Skip to main content

Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- četvrti deo

 Kiparisija, njene plaže i fenomenalna Divari (Golden beach)

Paw traveller- Kiparisija

Kiparisija je lep primorski grad, smešten u zapadnom delu Mesinije na Peloponezu.
To je moderan grad i poljoprivredni i trgovački centar.

U okolini Kiparisije videćete, naravno, beskrajne zasade maslina, prelepe tirkizne vode mora, veličanstveni zamak na brdu i još puno mesta neiscrpne prirodne lepote.
Sve ovo zajedno pravi jedinstvene prizore koji će očarati svakog posetioca koji dodje u predivnu Mesiniju.
U Kiparisiji možete prošetati živopisnim tradicionalnim ulicama i uživati, ili provesti dan na njenim peščanim plažama koje su, osim turistima, utočište i kornjačama Caretta-Caretta.

Paw traveller- Kartela plaža

Kiparisija ima dve plaže, Kartela i Ai Lagoudis.
Plaža na koju smo mi prvo naišli vodeći se navigacijom bila je Kartela. Našli smo se u čudu jer je bila bez posetilaca. Potpuno prazna!

Sedeli smo skoro sat vremena a da se niko nije pojavio na plaži. Taman kada smo pomislili da mora da je objavljeno da kakve morske nemani vrebaju iz vode, naišao je biciklista koji nam je ljubazno objasnio da je glavno dešavanje na plaži Ai Lagoudis.

Ova prva, Kartela plaža, je duga, prekrivena peskom i šljunkom, i na njoj ima prirodne hladovine. Automobil možete ostaviti na putu odmah iznad plaže.
 Kartela nije organizovana plaža i zato ponesite sa sobom svoju opremu.

Paw traveller- Ai Lagoudis plaža

Druga plaža je Ai Lagoudis i to je glavna plaža Kiparisije.
Nalazi se na pešačkoj udaljenosti od centra grada na prelepoj peščanoj obali i ima kristalno čistu vodu. Na kraju plaže ima stenja u vodi pa može biti zanimljiva i ljubiteljima snorkelinga.
Plaža Ai Lagoudis je raj za turiste, organizovana, sa lepim plažnim barom, suncobranima i lezaljkama, i terenom za odbojku na nekoliko metara od vode. Automobil i na ovoj plaži možete ostaviti na putu iznad plaže.

Kada se nauživate i dobro iskupate možete nastaviti putem pored mora preko Filiatre koju smo spomenuli u prvom postu i zapamtili zbog njenog Ajfelovog tornja, pa dalje preko Marathopolia i Navarina do fenomenalne Divari plaže.

Paw traveller- Divari plaža

Divari plaža je ogromno prostranstvo od finog zlatnog peska koje se proteže od sela Gialova do brda Paleokastro.
Kako je plaža veoma velika i duga ima mesta za sve. Ne pravi se gužva, i ukoliko želite možete imati potpunu privatnost.
Voda je neverovatno plitka i mirna što je čini idealnom i sigurnom za malu decu.
Ukoliko dolazite automobilom, pokraj puta postoji puno malih proširenja gde možete parkirati.

Paw traveller- Divari plaža

Ovu plažu i njenu okolinu možete istražiti i biciklom koji možete rentirati pre samog ulaska u ovo područje.

Možete i prošetati kroz Gialova lagunu do čuvene plaže Voidokilia (peške oko 20 minuta), ili ukoliko ste u dobroj formi popeti se uz brdo do Paleokastra- ruševina franačke tvrdjave iz trinaestog veka (peške oko 45 minuta).

Mesinija zaista nudi mnogo toga i šta sve možete videti i obići najbolje je da otkrijete sami.
Ovaj region sa dugim i toplim letima, prelepim morem, nepreglednim maslinjacima, vinogradima i zasadima citrusnih stabala, je zaista jedan od najlepših delova Grčke, a njegova tradicionalna sela sa gostoljubivim stanovnicima su nešto što treba obići i doživeti.

O ovom putovanju iz ugla jednog psa pročitajte u postu Putopis koji je pisao pas- PELOPONEZ pod šapama


A ukoliko ste propustili da pročitate predhodne postove to možete učiniti na linkovima ispod:



Ukoliko ste avanturista u potrazi za budućom destinacijom pročitajte i postove o Pilionu koji treba posetiti pre nego što podlegne masovnom turizmu:

Na šapama po PILIONU- prvi deo
  Na šapama po PILIONU- drugi deo

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj