Skip to main content

Izlet ili odmor sa psom, pitanje je sad?!


Iz prve šape, saveti za putovanje sa psom

Miškin & Antigona- Paw traveller
Pa, kako da odlučite da li je uvek dobra ideja da svog krznića povedete sa sobom ili je nekada bolje da ga ostavite kod kuće?

Svi oni koji su putovali sa psom će se, pretpostavljamo, složiti sa nama dvoma da je putovanje sa psom kao kada putujete sa decom. Ali oni koji tek planiraju da to urade treba da znaju kakvi ih sve izazovi čekaju i šta sve treba da imaju na umu pre upuštanja u jednu ovakvu avanturu.

Av, da… najpre sledi pakovanje pre puta koje podrazumeva ozbiljno planiranje, a možete da napravite i spisak kako nešto ne biste zaboravili.
Na spisak stavite naše krevetiće, posude za vodu i hranu, odeću ukoliko putujemo na neku hladniju destinaciju, malu pseću apoteku, odredjenu količinu hrane na koju smo navikli, i naravno igračkice sa kojima se možda i nećemo igrati jer nas očekuje hiljadu interesantnih stvari… ali ipak neka su tu jer nam stvaraju osećaj poznatog.

Av, idemo dalje… treba ubeležiti i telefone veterinarskih stanica najbližih mestu u kome boravimo. Što je sigurno- sigurno je, uvek je bolje misliti u napred i imati sve pripremljeno.
Računajte sa tim i da nam u toku vožnje može pripasti muka kao i vama dvonogima, pa je poseban režim ishrane pre puta poželjan.

Paw traveller
Obično je putovanje sa četvoronožnim dlakavcima malo drugačije nego kad putujete samo sa svojom vrstom, pa računajte da vi dvonogi nećete uživati baš u svim stvarima koje biste radili da niste poveli svog ljupkog krznenog prijatelja... ali, verujte nam da ćete baš biti očarani dok posmatrate reakcije vašeg najboljeg drugara na različite stvari koje inače nije u mogućnosi da doživi kod kuće.

Ono što je odlično je to da ćete na odmoru sigurno upražnjavati neke aktivnosti koje inače ne biste da vam to prekrasno ljupko stvorenje ne pravi društvo.
Sve u svemu neke stvari ćete raditi kao i obično kada ste na odmoru, a za one koje nećete biti u mogućnosti da ostvarite jer ste sa svojim četvoronošcem imaćete, sigurni smo u to, dobru kompenzaciju.

A sada nam iskreno odgovorite na još jedno važno pitanje- Da li je to stvarno porodični odmor ako svog psa ostavite kod kuće?

Paw traveller
Ukoliko pažljivo sve isplanirate i odlučite se da svog ljubimca povedete sa sobom, nas dvoje smo ubedjeni da će porodični odmor biti zanimljiviji za sve.

Kada birate destinaciju za izlet ili odmor obavezno uzmite u obzir i potrebe vašeg psa i razmislite da li će i on uživati.
Recimo, vama dvonogima vikend u Veneciji možda zvuci romantično, ali da li će vaš krzneni prijatelj stvarno uživati u šetnji ulicama koje su prepune ljudi, šopingu i obilasku znamenitosti, ili će se bolje osećati dok slobodno landara na nekoj plaži ili istražuje šume nekog nacionalnog parka.

Ne, nije nam namera da vas odgovorimo od romantičnih putovanja, samo želimo da o svemu razmišljate i budete mudri u planiranju!

Pre odluke da vaš najbolji prijatelj krene sa vama na neko mesto uvek razmislite da li će se i on dobro provesti, da li će biti opušten u blizini drugih pasa ili u gužvi.
Ukoliko zaključite da se neće osećati komforno, da će osećati strah ili dosadu, možda je bolje da ga ne povedete ili da napravite neki drugi izbor.
Av, recimo, ako ne ume da se ponaša u restoranu i bučan je a vaši pokušaji da ga umirite ostaju beskorisni, možda je bolje da odustanete od te ideje i odete na piknik.
Ne, ne nameravamo nas dvoje da vas odgovorimo od odlaska na romantičnu večeru u neki restoran, nego samo kažemo šta je bolje…

Paw traveller
Kada putujete sa psom uvek morate razmišljati i o tome da li će vaš pas uznemiriti druge i morate imati na umu i njihov komfor.  
Iako je teško poverovati, naročito iz naše perspektive, ne vole svi životinje, neki imaju alergije, a neki se i plaše.

Kada šetate urbanim sredinama uvek svog ljubimca držite na povocu, a ukoliko želite da vam pravi društvo u nekom kafeu ili restoranu uvek pitajte da li je mesto pet friendly.

Ako ste nas već poveli vaša prva odgovornost smo upravo mi, i vaša je obaveza da se brinete o nama u svakom mogućem smislu i na svakom mestu koje posetimo.
Ako smo recimo na plaži, osim što nam nećete dopustiti da se brišemo o tudje peškire, a verujte nam na lavež da ćemo probati baš to da uradimo, obezbedite nam hlad ispod suncobrana, dosta sveže pijaće vode, i ne zaboravite da nas povremeno rashladite medju talasima čak i ako ne delujemo raspoloženi za kupanjac.

Ono što je sigurno je da putovanje sa psom donosi svima veliku radost, a još naših saveta iz prve šape pročitajte na linkovima ispod:

Da li je skupo putovati sa psom?

Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči?



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj