Skip to main content

Da li je vaš smeštaj pet friendly? I zašto nije?


Iz prve šape- saveti za buduće pet friendly smeštaje i vlasnike koji svoje ljubimce vode sa sobom

Paw traveller
Naša saputnica i organizatorka putovanja planiranje odmora započinje pretragom smeštaja.
Najpre kuca lokaciju i uglavnom se oduševi- super 300 plus!
Stavlja filter pet friendly, kad ne lezi vraže, pretraga se višestruko smanjuje…
Zašto je ovako kada postoji veliki potencijal u pet friendly turizmu? I zašto mi nismo dobrodošli?

Ako to omogućava vrsta smeštaja koji izdajete pokušajte da dozvolite boravak kućnim ljubimcima. 

Paw traveller
Ukoliko imate hostel naravno da je ovo teže omogućiti, ali ukoliko imate vilu sa odvojenim apartmanima, kuću u više nivoa gde apartmani u prizemlju imaju izlaz na dvorište, ili recimo bungalove sa finim terasama, šta vas sprečava da budete pet friendly?

Av, da! Predrasude da će krzneni gost napraviti štetu i ostaviti neki nered!
Ok, imate pravo, ali…

Iako pet friendly usluga povećava troškove čišćenja vlasnici su spremni to da plate.
Verujte nam, većina vlasnika kućnih ljubimaca je srećna ukoliko svog prijatelja može da povede na odmor i kao rezultat toga deluju odgovorno, iako naravno uvek ima izuzetaka.

Činjenica je da nas ima raznih, i nas pasa, i naših vlasnika… ali, iako smo nas dvoje subjektivni jer smo iz porodice canina, naše je mišljenje da neodgovorni gosti- homo sapiensi mogu da prouzrokuju mnogo više štete nego kućni ljubimci.
Kradu peškire i bade mantile, dolaze u sitne sate pripiti i prave buku pa smetaju ostalim gostima, ne mogu da obuzdaju svoje mališane koji se ponašaju kao pušteni sa lanca (recimo, skaču u bazene gde to nije dozvoljeno rizikujući pri tome ozbiljnu povredu),  i slično… Primera sa neodgovornim gostima- homo sapiensima ima na pretek.
Mi sve ovo navedeno nikada ne radimo, časna reč!

Umesto da ne budete pet friendly, budite pet friendly tako što ćete postaviti odredjena pravila poput ovih:

- Da ne idemo na nameštaj.

- Da ne ostajemo sami u sobi.

- Da u zajedničkim prostorijama ili bašti ne budemo ostavljani bez nadzora.

- Ograničite broj ljupkih krznenih stvorenja po jedinici… i slično.

A vi, naši vlasnici, opravdajte poverenje pet friendly opredeljenih izdavaoca smeštaja, i budite odgovorni:

- Ponesite svom najboljem prijatelju posude za vodu i hranu, nije u redu da ga poslužite iz posudja koje ste zatekli u čajnoj kuhinji.

- Ponesite krevetić za svog ljubimca, neka mu bude prijatno i neka se oseća kao kod kuće.

- Ne dozvolite da vaš pas ide po nameštaju, jer čistači moraju sve dlake da pokupe.

- Neka vaš pas bude čist, jer smeštaj koriste i ljudi koji nemaju životinje pa nije u redu da se nešto oseća ili ima tragove psa.

- Pobrinite se za svog ljubimca jer nije fer da očekujete da čistači pokupe iz dvorišta ono što je vaš najbolji prijatelj ostavio za sobom.

Paw traveller
Ako vas je ovaj post kao izdavaoca smeštaja podstakao u odluci da budete pet friendly, dočekajte nas širom raširenih ruku bez restrikcija u vezi sa težinom ili rasom.

Možda biste na recepciji mogli deliti poslastice za pse i postaviti posude za vodu. Oduševite nas jer smo i mi vaši gosti!

Zadovoljan pas + zadovoljan vlasnik = dobra recenzija.


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj