Skip to main content

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros!

Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros! 

Hora Skiros- Paw traveller
Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja.

Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu.

Dok napuštate trajekt “Ahilej”, otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole.

Pouria, Skiros- Paw traveller
To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj brdoviti teren koji pruža sjajnu zaštitu od jakih vetrova koji u zalivu uvek duvaju.

Nalazi se na svega dvanaest kilometara od grada Skirosa i jedne od najživopisnijih vizija u Grčkoj- njegove veličanstvene Hore!

Kao na razglednici ističu se ljupke bele kućice, kikladskog tipa sa ravnim krovovima, koje se stiskaju i vijugaju oko brdovitog uzvišenja medju lavirintom uskih popločanih uličica.

Idući ka vrhu stižete  do manastira Svetog Djordja i ostataka venecijanske tvrdjave sa lavom koji krasi ovu, nekada davno, jaku kapiju.

Na ovoj steni je postojao akropolj još u vremenima pre nove ere, i kako se pominje u grčkoj mitologiji upravo ovde je bila palata ozloglašenog kralja Likomeda koji je ubio Tezeja, a ovo je bilo i mesto gde se Ahil krio prerušen u devojku kako bi izbegao da se pridruži u Trojanskom ratu.

Skiros- sporada ili kiklada, pitanje je sad?!

Magazija, Skiros- Paw traveller
Skiros, iako najveće ostrvo Sporada, ima svu veličanstvenu dramu kikladskih ostrva sa skupom minimalističkih isprano belih kućica koje se prosipaju sa vrha brda ka predivnim peščanim plažama Magazije i Molosa

Ove dve plaže u podnožju hore su kao stvorene za uživanje svim čulima.

Veoma duge i široke, kompletno prekrivene peskom sa lepim prilazom i morem koje nije plitko oko obale, zadovoljiće svačiji ukus. Bilo da ste od onih koji uživaju u dugim šetnjama, kupanju u prozirnim vodama, ili jednostavno volite da ceo dan uživate čitajući omiljenu knigu, ili možda samo dremate ispod slamnatog suncobrana... Ovo je pravo mesto za vas!

A kada vam dosadi leškarenje na ležaljkama i ispijanje koktela na ovim plažama i poželite malo avanture, ribarski čamci i magareće staze vas mogu odvesti do uvala sa kristalno čistim vodama. Obidjite i farme koje se bave očuvanjem jedinstvene vrste skirijskog konja, dok večeri možete provesti u tumaranju popločanim uličicama blistavo bele Hore i pronalaženju omiljene taverne u kojoj ćete isprobati neka od najukusnijih tradicionalnih jela poput jaretine u sosu od limuna ili astakomakaronade, perfektnog ostrvskog tradicionalnog jela- jastoga sa testeninom.

Skiros, mitovi i legende

Castle Skiros- Paw traveller
Skiros je jedno od najstarijih naseljenih ostrva u regionu, a ta njegova dugovečnost dala mu je ulogu u velikim mitovima Grčke gde je ostao zabeležen kao mesto utočista, ali i kao mesto opasnosti i stradanja.

Na ovom ostrvu je Tezej, jedan od najvećih grčkih heroja, polubog i kralj Atine, i ubica kritskog minotaura želeo da se povuče sklanjajući se od Menesteja koji je želeo da ga ubije. Verujući da je u sigurnim rukama kralja Likomeda prestao je biti oprezan i krenuo sa njim u obilazak Skirosa. Ali, umesto da ga zaštiti, ljubomorni kralj Likomed  je čim su stigli do vrha gurnuo Tezeja sa litice iznad grada Skirosa, te je ovaj junak umro istom smrću kao i njegov otac.

Još jedna interesantna legenda kazuje da je Skiros bio utočište i za velikog ratnika Ahila.

Zaliv Achilli- Paw traveller
Nakon što su joj predskazali ranu smrt sina, Ahilova majka Tetida ga krije na Skirosu na dvoru kralja Likomeda prerušenog u devojčicu, kao još jednu kraljevu kćer.

Ipak, njegova se sudbina nije mogla izbeći!

Lukavi Odisej ga mami došavši na dvor i nudeći ukrase, muzičke instrumente i oružje na poklon kraljevim kćerima. Kada su se devojke okupile da biraju darove, on nalaže svojoj pratnji da oponašaju zvuke neprijateljskog napada te podstiče Ahila da se otkrije tako što je izabrao oružje da uzvrati dok su kraljeve kćeri odabrale ukrasne i muzičke poklone.

Odisej i Ahil zajedno napuštaju Skiros i isplovljavaju u Troju iz zaliva koji se danas zove Achilli.

Equus caballus Skyriano- mali skirijski konj

Skiros je najveće ostrvo u svojoj grupi i uprkos svom imenu koje u prevodu znači kamenito, ostrvo nije potpuno neplodno već je u jednom delu šumovito, sa pašnjacima, pšenicom, vinovom lozom i agrumima, dok je druga strana ostrva pusta. Prostire se od planine Olimp na severu do planine Kochilas na jugu gde možete sresti skirijske konje koji su ovde pušteni da se slobodno kreću. Oni ovde žive u malim krdima potpuno slobodno, a tokom toplih letnjih meseci kada su u oskudici sa vodom i hranom silaze sa planine i dolaze na farme gde dobijaju odgovarajuću negu.

Equus caballus Skyriano- Paw traveller
Ovi minijaturni konji su jedna od najredjih rasa na svetu i smatra se da potiču od konja dovedenih na Skiros iz Atine tokom perioda izmedju 5. i 8. veka pre nove ere. Naučno poznat kao Equus caballus Skyriano zakonom je zaštićena vrsta.

Ovaj poseban konj mirne prirode je visok svega oko 110 cm, karakteriše ga duga gusta griva i jedinstveni tip tela. Poreklom je iz Grčke i u davna vremena je živeo širom zemlje, a danas se može naći samo u divljini na Skirosu, i na farmama za uzgoj i njihovu dobrobit na ovom ostrvu. 

Zašto baš Skiros?

Pouria, Skiros- Paw traveller
Osim po lepoj Hori, Ahilu i Tezeju, konjima i lepim plažama Skiros je poznat i po mermeru koji je bio izuzetno cenjen. Koristili su ga rimski vajari i arhitekte i intenzivno se izvozio ka Rimu u prvom veku nove ere što potvrdjuju arheološki podaci iz Avgustovog perioda.

Poznat je i po prepoznatljivoj grnčariji, duborezima i vezovima čiji su motivi živahni i prikazuju brodove, životinje i cveće.

Pored toga, Skiros još uvek nije turistički razvijen i to mu daje poseban šarm.
 Skiros- Paw traveller
Ljudi su ljubazni i sve što vam treba je da provedete tu nekoliko dana i otkrijete njihovu potrebu za komunikacijom i njihovu jednostavnost. Bezrezervni i bez sramežljivosti, bez skrivenih namera ili lične koristi na umu otvoriće vam svoja srca lako. Zainteresovano će vas ispitivati odakle ste i šta ste do sada obišli, i rado će vam preporučiti još mesta koje trebate da obidjete ili jelo koje morate probati, ili će vam samo ispričati kako su oni proveli dan.
Ovde se živi sporo i jednostavno. Niko nigde ne žuri, a radnje rade dvokratno.

Skiros je ostrvo sa mnogo lica, prepuno malih iznenadjenja i skrivenih prirodnih lepota koje karakterišu jaki kontrasti. Zeleno na severu i suvo na jugu, sa borovim šumama i stenovitim planinskim predelima, kamenitim liticama i pitomim obalama, osamljenim plažama i prelepim uvalama.

To je divno ostrvo koje odmah čini da se osećate kao kod kuće, ali je istovremeno jedno od onih mesta gde morate sami da pronadjete razloge zašto ga volite i zašto mu se divite. 
Mi smo naše razloge pronašli, sada je red na vas!

Uživajte u našem kratkom videu sa Skirosa, a za drugi deo o ostrvu Skiros kliknite OVDE.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.







Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka