Skip to main content

7 super peščanih plaža kopnene Grčke


Paw traveller- Sani 
Šta je za nekoga sjajna super plaža zavisi ponajviše od samog putnika. Neki vole široke, otvorene plaže sa tonom sadržaja, a neki vole privatnost i skrivene uvale. Neko više voli pesak a neko šljunak, pa su dalje redom ljubitelji plitkih ili dubokih voda, ljubitelji stena... Bilo kako bilo priroda nam je podarila raznolikost i na nama je samo da izaberemo šta nam godi.

Ovo su moje omiljene peščane plaže kopnene Grčke!

                                                                      
 Sani- Halkidiki
Na početku prvog prsta duž područja sa peščanim dinama  prostire se obala sa veličanstvenom plažom Sani dugom oko 7 kilometara. Plaža je peščana sa jako sitnim belo-zlatnim peskom a vode u blizini obale su plitke i mirne što je idealno za malu decu. Plaža nije uredjena (osim dela ispred hotela) i nećete sresti gomilu pijanih tinejdžera u barovima na plaži koje toliko često možete da vidite na nekim ostrvima i primorskim gradovima u Grčkoj. Ovo je mesto za odmor u miru i tišini.

Paw traveller- Potistika
Potistika- Pilion
Ako volite duge šetnje, iz sela Xinovrisi na Pilionu možete pratiti stazu dugu oko četiri kilometra koja prolazi kroz klisuru  sa bogatom florom i faunom, a koja završava na ljupkoj i veličanstvenoj peščanoj plaži Potistici.
Plaža je dostupna i automobilom, i postoji livadica na kojoj možete ostaviti svoj četvorotočkas.
 Po mom mišljenju Potistika je najlepša plaža Piliona, gde je plivanje u kristalno čistoj vodi prava uživancija.
Plaža je velika i dugačka i na nju se nadovezuju plaže Melani i Palci. Tokom boravka smo svakodnevno dolazili na ovu plažu i nije nam dosadila.
Pravo je uživanje samo sedeti ispod ogromnih stena uz šum talasa, ili se prepustiti siesti na plaži.

Paw traveller- Kastri
Kastri- Pilion
U jugoistočnom delu Peliona, na egejskoj strani se nalazi plaža Kastri.
Lepa plaža sa pogledom na ostrvo Skijatos na kojoj vas čeka prijatno kupanje u kristalno čistim vodama.
Ova plaža sa sitnim zlatnim peskom i plitkom vodom je idealna za malu decu ali i za odrasle. Miran ambijent i mirno okruženje čine je idealnim mestom za kampovanje, plivanje i surfovanje. Kupači mogu uživati u opuštajućoj atmosferi, roniti u kristalno čistoj vodi ili samo ležati na suncu i uživati sa porodicom i prijateljima.
Nalazi se nedaleko od sela Katiogiorgios gde ćete pronaći par taverni sa odličnom hranom.

Paw traveller- Agia Triada
Agia Triada- Peloponez
Agia Triada je plaža za one koji traže nešto drugačije i jedna je od najlepših plaža u ovom delu.
Put do nje nije bas sjajan jer se plaža nalazi duboko ispod litice, ali vredi jer ćete otkriti skriveni raj jedinstvene lepote.
Ovo nije organizovana plaža i zato se organizujte pre nego što krenete da bez stresa uživate u kristalno čistim vodama.
Automobil možete ostaviti na proširenju iznad plaže a potom se morate spustiti stotinak metara peške. Do ove plaže se dolazi iz sela Charokopio.

Paw traveller- Divari
Divari- Peloponez
Divari plaža je ogromno prostranstvo od finog zlatnog peska koje se proteže od sela Gialova do brda Paleokastro.
Kako je plaža veoma velika i duga ima mesta za sve. Ne pravi se gužva, i ukoliko želite možete imati potpunu privatnost.
Voda je neverovatno plitka i mirna što je čini idealnom i sigurnom za malu decu.
Ukoliko dolazite automobilom, pokraj puta postoji puno malih proširenja gde možete parkirati. Ovu plažu i njenu okolinu možete istražiti i biciklom koji možete rentirati pre samog ulaska u ovo područje.
Možete i prošetati kroz Gialova lagunu do čuvene plaže Voidokilia (peške oko 20 minuta), ili ukoliko ste u dobroj formi popeti se uz brdo do Paleokastra- ruševina franačke tvrdjave iz trinaestog veka (peške oko 45 minuta).

Paw traveller- Orange
Orange beach- Sitonia
Volim ovu plažu jer je na njoj priroda pokazala savršenstvo, beli pesak i tirkizna voda prave utisak kao da ste na Karipskom moru.
Ova plaža je jako mala pa je za pravi doživljaj treba obići van sezone kada nisu nesnosne gužve. Drugačija je i voda na njoj je toliko jasna da vidite kroz nju. Ima puno morskog života.
Ovo je mesto sa odličnim pogledom a vode su pogodne i za decu ali i za odrasle. Stenski deo je fantastičan!


Paw traveller- Sikia
Sikia- Sitonia
Plaža Sikia je smeštena na jugoistočnoj obali Sitonije. Nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od Sartija, a za razliku od plaže Sarti veliki plus ove plaže je što na njoj nisu velike gužve.
Ova prelepa plaža je duga oko dva kilometra i ima kristalno čiste vode zbog čega je obeležena plavom zastavom.
Plaža Sikija je dugačka i široka peščana plaža sa lepim pogledom na Atos.
Morsko dno je takodje prekriveno peskom i fine je dubine, ni plitko ni duboko. Plaža je organizovana sa nekoliko barova sa suncobranima i ležaljkama, ali ih nema previše, tako da ukoliko želite možete da se izdvojite i pronadjete malo privatnosti.

Pročitajte i post 8 povoljnih smeštaja na omiljenim destinacijama u Grčkoj .

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj