Skip to main content

Crna Gora- Skrivena lepota izmedju vode i kamena

Skadarsko jezero- Paw traveller

Kada kažete Crna Gora većina ljudi pomisli na leto, Budvu, Herceg Novi, Kotor i ostala poznata mesta, ali ako ste mislli da je samo primorje ono najbolje što Crna Gora ima da ponudi, razmislite još jednom!

Gornji Sustaš- Paw traveller
Tragajući za mestima na kojima je priroda jednostavno samo priroda, fascinantna i lepa sama po sebi, skloni smo da maštamo o dalekim egzotičnim destinacijama, zamišljamo nepregledne argentinske pašnjake, krševite predele ili slojevite planine Vinikunka, i često zaboravljamo da se lepa i jedinstvena mesta mogu naći i bliže nego što nam se čini.

Ako znate da uživate u životu pronaći ćete lepotu u svim mestima u kojima dovoljno dugo boravite, bez obzira koliko ona bila mala i često na prvi pogled potpuno nezanimljiva.

Holiday Home Vulezić- Paw traveller

Takvo jedno obično ali lepo mesto smo i mi sasvim neplanirano pronašli jedne večeri kada nas je uhvatio neizdrž da negde otputujemo na nedelju dana. Izbor je sasvim slučajno pao na Gornji Sustaš, maleno selo podno Rumije

Smeštaj u ovom selu smo pronašli u Holiday Home Vulezić na samom izlasku iz sela gde počinje lovište i put zavija ka selu Velembusi.

Dovoljno urbano a opet i dovoljno okruženo prekrasnom prirodom selo Sustaš se nalazi u neposrednoj blizini Starog Bara koji je interesantan spoj mediterana i orijenta, ali i novog Bara gde ćete pronaći dugačko i lepo uredjeno šetalište, dvorac sa dvorskom baštom, plažu i pregršt kafea i restorančića... pa ko šta voli.

Panorama Bara iz sela Gornji Sustaš- Paw traveller
Sustaš se takodje nalazi na nešto više od pola sata vožnje do Velike plaže koja svoj sitni pesak rasipa kilometrima uz obalu Jadranskog mora, i nešto manje do Skadarskog jezera koje pleni svojom lepotom i netaknutom prirodom.

Pravi ljubitelji prirode ovde mogu uživati u dugim šetnjama kroz nepregledne maslinjake, a čeka ih i uživanje u čistom vazduhu, prekrasni pogledi na Jadransko more i zanosni zalasci sunca. Ovuda prolaze i staze za planinare pa ko želi može da upotpuni dan usponom na Rumiju. 

Virpazar- Paw traveller

A kada istražite puteve i zabačene puteljke u zaledju Bara, obidjete izvore i eventualno posetite maleni vodopad u selu Turčini koji formira oko u kome se u letnjim mesecima možete okupati, neka vas avanturistički duh još ne napusti.
Isplanirajte savršen izlet!

Obidjite Virpazar, malo ribarsko selo u centralnom delu Crmnice ušuškano na mestu gde se reke Orahovštica i Crmnica spajaju i ulivaju u Skadarsko jezero.

Crmnica je plodan region sa izuzetno povoljnom klimom za uzgoj vinove loze pa se vina sa ovog područja s pravom smatraju vinima vrhunskog kvaliteta.

Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Osim posete nekoj od vinarija ovde možete lepo provesti dan i ako iznajmite kajak i zaveslate jezerom ili se, ukoliko niste baš vični u ovom sportu, provozate čunom a potom sednete u neki od simpatičnih restorančića.

U nastavku dana produžite do Rijeke Crnojevića, malenog mesta na istoimenoj reci sa centrom u kome se nalaze stare zgrade i šetaliste sa nekoliko restorana. Iako ovo mesto ima izuzetno bogato istorijsko nasledje danas se o njoj slabo govori.

Pavlova strana- Paw traveller

Ime ovog gradića se vezuje za Ivana Crnojevića, vladara Zete, koji je u 15. veku na Obodu podigao utvrdjenje i manastir posvećen Svetom Nikoli i tu sa Žabljaka preneo središte države i crkve kada zapravo i počinje istorija ovog mesta.

Iako danas skoro zaboravljena Rijeka Crnojevića je u prošlosti bila bila veoma važna.

Ovde je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, prva radionica za izradu oružja, a tokom 19. i početkom 20. veka bila je vodeći trgovinski centar i najveća crnogorska luka. U ovom mestu je postojala i fabrika za preradu ribe "Ribarstvo" koja je svoje proizvode plasirala i na tržista Italije i Amerike, pravio se i sedef od krljušti riba u fabrici "Marica", a pazarni dani u Rijeci Crnojevića bili su nešto o čemu se priča.

Paw traveller
Na Rijeci Crnojevića su očuvani i ostaci istorijskih gradjevina iz vremena Ivana Crnojevića poput ostataka Obodske štamparije u kojoj je štampana prva knjiga na ćiriličnom pismu "Oktoih prvoglasnik", za čije je štampanje i ukrašavanje bilo zaduženo sedam monaha na čelu sa jeromonahom Makarijem prvim štamparom sa teritorije južnih Slovena.

Rijekom Crnojevića dominira Danilov most koji je 1853. godine izgradio knjaz Danilo u znak sećanja na svog oca Stanka Petrovića, a na obali uz samu reku očuvana je i jednospratna kuća koju je on podigao, poznata kao "Mostina", u kojoj se danas nalazi restoran. Ukoliko se odlučite da se zadržite ovde obavezno probajte krapa, jegulju ili nesvakidašnje i autentične hladno dimljene suve ukljeve izuzetnog ukusa.

Crmnica- Paw traveller

Sa Rijeke Crnojevića možete poći i u rekreativnu šetnju do Obodske pećine stazom od oko dva kilometra koja počinje odmah iza zgrade u kojoj je nekada bio hotel "Obod". Zgrada je ruinirana i jasno je da je hotel u prošlosti video mnogo bolje dane ali čak i sada tako ruševan daje gradiću rustikalni šarm.

A uveče kada se umorni vratite u Sustaš zagarantovan je okrepljujući san ali i isčekivanje novog jutra sa budjenjem uz petlove, zvonca stoke koja šeta okolnim padinama i povetarac koji dolazi sa mora noseći sa sobom jod u vazduhu izmešan sa mirisom toplih borova i divljeg bilja.

Gornji Sustaš- Paw traveller
Vreme je za novu avanturu!

O lepoti jednog običnog, potpuno nepoznatog mestašca u Sremu pročitajte OVDE .

Comments

Popular posts from this blog

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

Berberska čajanka

Paw traveller Te noći duvao je kašim. Snažno i neumoljivo podizao je pesak i ubacivao najsitniju peščanu prašinu kroz malene proreze između prozora i balkonskih vrata. Nije mi se dalo da zaspim, ustala sam i osetila kako pesak škripuće pod tabanima. Dođoh do prozora, na ulici je bilo pusto, samo je vetar kovitlao neko suvo rastinje. Jedva čekam da svane. I konačno u praskozorje sve se umirilo i svetlost je bivala sve jača iza planine Šajib. Stajala sam kraj prozora i razmišljala o tome da Šajib znači beli starac a ova planina izgleda tako crno u sopstvenoj senci, da bi u jednom momentu izgledalo kao da ceo obod gori. Prelep prizor za oči jutarnjeg dokoličara. Zvono budilnika me je prenulo iz misli. Pola pet je, još da popijem kafu i krećem. Paw traveller U pet sati na trotoaru ispred niskobudžetnog hotela jedan mladi zaljubljeni par, jedan sredovečni mlinar i ja, pomalo drhćući od jutarnje svežine iako je bilo letnje vreme, čekali smo naš prevoz. Možda neće ni doći

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka