Skip to main content

Crna Gora- Skrivena lepota izmedju vode i kamena

Skadarsko jezero- Paw traveller

Kada kažete Crna Gora većina ljudi pomisli na leto, Budvu, Herceg Novi, Kotor i ostala poznata mesta, ali ako ste mislli da je samo primorje ono najbolje što Crna Gora ima da ponudi, razmislite još jednom!

Gornji Sustaš- Paw traveller
Tragajući za mestima na kojima je priroda jednostavno samo priroda, fascinantna i lepa sama po sebi, skloni smo da maštamo o dalekim egzotičnim destinacijama, zamišljamo nepregledne argentinske pašnjake, krševite predele ili slojevite planine Vinikunka, i često zaboravljamo da se lepa i jedinstvena mesta mogu naći i bliže nego što nam se čini.

Ako znate da uživate u životu pronaći ćete lepotu u svim mestima u kojima dovoljno dugo boravite, bez obzira koliko ona bila mala i često na prvi pogled potpuno nezanimljiva.

Holiday Home Vulezić- Paw traveller

Takvo jedno obično ali lepo mesto smo i mi, sasvim neplanirano, pronašli jedne večeri kada nas je uhvatio neizdrž da negde otputujemo na nedelju dana. Izbor je sasvim slučajno pao na Gornji Sustaš, maleno selo podno Rumije

Smeštaj u ovom selu smo pronašli u Holiday Home Vulezić na samom izlasku iz sela gde počinje lovište i put zavija ka selu Velembusi.

Dovoljno urbano a opet i dovoljno okruženo prekrasnom prirodom selo Sustaš se nalazi u neposrednoj blizini Starog Bara koji je interesantan spoj mediterana i orijenta, ali i novog Bara gde ćete pronaći dugačko i lepo uredjeno šetalište, dvorac sa dvorskom baštom, plažu i pregršt kafea i restorančića... pa ko šta voli.

Panorama Bara iz sela Gornji Sustaš- Paw traveller
Sustaš se takodje nalazi na nešto više od pola sata vožnje do Velike plaže koja svoj sitni pesak rasipa kilometrima uz obalu Jadranskog mora, i nešto manje do Skadarskog jezera koje pleni svojom lepotom i netaknutom prirodom.

Pravi ljubitelji prirode ovde mogu uživati u dugim šetnjama kroz nepregledne maslinjake, a čeka ih i uživanje u čistom vazduhu, prekrasni pogledi na Jadransko more i zanosni zalasci sunca. Ovuda prolaze i staze za planinare pa ko želi može da upotpuni dan usponom na Rumiju. 

Virpazar- Paw traveller

A kada istražite puteve i zabačene puteljke u zaledju Bara, obidjete izvore i eventualno posetite maleni vodopad u selu Turčini koji formira oko u kome se u letnjim mesecima možete okupati, neka vas avanturistički duh još ne napusti.
Isplanirajte savršen izlet!

Obidjite Virpazar, malo ribarsko selo u centralnom delu Crmnice ušuškano na mestu gde se reke Orahovštica i Crmnica spajaju i ulivaju u Skadarsko jezero.

Crmnica je plodan region sa izuzetno povoljnom klimom za uzgoj vinove loze pa se vina sa ovog područja s pravom smatraju vinima vrhunskog kvaliteta.

Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Osim posete nekoj od vinarija ovde možete lepo provesti dan i ako iznajmite kajak i zaveslate jezerom ili se, ukoliko niste baš vični u ovom sportu, provozate čunom a potom sednete u neki od simpatičnih restorančića.

U nastavku dana produžite do Rijeke Crnojevića, malenog mesta na istoimenoj reci sa centrom u kome se nalaze stare zgrade i šetalište sa nekoliko restorana. Iako ovo mesto ima izuzetno bogato istorijsko nasledje danas se o njoj slabo govori.

Pavlova strana- Paw traveller

Ime ovog gradića se vezuje za Ivana Crnojevića, vladara Zete, koji je u 15. veku na Obodu podigao utvrdjenje i manastir posvećen Svetom Nikoli i tu sa Žabljaka preneo središte države i crkve kada zapravo i počinje istorija ovog mesta.

Iako danas skoro zaboravljena Rijeka Crnojevića je u prošlosti bila bila veoma važna.

Ovde je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, prva radionica za izradu oružja, a tokom 19. i početkom 20. veka bila je vodeći trgovinski centar i najveća crnogorska luka. U ovom mestu je postojala i fabrika za preradu ribe "Ribarstvo" koja je svoje proizvode plasirala i na tržista Italije i Amerike, pravio se i sedef od krljušti riba u fabrici "Marica", a pazarni dani u Rijeci Crnojevića bili su nešto o čemu se priča.

Paw traveller
Na Rijeci Crnojevića su očuvani i ostaci istorijskih gradjevina iz vremena Ivana Crnojevića poput ostataka Obodske štamparije u kojoj je štampana prva knjiga na ćiriličnom pismu "Oktoih prvoglasnik", za čije je štampanje i ukrašavanje bilo zaduženo sedam monaha na čelu sa jeromonahom Makarijem prvim štamparom sa teritorije južnih Slovena.

Rijekom Crnojevića dominira Danilov most koji je 1853. godine izgradio knjaz Danilo u znak sećanja na svog oca Stanka Petrovića, a na obali uz samu reku očuvana je i jednospratna kuća koju je on podigao, poznata kao "Mostina", u kojoj se danas nalazi restoran. Ukoliko se odlučite da se zadržite ovde obavezno probajte krapa, jegulju ili nesvakidašnje i autentične hladno dimljene suve ukljeve izuzetnog ukusa.

Crmnica- Paw traveller

Sa Rijeke Crnojevića možete poći i u rekreativnu šetnju do Obodske pećine stazom od oko dva kilometra koja počinje odmah iza zgrade u kojoj je nekada bio hotel "Obod". Zgrada je ruinirana i jasno je da je hotel u prošlosti video mnogo bolje dane ali čak i sada tako ruševan daje gradiću rustikalni šarm.

A uveče kada se umorni vratite u Sustaš zagarantovan je okrepljujući san ali i isčekivanje novog jutra sa budjenjem uz petlove, zvonca stoke koja šeta okolnim padinama i povetarac koji dolazi sa mora noseći sa sobom jod u vazduhu izmešan sa mirisom toplih borova i divljeg bilja.

Gornji Sustaš- Paw traveller
Vreme je za novu avanturu!

O lepoti jednog običnog, potpuno nepoznatog mestašca u Sremu pročitajte OVDE .

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj