Skip to main content

Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- drugi deo


PELOPONEZ
Methoni- Pilos- Voidokilia- Polimnio vodopadi

Paw traveller- Methoni zidine
Drugog dana po dolasku u Mesiniju napravili smo ambiciozan plan da obidjemo gradove Methoni i Pilos, čuvenu Voidokilia plažu i Polimnio vodopade.

Krenuli smo južno do mesta Nea Koroni odakle smo se zaputili uzbrdo preko sela Chromathero i sela Kaplani koje se nalazi na planinskom lancu Zarnaoura.
Kaplani je malo selo sa trgom i dve crkvice čijom okolinom dominiraju nepregledni maslinjaci i zasadi vinove loze.

Paw traveller
Ovom rutom  od oko 30 kilometara put od Chrania do Methonia traje oko 40 minuta po vijugavim i ne baš sjajnim putevima. Ono što je pozitivno je da saobraćaja u toku dana ima veoma malo, dok ga u večernjim satima nema uopšte.

Išli smo do Methonia i rutom preko sela Kallithea i put je duži za oko 6 kilometara i desetak minuta.

Kallithea je poluplaninsko veće selo udaljeno od mora koje obiluje prirodnim izvorima.
Meštani ovog sela se uglavnom bave poljoprivrednim kulturama. Glavne kulture su naravno masline i groždje.


Methoni je slikovit primorski gradić koji je zadržao tradicionalnu arhitekturu a šetnja njegovim uličicama izmedju drvoreda hibiskusa je pravi užitak.

Paw traveller- Methoni plaža
Gradić se polako širi ka moru i lepoj peščanoj plaži na čijem se samom kraju nalazi impozantna tvrdjava sa zamkom (ulaz u tvrdjavu se naplaćuje 2 eura po osobi).

Ovaj zamak su sagradili Mlečani u ranom 13. veku na kamenom podnožju i jedan je od najvećih na Mediteranu.

Paw traveller- Methoni tvrdjava
Kameni most sa 14 lukova koji povezuje zamak sa obalom će vas oduševiti kao i čuveni simbol Venecije- lav Svetog Marka, koji dominira kapijom dvorca.

Na suprotnoj strani od tvrdjave se nalazi trgić sa nekoliko tavernica gde možete uživati u tradicionalnoj Grčkoj hrani (ručak za dve osobe košta oko 30 eura).

Paw traveller- Methoni
Ono što ne treba da propustite je da u Methoni dodjete u sumrak i da sa zidina tvrdjave svedočite zaista nestvarnom zalasku sunca. Prizor je epski, kao sa slika Edvarda Munka.

Nastavili smo uz more ka Pilosu, živopisnom gradiću koji gleda na Jonsko more i očarava svojom lepotom.


Paw traveller- Pilos panorama
Sam gradić je amfiteatralno izgradjen oko predivnog trga koji počinje odmah uz more i lagano se polukružno izdiže sa svojim uličicama i dvorištima sa kamenim belim kućama sa crvenim krovovima.

Paw traveller- Pilos
Na brdu iznad Pilosa se nalazi lepa, dobro očuvana tvrdjava (ulaznica košta 6 eura po osobi) kojom možete prošetati pa se spustiti do mora gde ćete na šetalištu pronaći par finih tavernica, a ako izaberete restoran "O Aetos" prilično  sam sigurna da ćete biti oduševljeni fenomenalnom grčkom kuhinjom (ručak za dve osobe košta oko 45 eura). 

Preporučujem špagete sa škampima u crvenom sosu, jagnjeće kotlete, grčku salatu i Recina vino.

Nakon odličnog ručka u gore pomenutom restoranu i malo odmora otišli smo na kupanje na čuvenu Voidokilija plažu.

Paw traveller- Voidokilia
Obzirom da je ova plaža svetski poznata očekivali smo mnogo pa su, možda, iz tog razloga impresije izostale i po mom mišljenju ovo nije najlepša plaža regije kako mnogi navode.

Plaža jeste lepa i interesantna, naročito zbog svog neobičnog oblika slova omega, sa tirkiznom kristalno čistom plitkom toplom vodom i finim sitnim peskom.

Paw traveller- Voidokilia
Nakon sat vremena nastavili smo ka Polimnio vodopadima koji su zaista pravo osveženje na kraju aktivno provedenog dana.

Ovi vodopadi u kanjonu Polimnio nude zaista nesto drugačije od uobičajenih plaža Mesinije.

Već na samom ulazu uronićete u prizor bujnog zelenila, blistavih kaskada i zelenih jezeraca ispunjenih slatkom vodom.

Prelazeći malu stazu od oko desetak minuta hoda i prolazeći kroz gustu vegetaciju i slikovite drvene mostiće, naći ćete se u tajnom raju napravljenom od malih jezera i slapova, okruženi bujnom vegetacijom.

Paw traveller- Polimnio
Za one kojima ne smeta hladna voda kupanje u ovim jezercima može biti pravi užitak.

Obavezno ponesite adekvatnu obuću za obilazak ovog kanjona.


Za nas je ovo bio divan početak grčkog leta u njegovom najboljem izdanju i umorni i puni utisaka krenuli smo nazad ka selu Chrani gde smo bili smešteni.

Više o plažama jugozapadne Mesinije, Kalamati, maslinama, preslatkom gradiću Koroni i još po nešto pročitajte OVDE

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj