Skip to main content

6 benefita života sa psom- Saveti iz prve šape

Napravite zdrave promene u životu, neka vašu svakodnevicu upotpuni krzneni prijatelj!

Paw traveller

Čivave Antigona & Miškin daju savete iz prve šape!

Vi dvonogi brzo živite i stvari prihvatate zdravo za gotovo, i možda je vreme da usvojite promene koje donosi zdrav život, jer to igra važnu ulogu u ublažavanju simptoma depresije, anksioznosti, stresa, i ostalih boljki savremenog doba.

Verujte nam, briga o kućnom ljubimcu vam može pomoći u tome da usmerite svoje vreme ka zdravijem načinu života.

#1. Za početak, u vaš život unosimo povećanje zdravih aktivnosti.

Izvodjenje psa u šetnju, planinarenje ili trčanje je zabavan i koristan način da uklopite zdravu, svakodnevnu vežbu u svoj raspored. Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će vlasnici pasa ispuniti svoje dnevne potrebe za vežbanjem, a svakodnevno vežbanje je odlično i za krznene drugare.

#2. Podstičemo vas da se družite.

Druženje može pomoći u prevenciji bolesti i čak dodati koju godinu vašem životu, dok izolacija i usamljenost mogu izazvati simptome depresije. Briga o ljubimcu može pomoći da se osećate potrebnim i poželjnim, i da uklonite fokus sa svojih problema, posebno ako živite sami.

Većina vlasnika pasa i mačaka razgovara sa svojim kućnim ljubimcima, a neki ih čak koriste za rešavanje problema. I ništa nije bolje od toga kao kada vas, kad se vratite kući, dočeka mašući rep vašeg najboljeg prijatelja.

#3. Mi vam pomažemo da upoznate nove ljude.

Kućni ljubimci su odlično društvo za svoje vlasnike, i pomažu vam da započnete i održite nova prijateljstva. Vlasnici pasa u šetnjama ili u parkovima za pse često zastaju i razgovaraju jedni sa drugima, a takođe upoznaju nove ljude i u prodavnicama za kućne ljubimce, na izložbama ili časovima obuke.

#4. Mi smo pravi terapeuti i smanjujemo anksioznost.

Druženje sa životinjom može ponuditi utehu, pomoći u ublažavanju anksioznosti i izgraditi samopouzdanje za ljude koji su zabrinuti i ne umeju da se druže.

Pošto kućni ljubimci imaju tendenciju da žive u trenutku, ne brinu o onome što se dogodilo juče ili šta bi se moglo dogoditi sutra, oni vam mogu pomoći da postanete pažljiviji i da cenite radost sadašnjosti.

#5. Mi unosimo rutinu u vaš dan.

Mnogi kućni ljubimci, posebno psi, zahtevaju redovan raspored hranjenja i vežbanja. Dosledna rutina održava životinju uravnoteženom i mirnom, a može pomoći i vama. Jer bez obzira na vaše raspoloženje koje može biti depresivno, uznemireno ili pod stresom, dovoljan je jedan ljupko-tužan pogled vašeg krznenog prijatelja i moraćete da ustanete iz kreveta da biste ga nahranili, izveli u šetnju, ili vežbali sa njim.

#6. Mi se mazimo sa vama i smanjujemo stres.

Dodir i pokret su dva zdrava načina za brzo upravljanje stresom. Izvedite svog ljubimca u dugu relaksirajucu šetnju, i garantujemo vam da ćete se osećati bolje. Osim toga, maženje psa, mačke ili druge životinje može smanjiti krvni pritisak i pomoći vam da se brzo osećate smirenije a samim tim i manje stresno.

Pa, nadamo se da smo vas ubedili da ozbiljno razmotrite da u svoj život unesete promene koje donosi suživot sa ljubimcima. Svakako pre nego što se odlučite na taj korak pročitajte post Neka repić maše- Da li je PAS za vas?

Da na brzinu ispratite kako se nas dvoje provodimo sa našim dvonogim drugarima, zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj