Skip to main content

Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- treći deo

Kalamata grad, kalamata masline, plaže i još po nešto

Tokom dvonedeljnog boravka obišli smo Mesiniju uzduž i popreko od Kalamate pa jugozapadno u krug do Kiparisije.

Paw traveller
Kalamata je glavni grad Mesinije i drugi grad po veličini na Peloponezu posle Patre.
Izgradjen je u podnožju planine Tajgetos u samom srcu Mesinijskog zaliva.

Ovo je moderan grad sa javnim službama, univerzitetima, bolnicama i medjunarodnim aerodromom.
Paw traveller- Kalamata

U Kalamatu je najbolje otići pre podne ili predveče jer većina lokala radi dvokratno.
Ima i lokala sa krajnje neobičnim radnim vremenom, odredjenim danima rade dvokratno a odredjenim samo pre podne.
Kafei i restorani, naravno, rade sve vreme i u njima ćete videti puno mladog, nasmejanog i lepog sveta kako sede, druže se i uživaju.

Grad je zoniran pa ćete trebati parking kartu ili ukoliko želite možete (kao što smo mi učinili), besplatno ostaviti auto na nekom od parkinga zgrada ispod železnickog parka, jedinstvenog muzeja na otvorenom.

Na izlasku iz Kalamate kada krenete na jugozapad najpre ćete naići na plažu Bouka koja je jedna je od najvećih i najbolje organizovanih plaža Mesinijskog zaliva, ali kako Paw traveller grupa voli malo više privatnosti nastavili smo dalje.

U nastavku plaže Bouka na udaljenosti od dva i po kilometra od sela Velika, prolazeći kroz područje s trskom, pronaći ćete dugu peščanu obalu- plažu Velika.


Paw traveller- plaža Velika
Fini zlatni pesak i drveće na plaži Velika čine je idealnim mestom za sve one koji se žele ohladiti i opustiti u vodama Mesinijskog zalliva.

Put vas dalje vodi ka mestu Petalidi koje smo već spominjali u postu Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- prvi deo. 

Dok se vozite po Mesiniji na sve strane ćete videti zasade maslina pa obavezno svratite u neku od privatnih kuća i kupite sebi ili na poklon svetski poznate Kalamata masline.


Paw traveller
Ove masline su nazvane po regionu gde se proizvode Mesiniji na Peloponezu, koja je blagoslovena blagom mediteranskom klimom sa dugim sunčanim periodima što je čini idealnom za uzgoj maslina.


Kalamata masline se beru ručno, i poznate su po svom ovalnom obliku, tamno ljubičastoj boji i intenzivnom ukusu.


Paw traveller- Koroni
Vrlo gorke na ukus, kalamata masline se ne mogu jesti odmah.

Obično se stavljaju u rastvor slane vode i maslinovog ulja kako bi proces fermentacije mogao da deluje.

Proces može trajati i do nekoliko meseci, nakon čega masline dobijaju svoj bogat, mesnat ukus. Tek tada su idealne za konzumaciju.

Ukoliko ste već došli u Mesiniju obavezno obidjite Koroni, mali, ljupki, autentični gradić sa ostrvskom atmosferom na južnom kraju Mesinijskog zaliva.

Prošetajte njegovim uskim uličicama koje su medjusobno povezane i ispresecane stepenicama.
Paw traveller- Koroni

Spustite se do živopisne luke Koroni  i produžite dugom polukružnom ulicom načičkanom tavernama i radnjicama do ostataka stare tvrdjave.

Bićete oduševljeni unutrašnjošću gradića koji je zadržao netaknut istorijski identitet, njegovim isprano belim kućama i trgom oko koga je sve- prodavnice, javne službe, banke, pekare, ribarnice...

Ne propustite da pojedete kolač u  poslastičarnici ’’To Athinaikon’’.
Isprobali smo sedam različitih vrsta i svi su bili fantastični (cene kolača su u rasponu od 2 do 2.5 eura).

Obavezno svratite i u kafeteriju Byzantine’’ i popijte tradicionalnu grčku kafu sedeći kraj mora (grčka kafa košta 1 euro).

Plaže u ovoj regiji koje nikako ne smete propustiti su svakako Peroulia, Kalamaki i Agia Triada.

Paw traveller- Peroulia
Peroulia je pešcana plaža sa relativno plitkom vodom što je čini pogodnom za porodice sa malom decom.

Plaža je duga i široka pa nema gužve a voda je kristalno čista.

Na plaži postoji restoran i plažni bar sa ležaljkama koji radi do kasno u noć. Cena ležaljke je 6 eura i danju i noću. Do ove plaže se dolazi kroz selo Vounarija.

Paw traveller- Kalamaki 
Plaža Kalamaki je mala plaža  južno od Koronija ispod sela Vasilitsi.

Nalazi se na kraju puta koji se završava skoro na ivici prvog „kraka“ Peloponeza u Mesinijskom zalivu.

Plaža Kalamaki je prekrivena šljunkom i peskom a voda je plava i kristalno čista.

Ovo nije organizovana plaža, nema ležaljki ni suncobrana, tako da morate imati sa sobom sve neophodne stvari.
Pored toga, bilo bi dobro poneti svoju vodu i hranu jer na plaži Kalamaki nema prodavnica ili kafića. Automobil možete parkirati odmah iznad plaže.

Paw traveller- Agia Triada
Agia Triada je plaža za one koji traže nešto drugačije i jedna je od najlepših plaža u ovom delu.

Put do nje nije bas sjajan jer se plaža nalazi duboko ispod litice, ali vredi jer ćete otkriti skriveni raj jedinstvene lepote.

Ovo nije organizovana plaža i zato se organizujte pre nego što krenete da bez stresa uživate u kristalno čistim vodama.
Paw traveller- Agia Triada

Automobil možete ostaviti na proširenju iznad plaže a potom se morate spustiti stotinak metara peške. Do ove plaže se dolazi iz sela Charokopio.

Više o plažama Mesinije pročitajte u postu Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- četvrti deo .





Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti...

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...