Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu.
Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus.
Paw traveller |
Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a
kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića.
Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi.
Recina- Paw traveller |
Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali nema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u ustima ukus koji pomalo podseća na terpentin.
Većina modernih recina se prave od tankog i siromašnog vina, a snaga borove smole prikriva otupljenost baze i daje mu oštrinu.
Ukoliko želite možete je probati i pomešanu sa kiselom vodom, kao špricer, što posebno osvežava u vrelim letnjim danima.
Kvalitetna Recina može biti fantastična uz hranu, naročito uz pržena jela a posebno uz lignje i ribu.
Jamas!
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.
Comments
Post a Comment