Skip to main content

Iz prve šape- saveti za putovanje sa psom

Čivave, Antigona i Miškin vas savetuju iz prve šape u vezi ishrane i brige u toku putovanja.


Hej, evo nas opet! Baš smo poželeli da i mi lanemo po nešto o stvarima oko kojih treba da povedete računa dok putujete sa psom.
 
Miškin- Paw traveller
Naši dvonogi prijatelji jednaki su i punopravni članovi naše porodice koliko i mi četvoronošci, i zato im dopuštamo da nas prate na putovanjima bilo da su u pitanju vikend varijante ili duži odmori.

Pa zašto i vi ne biste putovali sa svojim psom?

Ono što je za vas dvonoge važno kada se odlučite na ovaj korak je da obezbedite vašem psu da bude zadovoljan tokom putovanja. Zato nas dvoje imamo nekoliko korisnih saveta u vezi ishrane i brige o vašim najboljim prijateljima dok ste na putu.


Agios Andreas- Peloponez- Paw traveller
Mi četvoronosci smo osetljivi i možemo ispoljavati neobično ponašanje tokom putovanja jer svaka promena može biti stresna.

Eto na primer, nas dvoje se potpuno drugačije ponašamo kada negde putujemo.
Miškin zadrema čim sedne u auto kao da je u najlepšem perjanom krevetiću, dok Antigona muku muči da se namesti i veći deo puta provede na svojim nožicama. Zato ona često bude privilegovana i uzeta u naručje- ma prava princeza!


Antigona- Pilion- Paw traveller
I kada stignemo na odredište opet se ne ponašamo isto.
Antigona odmah po dolasku misli da je to njeno kraljevstvo kojim može da landara koliko je šape nose, i da su svi okolo njeni podanici čija je jedina svrha postojanja da baš njoj udovoljavaju, dok je Miškin nepoverljiv i uglavnom gleda da bude u blizini dvonogih i da ih nikako ne ispušta iz vida.

Ovi naši saveti pomoći će vam da vaše putovanje sa psom bude što bezbrižnije, i da svi zajedno uživate i stičete nova iskustva u upoznavanju sa novim kulturama i čarima putovanja.
Dosta lajanja, evo nekoliko saveta!


Mesinija- Paw traveller
Jedan od najvažnijih saveta za dobrobit nas četvoronožaca tokom putovanja je da budemo dovoljno hidrirani.

Ako ste nas poveli na duže putovanje obavezno ponesite vodu.
Mi moramo da pijemo vodu često i morate računati da pravite češće pauze kako biste nam obezbedili priliku da se olakšamo i obavimo posao. Znači, pauza za toalet je obavezna!


Sa sobom obavezno ponesite hranu na koju smo navikli kako bismo izbegli stomačne tegobe poput mučnine i proliva.
Probiotik za pse je takodje must have. Jedna kafena kašičica kao dodatak obroku pomaže u izbegavanju dijareje i obezbedjuje pravilan rad creva.


Mala pseća apoteka 
Ishranu nam prilagodite kao što to inače radite kod kuće, i tako ćemo izbeći nezgode i nelagodnosti tokom zajedničkog putovanja.
Ljudsku hranu tokom putovanja svedite na minimum.
Nedajte se polakomiti ma koliko mi inteligentno pravili tužna lica ili vam upućivali najsladje pseće poglede. Samo da znate, mi to radimo namerno!

Ponesite krevetić ili ćebe i igračke kako biste nam u drugačijem okruženju obezbedili da se osećamo što prijatnije i kao kod kuće.
Antigona- Paw traveller
Osim krevetića i igrački, i hrane koju smo već spomenuli, ne zaboravite da spakujete i higijenske kesice (ukoliko ste zaboravili da kupite poslužiće i one obične (za zamrzivač) koje sigurno imate u kući. I što je još bolje, dobro je i za vaš budžet jer su izuzetno jeftine). Spakujte i povodac, sredstvo protiv buva i krpelja, i dokumenta.

Eto, nije toliko komplikovano pripremiti se za zajedničko putovanje, a mi četvoronošci volimo avanturu koliko i vi dvonogi pa bi prava šteta bila da ne putujemo zajedno.

Nadamo se da smo ovim postom podstakli one koji svoj život dele sa psom da na sledeće putovanje otputuju skupa.

Šta je još neophodno da znate kada putujete sa psom pročitajte u postu  Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? i Da li je skupo putovati sa psom?








Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...