Skip to main content

8 gradova koje morate da posetite ukoliko želite da osetite pravi karakter Peloponeza

Peloponez je egzotičan, istoričan, glamurozan i rustičan. I sav ispod sunca skoro cele godine!

Peloponez- Paw traveller

Peloponez je jedan od najtoplijih regiona u Grčkoj što ga čini pogodnim za posetu tokom čitave godine. Ovde se možete kupati od maja do novembra, dok je jesen dobro vreme za posetu arheološkim nalazištima, jer su nešto svežije temperature prijatnije za lutanje okolo nego vrela letnja popodneva. A to može biti i zabavan period za one koji bi voleli da se okušaju u berbi maslina ili citrusa na gazdinstvima širom ovog prekrasnog regiona, i za uzvrat dobiju koju flašu kvalitetnog maslinovog ulja ili korpu voća. 

U kom god periodu godine odlučite da putujete na Peloponez, gradovi koje prosto morate posetiti i istražiti su svakako:

1. Koroni                                      

2. Metoni 

3. Kalamata 

4. Monemvasija  

5. Nafplio 

6. Areopolis 

7. Pilos 

8. Gitio 


#1. Koroni u zamenu za Ahilov gnev

Koroni- Paw traveller
Ovaj mali autentični gradić se nalazi na južnom kraju Mesinijskog zaliva. Krase ga ostaci impresivne tvrdjave čija je izgradnja započeta u sedmom veku, a u trinaestom su je dovršili i obnovili Mlečani. Ono što je interesantno je, da se na ovoj lokaciji gde su danas ostaci tvrdjave nalazio drevni akropolis Aisini, koji je prema Homeru bio jedan od sedam gradova koje je Agamemnon ponudio Ahilu da bi ublažio njegov bes.

Ovim gradićem odiše ostrvska atmosfera sa uskim uličicama koje su medjusobno povezane i ispresecane stepenicama, a u unutrašnjosti gradića je potpuno očuvan istorijski identitet sa isprano belim kućama i trgom oko koga su sva dešavanja. Ovde ćete naći prodavnice, javne službe, banke, pekare, ribarnice, dok živopisnu luku uokviruje duga, polukružna ulica u kojoj su načičkane tavernice i radnje.

Šta više dodati? Izvolite i sami otkijte sve čari ovog gradića!

#2. Epski zalazasci sunca u Metoniju

Metoni- Paw traveller
Metoni je slikovit primorski gradić koji je zadržao tradicionalnu arhitekturu, a relaksirajuća šetnja njegovim uličicama izmedju drvoreda hibiskusa je jedna od onih običnih stvari koja putovanjima daju onaj poseban štih.

Gradić se laganio širi ka moru i lepoj peščanoj plaži na čijem se samom kraju nalazi impozantna tvrdjava sa zamkom.

Tvrdjavu u Metoniju su sagradili Mlečani u ranom trinaestom veku, i jedna je od najvećih na Mediteranu. Sa obalom je povezuje kameni most sa 14. lukova, a na kapiji dvorca dominira čuveni simbol Venecije, lav Svetog Marka.

Na suprotnoj strani od tvrdjave se nalazi trgić sa nekoliko tavernica u kojima se služi tradicionalna grčka hrana, pa ovde možete napraviti predah uz času vina i neki od specijaliteta.

Ono što nikako ne treba propustiti je nestvaran zalazak sunca sa zidina tvrdjave koji izgleda epski, kao sa slika Edvarda Munka.

Kalamata- Paw traveller
#3. Kalamata grad i Kalamata masline

Kalamata je glavni grad Mesinije i posle Patre drugi grad po veličini na Peloponezu. Izgradjen je u podnožju planine Tajgetos u samom srcu Mesinijskog zaliva. Ovo je moderan grad sa javnim službama, univerzitetima, bolnicama i medjunarodnim aerodromom.

Mnogi lokali u ovom gradu odredjenim danima rade dvokratno, a odredjenim samo pre podne pa imajte ovo na umu ukoliko planirate šoping. Kafei i restorani, naravno, rade tokom celog dana.

Grad je zoniran pa će vam trebati parking karta, ili možete besplatno parkirati van zone ispod železničkog parka koji predstavlja jedinstven muzej na otvorenom.Osim ovog parka obidjite i lokalitet Ancient Messini, tvrdjavu i arheološki muzej.

U ovom regionu se proizvode svetski poznate Kalamata masline.                  

Ono što ove masline čini jedinstvenim je da se beru ručno, i poznate su po svom ovalnom obliku, tamno ljubičastoj boji i intenzivnom ukusu.

Vrlo gorke na ukus ne mogu se jesti odmah već se stavljaju u rastvor slane vode i maslinovog ulja kako bi proces fermentacije mogao da deluje. Proces može trajati i do nekoliko meseci nakon čega masline dobijaju svoj bogat, mesnat ukus i postaju idealne za konzumaciju.

Monemvasija- Paw traveller
#4. Monemvasija, šetnja kroz vekove

Ovaj minijaturni grad, dugačak svega oko jednog kilometra i širok oko trista metara, je danas destinacija za brojne turiste iz celog sveta i odredište za zaljubljene koji traže sladak i romantičan odmor.

Osim toga, Monemvasija živo svedoči o turbulentnom periodu svoje vizantijske, osmanlijske i mletačke istorije, pa verujem da ćete uživati u šetnji kroz vekove.

Danas je izuzetno važna kao turistička destinacija, sa sve većim brojem turista koji posećuju ovaj region u letnjem periodu. Srednjevekovne zgrade u donjem gradu su obnovljene i mnoge od njih pretvorene u hotele, restorančiće i suvenirnice, dok je "gornji grad", nekada neosvojiv, danas potpuno napušten.

#5. Nafplio, duh Venecije

Nafplio- Paw traveller
Gradu Nafpliju lepote i šarma ne fali! To je simpatičan gradić sa uskim uličicama popločanim kamenom gde je u arhitekturi jasno izražen mletački uticaj.

Krase ga i tri tvrdjave, Akronafplion iz 4. veka pre nove ere, Burtzi koju su podigli Mlečani, i Palamidi iz 1711. godine koju su podigli Venecijanci, i svaka je za sebe poseban doživljaj... Tokom meseci u sezoni možete očekivati veliku gužvu i previše sadržaja podredjenih turistima, pa ukoliko niste ljubitelj toga posetu ovom gradu planirajte van ovog perioda kako bi ovaj šarmantni grad mogao da vam dočara sve ono što ga čini omiljenom destinacijom mnogih putnika.

#6. Areopolis, vibracije autentičnog Manija

Areopolis- Paw traveller
Kaže se da pravi Mani počinje u Areopolisu na zapadnoj strani poluostva, i nakon plaža ispod Gitija na istočnoj strani. Većina turista nikada i ne dodje u ovaj deo osim u posetu pećinama Diros, a nakon izleta brodom se vraćaju u turistička sela spoljnjeg Manija poput Stupe i Kardamilija.

Areopolis je izuzetno šarmantan gradić, živopisan i pun života sa mnogo restorana, barova i noćnih klubova, a njegove uske uličice popločane kamenom će vas odvesti do najslikovitijih mesta, kamenih kuća i kula koje imaju jedinstveni karakter, i crkava iz vizantijskog perioda. 

#7. Pilos, šmeker Jonskog mora

Pilos- Paw traveller
Pilos, grad poznat i po imenima Navarino i Port de Jonc, je živopisan gradić koji gleda na Jonsko more i očarava svojom lepotom. Amfiteatralno izgradjen oko predivnog trga koji počinje odmah uz more i lagano se polukružno izdiže ka brdu, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pilos je bio naseljen još u doba neolita, a bio je i značajno kraljevstvo u mikenskoj Grčkoj o čemu svedoče ostaci Nestorove palate, nazvane po Nestoru, kralju Pilosa u Homerovoj Ilijadi. U 13. veku postaje deo Franačke kneževine Aheje, a burna istorija ovog grada se nastavlja pod kontrolom Venecijanske Republike od 1417. do 1500. godine, kada ga osvajaju Osmanlije. Ostao je pod kontrolom Osmanlijskog carstva sve do izbijanja grčkog rata za nezavisnost 1821.

Ibrahim-paša iz Egipta ga je na kratko povratio Osmanlijama 1825. ali su poraz tursko-egipatske flote u bici kod Navarina 1827. i francuska vojna intervencija ekspedicije Moreje 1828. primorali Ibrahima da se povuče sa Peloponeza i potvrdi grčku nezavisnost.

Sadašnji grad koji se nalazi izvan zidina tvrđave su podigli vojni inženjeri ekspedicije Moreje iz 1829. godine, a ime Pilos je oživelo kraljevskim ukazom 1833. godine.

#8. Gitio, razglednica u pastelnim tonovima

Gitio je mali lučki gradić sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.

Gitio- Paw traveller
Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.
Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zadjete dublje uličicama izmedju neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Dakle, eto ga! Osam ikoničnih, jedinstvenih gradova na Peloponezu!

Reči su suvišne i Peloponez jednostavno mora da se doživi! Stavite svu tu istoriju zajedno sa živopisnim gradovima, posebnim karakterom različitih regija na Peloponezu, društvenom kulturom i izvanrednom domaćom hranom, i imaćete za sebe pravu destinaciju za odmor! 

Za više interesantnih fotografija i kratkih opisa sa naših putovanja zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal