uzgajivača podignute tik uz površinu vode, pa se čini kao da lebde nad površinom mora okružene neverovatnim spokojem i mirom. A ukoliko u medjuvremenu ogladnite, jednostavno nastavite ka unutrašnjosti i selima Kimina i Halastra koja su popularna odredišta ukoliko želite da pojedete kvalitetnu ribu ili neki specijalitet od sveže ubranih dagnji.


Neka ovde ne bude kraj vašem obilasku prelepe kontinentalne Grčke. Mi smo je u poslednjih deset godina propisno obišli, pa ukoliko vam trebaju ideje o tome šta sve posetiti pročitajte i ostale postove sa naših putovanja.


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...