Skip to main content

Ostrvo Lemnos, pitoma divljina - drugi deo

Ostrvo Lemnos, realni nadrealizam protkan mitovima i legendama

Ostrvo Lemnos, rt Faraklo- Paw traveller
Lemnos je na neobičan način lepo grčko ostrvo koje se nalazi na severozapadu Egejskog mora, i uprkos tome što je jedno od manje poznatih i manje posećenih ostrva ima mnogo toga raznovrsnog da ponudi.

Bez obzira da li tragate za opuštanjem na plaži, hajkingom ka spektakularnim vidicima, ili samo volite da razgledate i isprobavate tradicionalnu hranu, ovde ćete pronaći sve! Jer Lemnos ima beskrajan broj peščanih plaža, arheološka nalazišta, fascinantne i jedinstvene prirodne lepote i fenomene, sjajna vina, autentičnu kuhinju, i što je najvažnije dobre ljude!

U grčkoj mitologiji Lemnos je bio ostrvo Hefesta- boga vatre, što ima smisla kada se uzme u obzir da je ovo ostrvo vulkanskog porekla, a ovde su živele i Amazonke.

Lemnos- ostrvo žena ratnica i boga vatre

Prema mitologiji Amazonke su bile kćeri boga rata Aresa i nimfe Harmonije, a po nekim pričama bile su i pod zaštitom Eola- boga vetra, pa možda baš zato na ostrvu Lemnos vetrovi gotovo uvek duvaju.

Ostrvo Lemnos- Paw traveller
Za ostrvo Lemnos se vezuje interesantan mit o ženama ratnicama, poznatim kao Amazonke. Njih su u vreme vladavine prvog kralja Taosa napustili muževi zbog tračanskih žena, pa su one predvodjene kraljevom ćerkom Hipsilom u znak osvete zbog neverstva pobile sve muškarce na ostrvu.

Ipak, jedan je muškarac ostao u životu... Bez obzira na rizik koji ta odluka nosi, Hipsila je spasila svog oca tako što ga je sakrila i naposletku mu pomogla da pobegne.

Ubrzo posle varvarskog čina i odmazde nad muškarcima ona je postala kraljica i dočekala Argonaute, mitske ratnike predvodjene Jasonom koji su došli na ostrvo u potrazi za simbolom vlasti i kraljevstva, zlatnim runom.

Lemnijske žene su bile veoma ljubazne prema Argonautima. Zavodile su ih i držale na ostrvu skoro godinu dana pokušavajući da ih navedu da zaborave svoju prvobitnu misiju i ponudile im da trajno ostanu na ostrvu i zauzmu mesta njihovih poginulih muževa. Ipak, oni su rešili da odbiju tu velikodušnu ponudu i nastave svoj put ka zemlji Kolhidi na istoku Crnog mora.

Kraljica Lemnosa Hipsila je Jasonu rodila sinove blizance ali njena sreća nije potrajala. Kada su ostale žene saznale da je poštedela svog oca zbačena je sa prestola i prodata u roblje Likurgu- kralju Nemeje.

Ostrvo Lemnos- dom Hefesta boga vatre

Ostrvo Lemnos, rt Faraklo- Paw traveller
Još jedan izuzetno interesantan mit se vezuje za ostrvo Lemnos prema kome je ovo ostrvo bilo dom Hefestu, bogu vatre i vulkana.

Jedan od mitova kazuje da je on pao na ovo ostrvo nakon što ga je njegova majka Hera bacila sa planine Olimp jer su ona i njegov otac Zevs bili razočarani jer je bio izuzetno ružna beba.

Prema drugom mitu on je rodjen kao zdrava beba ali ga je Zevs, nakon što se umešao u svadju izmedju njega i Here, u besu bacio sa Olimpa… Bilo kako bilo, prilikom pada na Lemnos Hefest je slomio kuk i ostao hrom do kraja života, a pripadnici tračanskog plemena Sintijaca koji su u to vreme bili stanovnici ostrva su se brinuli o njemu pa ih je on zauzvrat naučio svojoj veštini, kovanju i obradi gvoždja.

Stenske formacije na rtu Faraklo

Ne znam da li je Hefest umešao svoje prste na ovom mestu pa su njegove vatre kreirale ovaj fenomen, ili nas priroda jednostavno podseća tek da ne zaboravimo koliko je moćna i šta se desi kad se sile spoje, ili je po sredi nešto treće u zavisnosti od toga u šta vi verujete i koliko vam je bujna mašta. Kako god da bilo, još jedna od stvari koje izazivaju fascinaciju i neizmerno uzbudjenje kod maštovitih i radoznalih putnika je geološki park na rtu Faraklo gde se nalaze geoforme izuzetne lepote.

Ostrvo Lemnos, rt Faraklo- Paw traveller
Nekoliko kilometara makadamskog puta je zaista vredno onoga što ćete ugledati na kraju staze koja vas vodi duž obale plaže Pigadeli.

Najpre sve to izgleda kao obična prirodna uvala sa malim plažama koje se nastavljaju jedna na drugu u nekoj zabiti sa žbunovitom vegetacijom. Ali, kada napustite plažu i počnete da se penetrate po stenama pojaviće se nesvakidašnji prizor. Bukvalno kao sa neke druge planete! A na takvom mestu vaša mašta može samo da podivlja!

Prizori su fascinantni i toliko zamršeni da će neki mozak poput mog stvarati živopisne slike i imati problem da shvati kako je sve ovo moglo da se stvori… Neki prizori izgledaju kao scena iz svemirskog horor filma gde vidite vanzemaljska jaja koja kao da su na korak od toga da se otvore i da se iz njih izlegu čudovista koja će uništiti sav ljudski rod i život kakav poznajemo. Prava apokalipsa u najavi!

Ostrvo Lemnos, rt Faraklo- Paw traveller
Ili će vas možda neverovatni prizori stenskih formacija sfernog oblika asocirati na ogromne kamene kugle za kuglanje koje bi eventualno koristili džinovi; A nekome će, mada stvarno ne znam kome, možda zaličiti na stomak trudne vanzemaljke sa fetusom u bebi u stilu lutke "babuške". Jer ako dobro i pažljivo pogledate videćete da postoji lopta unutar lopte u lopti... Ufff, potpuno ludilo!

Poneki oblik pomalo asocira i da to može biti fosilizovan mali dinosaurus, a možda ovako samo izgledaju unutrašnji organi kada biste ogulili kožu sa stomaka… U svakom slučaju na ovom mestu je nadrealizam sasvim realan i verujem da bi Dali, De Kiriko ili Breton jednako bili opčinjeni.

U ovom trenutku ste verovatno već shvatili stepen mog oduševljenja ovim lokalitetom ali i da imam izuzetno aktivnu i bujnu maštu, pa je vreme da vam kažem da tehnika kojom su ove kamene sfere formirane ne dolazi iz svemira kao izraz nekog ludog vanzemaljskog umetnika. To je rastopljena lava koja se u nekom momentu izlila iz utrobe zemlje i sudarila sa morem!

Ostrvo Lemnos- Paw traveller
Naučnici veruju da je lava koja je eruptirala iz aktivnog vulkana pre više miliona godina tekla i došla u kontakt sa morskom vodom, i da je njeno naglo hladjenje rezultiralo stvaranjem ovih čudnih i impresivnih formacija duž severnih obala Lemnosa. 

Sedimentni slojevi formirani u podvodnom kanalu pre 27-33 miliona godina tokom dve geološke epohe (gornji eocen-donji oligocen) pokrivaju ovaj region, a impresivni obrasci sferoidne erozije pojavljuju se u slojevima peščara upravo ovde na rtu Faraklo. 

Faraklo svojom jedinstvenošću privlači mnoge posetioce, pa nemojte propustiti da obidjete ovo mesto ukoliko se kojim slučajem nadjete na ostrvu Lemnos.

Put do geološkog parka prolazi kroz selo Propouli gde vam savetujem da vozite pažljivo da ne biste pregazili neku domaću kokoš na putu, a potom ćete izaći na zemljani put koji vodi do parka koji je okružen žbunovima majčine dušice koji se prostiru dokle god pogled seže. Na nekoliko mesta postoje putokazi koji pomažu posetiocima da dodju do lokaliteta. Pa izvolite

I za kraj... Lemnos je ljupko i nekomercijalno ostrvo vredno posete! Eto, toliko je sasvim dovoljno da se kaže, ostalo ćete morati da otkrijete sami.

Uskoro treći deo o ostrvu Lemnos, a ukoliko ste propustili da pročitate prvi deo to možete učiniti klikom na Link.

Uživajte u videu sa rta Faraklo i zpratite Paw traveller i na Instagramu !





Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča