Skip to main content

Egejska tajna - ostrvo Skiros - drugi deo

FILOXENIA & KALI OREXI! Reči koje najbolje opisuju ostrvo Skiros!

Plus lepe plaže, odlična hrana, i priča o večitom pesniku...

Skiros- Paw traveller
Skiros, iako najveće u grupi Sporada, je malo i pitomo ostrvo sa atmosferom kao da je vreme stalo, ljubaznim i jednostavnim ljudima koje kao da odavno poznajete, finim plažama, interesantnom istorijom i fantastičnom hranom.

Skiroška hora je prelepa. Izgrađena visoko iza velike stene što je u ranijim vremenima imalo namenu da zaštiti njene stanovnike od gusara, a danas kako ovom divnom mestu ne preti nikakva invazija, putnike koji ovde dodju oduševljava svojom blistavom belinom.

Možete se opustiti i šetati uskim,popločanim i izuvijanim uličicama, kojima ćete idući naviše ka zamku izaći na "Brukov skver" sa koga puca pogled na Egejsko more.

Rupert Bruk- engleski Adonis i večiti pesnik

Brukov skver, Skiros- Paw traveller
Rupert Bruk je britanski pesnik i vojnik koji je sahranjen na ostrvu Skiros u maslinjaku na jugozapadu ostrva. On nikada nije doživeo borbe na liniji fronta, ali je neposredno pre nesrećnog dogadjaja plovio za Galipolj sa Britanskim mediteranskim ekspedicionim snagama. Kod ostrva Skiros se naprasno razboleo, predpostavlja se od ujeda komarca, nakon čega je dobio trovanje krvi i ubrzo preminuo.

Zgodan, šarmantan i talentovan, opisivan kao "zlatokosi, plavooki engleski Adonis", Bruk je bio cenjen, ali i kritikovan i pre svoje smrti 1915. u 27. godini, a njegova poezija sa svojim neskrivenim patriotizmom bila je veoma poštovana u Britaniji. Medju onima koji su ga hvalili bili su pisci Virdžinija Vulf i Henri Džejms, i britanski državnik Vinston Čerčil.

Bruk je zauzeo sigurno mesto u engleskoj književnosti kao predstavnik raspoloženja i karaktera Engleske pre Prvog svetskog rata. A ovde, u hori na Skirosu, meštani su mu odali poštu dajući ime trgu sa kojeg puca pogled na Egejsko more "Brukov skver", i podigli statuu čoveka koji gleda u Egejskog more.

Agalipa, Skiros- Paw traveller
Ovaj spomenik se simbolično zove "Večiti pesnik".

Osim peške i lutajući ulicama hore do ovog skvera možete doći i automobilom, ali i stmim stepenicama koje počinju sa periferije Magazije.

Koji god način da izaberete vredi! Jer odavde puca pogled na prekrasan pejzaž sa isprano belim kućicama i plažama koje se redom nižu uz prekrasnu peščanu obalu.

Plaže ostrva Skiros

Skiros nije ostrvo koje će vas ostaviti bez reči plažama sa dramatičnim pejzažima, strmih i okomitih litica koje završavaju u belom pesku i nestvarnim tirkiznim vodama. Ali, plaže su lepe, sa izrazito čistom vodom i ima ih za svačiji ukus. Od onih sa najfinijim peskom preko šljunkovitih do kamenitih, od uredjenih do potpuno netaknutih na kojima ćete jedini posetilac biti upravo vi.

Evo i nekoliko predloga!

Magazija, Skiros- Paw traveller
# Magazija i Molos
- Dve plaže najbliže gradu i najpopularnije na ostrvu koje se nadovezuju jedna na drugu.

Magazija počinje odmah u podnožju Hore da bi se na nju, idući ka severu, protegla jednako lepa plaža Molos. To su peščane plaže sa prozirnim plavim vodama koje predstavljaju najbolji izbor za one koji na ostrvo dolaze bez automobila u želji da provedu nekoliko dana izležavajući se na udobnim ležaljkama nekolicine kafića i kupanju u kristalno čistim vodama.

Pouria, Skiros- Paw traveller
# Pouria
- Locirana odmah iza Molosa na mestu gde je nekada bio drevni kamenolom je zaista magično mesto za posetiti.
Ovde ćete pronaći restauriranu vetrenjaču u kojoj danas radi kafe-restoran, a odmah pokraj nje je i mala slikovita crkva svetog Nikole uklesana u steni koja nudi jedinstveni vizuelni spektakl, i još nekoliko kapelica koje upotpunjuju ovaj jedinstveni pejzaž.
Unutrašnjost ove blistavo bele crkvice krasi nekoliko ikona, i toliko je mala da u nju može da udje tek nekoliko ljudi.

Prošetajte po obali i uživajte u prizorima neobičnih stenskih formacija i pogledu na vražje ostrvce sa malom kapelicom i kolonijom galebova. Ovo mesto je najlepše posetiti predveče kada će vas mirnoća ovog mesta i boje ostaviti bez daha.

Agalipa, Skiros- Paw traveller
# Agalipa- Ovu plažu čine dve uvale na severozapadnoj strani ostrva na rtu Agalipa okružene borovom šumom i visokim liticama ispod kojih se može naći hladovina do sredine dana.

Do nje možete doći na dva načina. Preko vode čamcem, ili peške uskom stazom kroz šumu koja je na pojedinim deonicama veoma strma.

Ukoliko idete peške obujte udobnu obuću i pripremite se na hajking od oko pola sata.

U jednom momentu put se račva i svaki od njih vodi u jednu od uvala. Jedan ide ka manjoj uvali sa olupinom, a drugim putem ćete izaći na šarmantnu peščanu obalu sa finim peskom, providnom plavom vodom i šarenim stenama koje tako izgledaju zbog različitih minerala u njihovom sastavu. Plaža je potpuno izolovana i nema nikakvih sadržaja.

Mnogi ovu plažu smatraju najlepšom na ostrvu pa prema tome obujte patike, spremite se na tridesetominutni hajking strmom stazom kroz šumu, i uživajte u skrivenom biseru ostrva Skiros!

Ne propustite da svratite u tavernu “Agios Petros” kod koje i počinje staza ka ovoj uvali, i isprobate ukusnu i lepo pripremljenu tradicionalnu domaću hranu. 

Sve što budete isprobali na ovom mestu upravo je ovde i uzgajano, od paradajiza i krompira do mesnih specijaliteta. Jesti ovde je pravi gastronomski užitak!

Kali Orexi! Skiros, destinacija za prave gurmane!

Sveže domaće namirnice i tradicionalni recepti koji se prenose sa generacije na generaciju su dobitna kombinacija čak i za najzahtevnija nepca!

Skiros- Paw travelle
Skiroška tradicionalna kuhinja je bogata i zanimljiva, zasnovana na grčkoj i egejskoj kuhinji, sa jelima od namirnica proizvedenih na ostrvu.

Najpoznatiji, a verovatno i najskuplji specijalitet na ostrvu je astakomakaronada - jastog sa testeninom, trenutno kuvan po posebnom receptu. Ali se na jelovnicima naravno nalaze i manje egzotična jela poput jednostavno prženih ili grilovanih lignji, raznih vrsta riba i špageta sa škampima. 

Osim toga, stočarstvo i mlečni proizvodi su takodje poznati po kvalitetu i ukusu, pa ćete tako u tavernama imati priliku da isprobate ukusne jagnjeće kotlete, pečenu ili dinstanu jaretinu u sosu od limuna, ali i lokalne kobasice.

Od sireva se izdvajaju gravijera- ovčiji sir pikantnog ukusa, i ksinotiri- beli, meki sir od kozijeg mleka blago kiselkastog ukusa.

Poznate su i lokalne pite medju kojima se ističe uljana pita napravljena od lepršavog testa prženog u ulju, i servirana sa skirijskim sirom.

Za kraj ovog posta ostaje nam samo da ponovimo naslov ovog teksta i još jednom potvrdimo da su "FILOXENIA"- grčko gostoprimstvo i "KALI OREXI"- bon appetite ili prijatno, reči koje ukratko najbolje opisuju ostrvo Skiros! 

Nadam se da smo vam u ova dva putopisa približili ovo ostrvo i da ćete poželeti da ga i sami posetite. Do tada uživajte u videu sa plaže Agalipa!


Ukoliko ste preskočili da pročitate prvi deo o ostrvu Skiros to možete učiniti klikom na ovaj
LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.





Comments

  1. Bravo!!!
    Putnik Srećko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepse! Skiros je super destinacija jer jos uvek nije turisticki razvijeno. Bas mi je drago sto vam se putopis dopao!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...