Skip to main content

Janda- Goblen vezen u svim nijansama zelene i plave

Bujna vegetacija, moćni Dunav, blagorodni vinogradi i legenda o tužnoj ljubavi dvoje mladih koji su čvrsto odlučili, da kad već ne mogu u životu, budu zauvek zajedno makar u smrti. Da, sve je to Janda!

Gde se nalazi Janda

Janda- Paw traveller
 U podnožju brda Koševac na padini koja seže do same obale Dunava čeka vas Janda. Pomalo uspavana ali na izvoran način rustično lepa.

Podseća na ono što je većina nas, dok smo za vikend varijante jurili urbane sadržaje, kafiće, restorane, uredjena šetalista... zaboravila da postoji, i da može biti ugodno i relaksirajuće provesti dan u seocetu bez sadržaja, okruženi samo prirodom, bujnim zelenilom koje vrvi od života, pticama i divljim životinjicama.

Janda je raj za one koji vole duge i beskrajne šetnje po prirodi ali i za ribolovce i bicikliste, i sve one koji imaju istraživačkog duha.

Na Jandi nema ničega. Nema uredjenih puteva, prodavnica, kafea...samo puteljci i gusta vegetacija koja na organizam deluje izuzetno okrepljujuće.

Uspavana lepotica, domaća rakija i Krčedin

Janda- Paw traveller

Samo mesto je vikend naselje, ali ima i ljudi koji su ovde trajno nastanjeni. Ljubazni su i raspoloženi da razmene po koju reč sa nenadanim prolaznicima, daju po koji savet i upute u odredjenom pravcu. Od njih možete kupiti domaće vino i rakiju, a poneko u ponudi ima i med i borovnice.

Sami usponi ukoliko se odlučite za šetnju nisu naročito zahtevni, ali morate imati malo kondicije. Cvetnom ulicom koja počinje neposredno ispod radara na Koševcu možete napraviti krug od oko četiri kilometra i vratiti se Bagremovom na polaznu tačku ili, nešto dužom putanjom, produžiti putem dalje preko Krčedinskog brega- simpatičnog mestašca sa vikendicama koje okružuju lepo održavana dvorišta, sve do Krčedina. Ukoliko imate ambicija da zabacite štap i okušate sreću u pecanju možete se spustiti ka maloj Jandi gde vas čeka pitoma obala Dunava i veliki peščani sprudMa,šta god vam duša ište!

Janda i Sulejman Veličanstveni

Mala Janda- Paw traveller
Obujte udobnu obuću, ponesite nešto za osveženje, isključite mobilni, opustite se i samo uživajte u šetnji i zvucima prirode. Na sve strane su vinogradi okrenuti prema Dunavu koji na ovom području u Sremu, na podlozi ispod koje je glina i les prepun minerala, uspevaju blagorodno još iz rimskog perioda.

A Janda ko Janda, leškari usnula i šapuće svoju priču o tragičnoj ljubavi dvoje mladih po kojoj je ovo mesto i dobilo svoje ime. Prema jednoj legendi u vreme kada je Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd dao je Janja paši da upravlja područjem Slankamena te je on u te svrhe osnovao svoju ličnu gardu. Okupio je snažne momke, neotesane i sklone alkoholu i ženama zbog kojih su meštani sklanjali sve svoje ženske članove i dovijali se na razne načine da ih sačuvaju.

Hajduk Janko i lepa Rada- legenda iza imena mesta

Tako su i roditelji jedne Rade, devojke nadaleko poznate po svojoj raskošnoj lepoti i prodornim crnim očima, kako bi je sakrili od Sulejmanovih poslušnika svoju mezimicu domišljato odenuli i maskirali u staricu. Ali, Sulejman je to nekako doznao i naredio svojoj vojsci da je uhvate i dovedu u njegov harem u Beograd, što su ovi i učinili.

Janda- Paw traveller

Hajduk Janko, Radin momak, nepokolebljiv i hrabar obukao se u trgovca i otišao za Beograd odlučan da spasi svoju dragu. Jednog dana Rada ga je ugledala sa prozora harema kako tumara i traži je po okolnim uličicama. Videvši svoju ljubav ova domišljata crnooka lepotica na prevaru je ubedila Sulejmana da je pusti da izadje da kupi svilu za novu haljinu kako bi mu bila još lepša, te se sa svojim draganom dala u beg.

Kad su bili nadomak Dunava Sulejmanova vojska ih je počela sustizati, pa je Janko je zastao da ih zaustavi kako bi njegova voljena Rada uspela da pobegne i vrati se kući. Ubrzo su vojnici opkolili i ubili Janka pa je mesto iz koga je potekao, a koje se nalazi izmedju Slankamenačkih Vinograda i Krčedina dobilo ime po ovom romantičnom junaku- Janda.

Polje Čarnok skriva tajnu

Janda- Paw traveller
Dok je umirao poslednjom snagom doviknuo je voljenoj Radi da beži čamcem preko Dunava. I ona je u nadi da će se sa svojim Jankom tamo susresti prešla preko Dunava, ali kada je ova crnooka mlada žena videla da joj je dragi mrtav i Sulejmana sa vojskom na drugoj obali, zarila je sebi nož u srce, pa je polje uz sam Dunav kraj Jande  po njoj nazvano Čarnok

Eto, ako vam se probudio avanturistički duh prošetajte mističnom Jandom, prodjite Čarnok poljem, ali posetite i okolna mesta Krčedin, Stari Slankamen i Slankamenačke Vinograde.
Dajte prostora sebi da osetite nešto novo i drugačije, prepustite se bar na jedan dan slow-life načinu života, i naravno uživajte!

O spomeniku u znak sećanja na Bitku kod Slankamena pročitajte u postu Sremačke trijade- Dva Slankamena i jedni vinogradi.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj