Skip to main content

Prag- šta videti i obići za jedan dan?


Prag- Paw traveller

Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim.

Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post.

Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate!
Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako…

Prag- Paw traveller
Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura.

Kada smo shvatili da smo nasamareni, čak ni posle rasprave sa radnikom menjačnice nije bilo šanse da nam vrate novac.

I eto, naseli smo, ali nismo dozvolili da nam ovo negativno iskustvo pokvari raspoloženje i umanji impresije o Pragu koje su usledile.
U Pragu ima toliko toga da se vidi da nećete znati odakle da krenete.
Pa neka šetnja počne!

Karlov most- Paw traveller
Za početak Karlov most naravno!
To je must see u Pragu i sa njega ćete imati odličan pogled na dvorac sa jedne strane, i statue i grad sa druge.
Ne samo što je ovaj most sjajno mesto sa koga se pruža spektakularan pogled, već je i jedna od najboljih besplatnih stvari za videti u Pragu.


Most povezuje Praški dvorac sa Starim gradom i ima veliku istorijsku vrednost.
Pravo je uživanje šetati ovim mostom, razgledati statue i produžiti lagano ka starom delu grada.

Iako je Prag grad sa prilično burnom istorijom, trg Starog grada ostao je relativno netaknut.
Pravi je simbol snage i drevne kulture i, po mom mišljenju, Stari gradski trg je jedna od najboljih stvari koje se u Pragu mogu videti u jednom danu.

Arhitektura je fantastična i mogli biste provesti ceo dan na ovom trgu koji daje poseban uvid u to kako je grad neverovatno izgledao u prethodnim vekovima.

Stari gradski trg- Paw traveller
Koliko je sati? Ma ne, to je isuviše jednostavno. Koji je relativan položaj Sunca, Meseca, planeta?

Taj odgovor će vam dati astronomski časovnik koji pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i planete.
Sat je umetničko delo i zaista fascinantan za gledanje.
Izgrađen je u 15. Veku i jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih mehaničkih satova na svetu.
Kada ga vidite shvatićete da nije čudo što se ovaj sat smatra ponosom Praga.

Katedrala Svetog Vida je još jedna znamenitost koja se ne sme propustiti, jer ova predivna katedrala pleni svojom lepotom i iznutra i spolja.

Apsolutno zadivljujuća arhitektura koja  oduzima dah i prekrasni vitraži koji nadahnjuju.
Ovakvi prizori su nešto što svakom posetiocu ostaje urezano za ceo život.

Katedrala Svetog Vida- Paw traveller

Ah to pivo! Svuda po Pragu ćete videti mnogo malih pivnica sa dugom tradicijom koje imaju svoje pivo, ali ako hoćete da osetite sve finese različitih ukusa onda je muzej piva pravo mesto za vas.

Vinarna Čertovka- Paw traveller
Ovde ćete u lepo dekorisanom enterijeru pronaći bar sa impresivnim setom pivskih slavina i zaista dobar izbor zanatskih piva.

Sva piva su češka i ono što je zanimljivo, možete poručiti vozić sa pet ili deset pivskih testera, odnosno možete da izaberete ona piva koje želite da isprobate. Naravno, u ponudi imaju i piva od 0,3 i 0,5 za one koji žele da piju samo jednu vrstu.
Čak i ako niste pivopija uzmite u obzir da je Češka planetarno poznata baš po ovom napitku, i prava bi šteta bila da ne posetite ovo mesto sa istorijom i tradicijom proizvodnje piva.

I pošto ste već u centru, provucite se i ulicom Vinarna Čertovka.
Provucite se doslovno, jer u ovoj ulici dve osobe ne mogu da se mimoidju. Ova ulica je najuža ulica u Pragu i široka je samo pola metra, a duga oko deset. 

A gde isprobati tradicionalnu češku kuhinju?
U Parašutištu! U ovu živopisnu gostionicu dolazi uglavnom lokalno stanovništvo i preporučujem je onima koji žele da probaju jednostavnu i ukusnu češku tradicionalnu kuhinju po sasvim razumnim cenama. Svinjska kolenica i rebarca spremljeni po tradicionalnoj recepturi su nešto što ljubitelji mesa ne smeju propustiti.

Zlatna ulica- Paw traveller
Prašku avanturu nastavite obilaskom Zlatne ulice sa prelepim raznobojnim kućama koje su danas pretvorene u muzej.
U periodu vladavine Rudolfa II u ovoj ulici su živeli alhemičari i pokušavali da pronadju formulu za zlato. A u kući sa brojem 22, u jednom periodu života živeo je i pisac Franc Kafka.
U mnogim kućama se nalaze različiti eksponati i prikazi kako se nekad živelo.


Skulptura ispred muzeja
U nastavku šetnje produžite u Kafkin muzej.
Ispred muzeja postavljena je fontana-skulptura modernog češkog umetnika Davida Černija koja predstavlja mapu Češke po kojoj uriniraju dva muškarca.

Sam muzej je mesto za sve ljubitelje književnosti i Kafke. Izložba odražava Kafkin pogled na svet i prikazane su važne prekretnice u njegovom životu, hronološki propraćene fotografijama, pismima i drugim dokumentima.

Za sam kraj Praške avanture obavezno se vratite noću u stari deo grada…

Grad izgleda magično, kao da krije svu čaroliju i tajnovitost gotskog doba istovremeno ukomponovanom sa modernom multikulturalnom metropolom.
Prelepo osvetljene noću ulice izgledaju zapanjujuće, a takodje su i mnogo mirnije nego u toku dana kada je na njima prevelika gužva.

Iako je ovo post o tome šta videti i obići za samo jedan dan, 24 sata u Pragu je malo, treba odvojiti malo više vremena ukoliko želite da upijete gradsku atmosferu ove prelepe prestonice.

Pročitajte i post Beograd- šta videti i obići za jedno popodne? .





Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj