Skip to main content

Egejska tajna - ostrvo Skiros - drugi deo

FILOXENIA & KALI OREXI! Reči koje najbolje opisuju ostrvo Skiros!

Plus lepe plaže, odlična hrana, i priča o večitom pesniku...

Skiros- Paw traveller
Skiros, iako najveće u grupi Sporada, je malo i pitomo ostrvo sa atmosferom kao da je vreme stalo, ljubaznim i jednostavnim ljudima koje kao da odavno poznajete, finim plažama, interesantnom istorijom i fantastičnom hranom.

Skiroška hora je prelepa. Izgrađena visoko iza velike stene što je u ranijim vremenima imalo namenu da zaštiti njene stanovnike od gusara, a danas kako ovom divnom mestu ne preti nikakva invazija, putnike koji ovde dodju oduševljava svojom blistavom belinom.

Možete se opustiti i šetati uskim,popločanim i izuvijanim uličicama, kojima ćete idući naviše ka zamku izaći na "Brukov skver" sa koga puca pogled na Egejsko more.

Rupert Bruk- engleski Adonis i večiti pesnik

Brukov skver, Skiros- Paw traveller
Rupert Bruk je britanski pesnik i vojnik koji je sahranjen na ostrvu Skiros u maslinjaku na jugozapadu ostrva. On nikada nije doživeo borbe na liniji fronta, ali je neposredno pre nesrećnog dogadjaja plovio za Galipolj sa Britanskim mediteranskim ekspedicionim snagama. Kod ostrva Skiros se naprasno razboleo, predpostavlja se od ujeda komarca, nakon čega je dobio trovanje krvi i ubrzo preminuo.

Zgodan, šarmantan i talentovan, opisivan kao "zlatokosi, plavooki engleski Adonis", Bruk je bio cenjen, ali i kritikovan i pre svoje smrti 1915. u 27. godini, a njegova poezija sa svojim neskrivenim patriotizmom bila je veoma poštovana u Britaniji. Medju onima koji su ga hvalili bili su pisci Virdžinija Vulf i Henri Džejms, i britanski državnik Vinston Čerčil.

Bruk je zauzeo sigurno mesto u engleskoj književnosti kao predstavnik raspoloženja i karaktera Engleske pre Prvog svetskog rata. A ovde, u hori na Skirosu, meštani su mu odali poštu dajući ime trgu sa kojeg puca pogled na Egejsko more "Brukov skver", i podigli statuu čoveka koji gleda u Egejskog more.

Agalipa, Skiros- Paw traveller
Ovaj spomenik se simbolično zove "Večiti pesnik".

Osim peške i lutajući ulicama hore do ovog skvera možete doći i automobilom, ali i stmim stepenicama koje počinju sa periferije Magazije.

Koji god način da izaberete vredi! Jer odavde puca pogled na prekrasan pejzaž sa isprano belim kućicama i plažama koje se redom nižu uz prekrasnu peščanu obalu.

Plaže ostrva Skiros

Skiros nije ostrvo koje će vas ostaviti bez reči plažama sa dramatičnim pejzažima, strmih i okomitih litica koje završavaju u belom pesku i nestvarnim tirkiznim vodama. Ali, plaže su lepe, sa izrazito čistom vodom i ima ih za svačiji ukus. Od onih sa najfinijim peskom preko šljunkovitih do kamenitih, od uredjenih do potpuno netaknutih na kojima ćete jedini posetilac biti upravo vi.

Evo i nekoliko predloga!

Magazija, Skiros- Paw traveller
# Magazija i Molos
- Dve plaže najbliže gradu i najpopularnije na ostrvu koje se nadovezuju jedna na drugu.

Magazija počinje odmah u podnožju Hore da bi se na nju, idući ka severu, protegla jednako lepa plaža Molos. To su peščane plaže sa prozirnim plavim vodama koje predstavljaju najbolji izbor za one koji na ostrvo dolaze bez automobila u želji da provedu nekoliko dana izležavajući se na udobnim ležaljkama nekolicine kafića i kupanju u kristalno čistim vodama.

Pouria, Skiros- Paw traveller
# Pouria
- Locirana odmah iza Molosa na mestu gde je nekada bio drevni kamenolom je zaista magično mesto za posetiti.
Ovde ćete pronaći restauriranu vetrenjaču u kojoj danas radi kafe-restoran, a odmah pokraj nje je i mala slikovita crkva svetog Nikole uklesana u steni koja nudi jedinstveni vizuelni spektakl, i još nekoliko kapelica koje upotpunjuju ovaj jedinstveni pejzaž.
Unutrašnjost ove blistavo bele crkvice krasi nekoliko ikona, i toliko je mala da u nju može da udje tek nekoliko ljudi.

Prošetajte po obali i uživajte u prizorima neobičnih stenskih formacija i pogledu na vražje ostrvce sa malom kapelicom i kolonijom galebova. Ovo mesto je najlepše posetiti predveče kada će vas mirnoća ovog mesta i boje ostaviti bez daha.

Agalipa, Skiros- Paw traveller
# Agalipa- Ovu plažu čine dve uvale na severozapadnoj strani ostrva na rtu Agalipa okružene borovom šumom i visokim liticama ispod kojih se može naći hladovina do sredine dana.

Do nje možete doći na dva načina. Preko vode čamcem, ili peške uskom stazom kroz šumu koja je na pojedinim deonicama veoma strma.

Ukoliko idete peške obujte udobnu obuću i pripremite se na hajking od oko pola sata.

U jednom momentu put se račva i svaki od njih vodi u jednu od uvala. Jedan ide ka manjoj uvali sa olupinom, a drugim putem ćete izaći na šarmantnu peščanu obalu sa finim peskom, providnom plavom vodom i šarenim stenama koje tako izgledaju zbog različitih minerala u njihovom sastavu. Plaža je potpuno izolovana i nema nikakvih sadržaja.

Mnogi ovu plažu smatraju najlepšom na ostrvu pa prema tome obujte patike, spremite se na tridesetominutni hajking strmom stazom kroz šumu, i uživajte u skrivenom biseru ostrva Skiros!

Ne propustite da svratite u tavernu “Agios Petros” kod koje i počinje staza ka ovoj uvali, i isprobate ukusnu i lepo pripremljenu tradicionalnu domaću hranu. 

Sve što budete isprobali na ovom mestu upravo je ovde i uzgajano, od paradajiza i krompira do mesnih specijaliteta. Jesti ovde je pravi gastronomski užitak!

Kali Orexi! Skiros, destinacija za prave gurmane!

Sveže domaće namirnice i tradicionalni recepti koji se prenose sa generacije na generaciju su dobitna kombinacija čak i za najzahtevnija nepca!

Skiros- Paw travelle
Skiroška tradicionalna kuhinja je bogata i zanimljiva, zasnovana na grčkoj i egejskoj kuhinji, sa jelima od namirnica proizvedenih na ostrvu.

Najpoznatiji, a verovatno i najskuplji specijalitet na ostrvu je astakomakaronada - jastog sa testeninom, trenutno kuvan po posebnom receptu. Ali se na jelovnicima naravno nalaze i manje egzotična jela poput jednostavno prženih ili grilovanih lignji, raznih vrsta riba i špageta sa škampima. 

Osim toga, stočarstvo i mlečni proizvodi su takodje poznati po kvalitetu i ukusu, pa ćete tako u tavernama imati priliku da isprobate ukusne jagnjeće kotlete, pečenu ili dinstanu jaretinu u sosu od limuna, ali i lokalne kobasice.

Od sireva se izdvajaju gravijera- ovčiji sir pikantnog ukusa, i ksinotiri- beli, meki sir od kozijeg mleka blago kiselkastog ukusa.

Poznate su i lokalne pite medju kojima se ističe uljana pita napravljena od lepršavog testa prženog u ulju, i servirana sa skirijskim sirom.

Za kraj ovog posta ostaje nam samo da ponovimo naslov ovog teksta i još jednom potvrdimo da su "FILOXENIA"- grčko gostoprimstvo i "KALI OREXI"- bon appetite ili prijatno, reči koje ukratko najbolje opisuju ostrvo Skiros! 

Nadam se da smo vam u ova dva putopisa približili ovo ostrvo i da ćete poželeti da ga i sami posetite. Do tada uživajte u videu sa plaže Agalipa!


Ukoliko ste preskočili da pročitate prvi deo o ostrvu Skiros to možete učiniti klikom na ovaj
LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.





Comments

  1. Bravo!!!
    Putnik Srećko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepse! Skiros je super destinacija jer jos uvek nije turisticki razvijeno. Bas mi je drago sto vam se putopis dopao!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj