Skip to main content

Iz prve šape- saveti za putovanje sa psom

Čivave, Antigona i Miškin vas savetuju iz prve šape u vezi ishrane i brige u toku putovanja.


Hej, evo nas opet! Baš smo poželeli da i mi lanemo po nešto o stvarima oko kojih treba da povedete računa dok putujete sa psom.
 
Miškin- Paw traveller
Naši dvonogi prijatelji jednaki su i punopravni članovi naše porodice koliko i mi četvoronošci, i zato im dopuštamo da nas prate na putovanjima bilo da su u pitanju vikend varijante ili duži odmori.

Pa zašto i vi ne biste putovali sa svojim psom?

Ono što je za vas dvonoge važno kada se odlučite na ovaj korak je da obezbedite vašem psu da bude zadovoljan tokom putovanja. Zato nas dvoje imamo nekoliko korisnih saveta u vezi ishrane i brige o vašim najboljim prijateljima dok ste na putu.


Agios Andreas- Peloponez- Paw traveller
Mi četvoronosci smo osetljivi i možemo ispoljavati neobično ponašanje tokom putovanja jer svaka promena može biti stresna.

Eto na primer, nas dvoje se potpuno drugačije ponašamo kada negde putujemo.
Miškin zadrema čim sedne u auto kao da je u najlepšem perjanom krevetiću, dok Antigona muku muči da se namesti i veći deo puta provede na svojim nožicama. Zato ona često bude privilegovana i uzeta u naručje- ma prava princeza!


Antigona- Pilion- Paw traveller
I kada stignemo na odredište opet se ne ponašamo isto.
Antigona odmah po dolasku misli da je to njeno kraljevstvo kojim može da landara koliko je šape nose, i da su svi okolo njeni podanici čija je jedina svrha postojanja da baš njoj udovoljavaju, dok je Miškin nepoverljiv i uglavnom gleda da bude u blizini dvonogih i da ih nikako ne ispušta iz vida.

Ovi naši saveti pomoći će vam da vaše putovanje sa psom bude što bezbrižnije, i da svi zajedno uživate i stičete nova iskustva u upoznavanju sa novim kulturama i čarima putovanja.
Dosta lajanja, evo nekoliko saveta!


Mesinija- Paw traveller
Jedan od najvažnijih saveta za dobrobit nas četvoronožaca tokom putovanja je da budemo dovoljno hidrirani.

Ako ste nas poveli na duže putovanje obavezno ponesite vodu.
Mi moramo da pijemo vodu često i morate računati da pravite češće pauze kako biste nam obezbedili priliku da se olakšamo i obavimo posao. Znači, pauza za toalet je obavezna!


Sa sobom obavezno ponesite hranu na koju smo navikli kako bismo izbegli stomačne tegobe poput mučnine i proliva.
Probiotik za pse je takodje must have. Jedna kafena kašičica kao dodatak obroku pomaže u izbegavanju dijareje i obezbedjuje pravilan rad creva.


Mala pseća apoteka 
Ishranu nam prilagodite kao što to inače radite kod kuće, i tako ćemo izbeći nezgode i nelagodnosti tokom zajedničkog putovanja.
Ljudsku hranu tokom putovanja svedite na minimum.
Nedajte se polakomiti ma koliko mi inteligentno pravili tužna lica ili vam upućivali najsladje pseće poglede. Samo da znate, mi to radimo namerno!

Ponesite krevetić ili ćebe i igračke kako biste nam u drugačijem okruženju obezbedili da se osećamo što prijatnije i kao kod kuće.
Antigona- Paw traveller
Osim krevetića i igrački, i hrane koju smo već spomenuli, ne zaboravite da spakujete i higijenske kesice (ukoliko ste zaboravili da kupite poslužiće i one obične (za zamrzivač) koje sigurno imate u kući. I što je još bolje, dobro je i za vaš budžet jer su izuzetno jeftine). Spakujte i povodac, sredstvo protiv buva i krpelja, i dokumenta.

Eto, nije toliko komplikovano pripremiti se za zajedničko putovanje, a mi četvoronošci volimo avanturu koliko i vi dvonogi pa bi prava šteta bila da ne putujemo zajedno.

Nadamo se da smo ovim postom podstakli one koji svoj život dele sa psom da na sledeće putovanje otputuju skupa.

Šta je još neophodno da znate kada putujete sa psom pročitajte u postu  Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? i Da li je skupo putovati sa psom?








Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj