Skip to main content

Jedna turska avantura

Bodrum- Pamukale- Istambul- Beograd

Bodrum- foto dmitskol
Davne 2001. godine odvažiti se na planiranje jednog ovakvog samostalnog putovanja mogao je da pokrene samo pravi pravcati avanturistički duh.
U to vreme dostupnost interneta bila je ograničena, nismo imali internet u svom domu, a i ko je imao slaba je vajda to bila jer je dial-up konekcija stalno pucala. Postojao je internet kafe u Beogradjanci, ali ko će da zapuca do centra grada za tek poneku informaciju. Nismo znali za navigacije niti smo posedovali ovaj uredjaj, pa ste za ostvarenje jednog ovakvog putovanja morali da otvorite mape i auto- karte i prionete na ozbiljno planiranje.

Bodrum- Paw traveller

Bilo je raznih problema u odlasku do Bodruma, od bugarskih policajaca koji tek onako traže petičku jer im se može, do promašenog vremena za trajekt u Čanakalama zbog kojeg smo kasnili na naše odredište čitav jedan dan.

A sve je počelo tako što nam je prijatelj prijatelja rekao da neko izdaje neke apartmane u centru Bodruma, kaže lepi su i cena je povoljna. I mi kao ok, zovemo telefonom i zakazujemo termin našeg odmora.
I sve je ispalo dobro, stigli smo u prelepi Bodrum i pronašli naš smeštaj u jednom sokaku u centru grada.
Iako je danas sve mnogo jednostavnije, ipak je to bila avantura nad avanturama, i putovanje toliko posebno da se pamti za ceo život.
Smeštaj postoji i danas pod istim imenom Mavi Apart Otel, što samo govori o sposobnosti i profesionalizmu našeg domaćina Vasfija koga se i danas rado setimo.

Mavi Apart Otel- Paw traveller
Mavi Apart Otel se nalazi u samom centru Bodruma, na pešačkoj udaljenosti od gradske plaže, tvrdjave i marine. Lokacija je zaista fantastična, a cena i dalje povoljna. Ovo je vrlo mirno i udobno mesto za boravak, sobe su bile čiste, bazen lep i cena razumna. Pa šta više da poželite?

Bodrum je lep i interesantan lučki grad u čijoj se okolini nalaze prelepi zalivi, drevni istorijski lokaliteti, muzeji, i lepi restorani i barovi.
Kako prilazite gradu pruža se neverovatan pogled na tvrdjavu, luku i tradicionalne turske kuće.
Skoro sve kuće u Bodrumu  su obojene u belo, sa ravnim krovovima, niske, uglavnom na jednoj ili dve etaže, pa grad odiše nekim tradicionalnim turskim šarmom.


Bodrum- foto yeshimss
Mnoge kuće imaju plave okvire za vrata i prozore kao što možete videti i u Grčkoj, a što se vezuje za staro praznoverje da plava boja odbija škorpione.

U centru Bodruma i oko luke ima mnogo malih hotela i pansiona gde možete pronaći smeštaj, dok su veći hoteli uglavnom bazirani na periferiji grada i imaju sopstvene privatne plaže.
U luci ima puno lokalnih restorana i kafea koji načičkani duž ulice pružaju mogućnosti za sve ukuse i budžete, a za one koji baš ne mogu bez brze hrane postoji i McDonalds.

Dok šetate po luci i okolnim uličicama presretaće vas promoteri kompanija koje nude izlete, a izlet koji nikako ne treba propustiti je jednodnevni obilazak lokalnih uvala. Ovo je zaista divan način da provedete jedan ceo dan.


Paw traveller
Po isplovljavanju iz luke prošli smo pored tvrdjave i nastavili do prve stanice Kara Ade- što u prevodu znači crno ostrvo. Kapetan je bacio sidro i imali smo priliku da skačemo sa broda i uživamo u nevrovatno bistroj vodi u predivnom zalivu.
Ovde postoji i pećina sa termalnom vodom gde možete ući i osećati se kao u sauni, a možete se namazati i lekovitim blatom.

U okviru izleta na brodu su nam poslužili ručak- salate, piletinu sa začinima i testeninu, a nakon ručka smo produžili dalje do mesta koje zovu akvarijum. Mislim da ime govori sve i nemojte propustiti da skočite sa broda i zaplivate u ovim prozirnim vodama.


Tvrdjava- foto Gianfranco Pra Floriani
Bodrumska tvrdjava koju su izgradili vitezovi sv Jovana je mesto koje je definitivno vredno posete i lepo je provesti jutro lutajući unutar zidina.
U tvrdjavi se nalazi i muzej podvodne arheologije koji sadrži brojne olupine otkrivene u egeju, kao i kolekciju drvenih predmeta sa brodova.

Bodrum je u prošlosti bio poznat kao drevni grad Halikarnas i imao je dve glavne kapije- Milasu i Mindos. Mindos kapija je uništena 334. godine pre nove ere kada je Aleksandar Veliki izvršio napad na grad, ali je deo kapije obnovljen pa je moguće posetiti to mesto i prošetati se izmedju ogromnog kamenja koje je činilo kapiju.

Mauzolej- Paw traveller
Bodrum je takodje mesto u kome se nalazi i jedno od sedam svetskih čuda starog sveta- Mauzolej na Halikarnasu.

Ova monumentalna grobnica je sagradjena oko 353. godine pre nove ere za Mausola i njegovu ženu koja mu je bila sestra. Impresivna gradjevina dizajnirana od strane grčkih arhitekata bila je sagradjena od mermera i visoka oko 45 metara.
Nije poznato kako je grobnica uništena, ali se smatra da je uništena u zemljotresu. 

Vitezovi svetog Jovana su ogromno kamenje sa ove grobnice upotrebili u izgradnji Bodrumske tvrdjave, ali se i danas mogu videti temelji grobnice i ostaci stubova, kao i delovi ukrasnih reljefa.


Amfiteatar- Paw traveller
Na glavnom putu na izlasku iz grada nalazi se amfiteatar izgradjen u IV pre nove ere koji se i danas ponekad koristi za drame i mjuzikle. Sa vrha amfiteatra se pruža predivan pogled na tvrdjavu i grad, a na nekim sedištima se mogu videti imena ugravirana u kamen.

Bodrum je grad sa simpatičnom atmosferom u koji ćete se lako zaljubiti dok uživate u istraživanju njegovih ulica, tezgica na pijaci, ili šetate lukom. Ima poseban šarm i poželećete da ga ponovo nekad posetite.

Na putu iz Bodruma ka Istanbulu obišli smo Pamukale.

Pamukale-  pamučna tvrdjava je jedno od prirodnih čudesa na zemlji  koje se mora obići ukoliko ste na putovanju kroz Tursku.
Ovo divno mesto je 1988. zajedno sa Hijerapolisom stavljeno na listu Uneskove svetske baštine.


Pamukale- foto Peter Wilhelm
Hierapolis je bio veliki grad u vreme Rimskog carstva. Pretpostavlja se da je ime dobio po Hieri, mada se samo ime grada može jednostavno protumačiti kao "sveti grad". Ovde obavezno posetite muzej i lutajte kroz ovo prelepo istorijsko mesto.

Hierapolis i pamučne terase su veoma blizu jedno drugog, i možete prošetati izmedju njih stazom od oko dva kilometra.
Pogled na mala korita ispunjena vodom je neverovatan i zapanjujuć, kao iz bajke. Nažalost, svake godine površina pokrivena depozitom kalcijuma nestaje pa se voda usmerava kako bi se veštačkim putem napravile terase. U ovoj oblasti ima puno izvora tople vode pa na ovaj izlet ponesite kupaći i prepustite se uživanju u Kleopatrinim kupatilima.
Odvojite ceo dan za ovaj obilazak i imajte vremena da na tenane uživate u ovoj neponovljivoj i neobičnoj lepoti.


Instanbul- Paw traveller
U nastavku putovanja produžili smo ka Istanbulu, 
a po preporuci našeg domaćina iz Bodruma gospodina Vasfija odlučili smo se da smeštaj potražimo u okolini Taksima, evropskog dela grada.
Stigli smo po noći, u sitne sate, i kako nismo imali rezervisan smeštaj smucali smo se po malim ulicama u mrklom mraku tražeći neki hotel sa odgovarajućom cenom za naš džep. Nakon sat vremena konačno smo pronašli jeziv mali hotel sa dve zvezdice da okončamo ovo ludo veče i odmorimo se za sutrašnji dan.

Ono što je usledilo sutradan popravilo je prve utiske o Istambulu u potpunosti. Šetnja Taksimom, vožnja dolmušima, Aja Sofija, Plava džamija, Bazar, jeftin šoping… ali o tome nećemo u ovom postu jer prekrasan grad kao što je Istanbul zaslužuje poseban post koji možete pogledati OVDE.


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj