Skip to main content

Beograd- šta videti i obići za jedno popodne?

Popodnevni obilazak Beograda koji spaja gastronomski užitak, istoriju i pravoslavlje, sport i šetnju po prirodi

Paw traveller- Beograd
Zamišljam, u centru ste grada, razmišljate o sjajnom sinoćnjem provodu na splavovima na obali reka, i baš biste seli negde da pojedete čorbicu i gricnete nešto iz autentične srpske kuhinje pre nego što produžite u obilazak Beograda i okoline.

Ako ste se zasitili restorana sa modernim enterijerima, veštačkim jelima i fensi pićima, i ako hoćete da osetite duh starih vremena otidjite u Zlatno burence- pravu Beogradsku boemsku kafanu, jednu od retkih koja je zadržala autentičan enterijer i šmek domaće atmosfere.

Ovde se služi odlična srpska kuhinja i poslužuju stara domaća jela koja je većina nas i zaboravila da postoje na jelovnicima restorana.
Ova legendarna beogradska kafana postoji od 1866. godine i najpre se nalazila u prizemnoj kući i bila je mesto gde su se okupljali dobrovoljci iz srpsko-turskog rata.
Tridesetih godina dvadesetog veka ona je srušena i na njenom mestu je  sazidana sadašnja zgrada sa prepoznatljivim burencetom na fasadi.
A u ovoj kafani je snimana i čuvena  “Žikina dinastija”.

Ova kafana je definitivno kultno mesto Beograda i jedno od poslednjih boemskih utočista, draga uspomena iz prošlosti koja još uvek odoleva modernim trendovima.
Paw traveller- Hram Svetog Save

Smazali ste čorbicu i sad možete da produžite dalje. Neka vaša sledeća odrednica bude Hram Svetog Save.

Čeka vas lepo uredjena okolina i sam hram koji, premda još uvek nije završen, vredi obići i videti jer je ovaj veličanstveni hram najveći pravoslavni hram na Balkanu. Ovaj hram u neovizantijskom stilu posvećen je Rastku Nemanjiću- Svetom Savi prvom srpskom prosvetitelju.

Paw traveller- Hram Svetog Save
Za ovaj obilazak treba izdvojiti oko sat vremena kako biste obišli plato ispred i sve pogledali, a naročito freske koje su izvanredne.

Naravno, uvek možete ostati duže i uživati na ovom mestu sa jakim religijskim značajem koje odiše mirom i duhovnošću.

U nastavku popodneva produžite do stadiona Rajko Mitić, čuvene srpske Marakane i posetite muzej fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

Rajko Mitić je bio prva zvezdina zvezda i odigrao je 572 utakmice za ovaj fudbalski klub. U tadašnjoj SFRJ napravio je sa svojim klubom neverovatan rezultat osvojivši šest nacionalnih titula.

Paw traveller- stadion Rajko Mitić
Stadion Rajko Mitić je najveći fudbalski stadion u Srbiji i dom je fudbalskog kluba Crvena Zvezda, jednog od najtrofejnijih klubova na Balkanu. 

Ovde možete posetiti muzej i kupiti nešto u buticima.
U butiku Crvene zvezde možete kupiti dresove i druge suvenire sa oznakom Crvene Zvezde, a u butiku Delija se možete snabdeti raznoraznim navijačkim rekvizitima i kupiti odeću sa navijačkim simbolima.

Paw traveller- muzej fudbalskog kluba Crvena Zvezda
Muzej Crvene Zvezde je mesto emocija, ljubavi i strasti, i predstavlja
mesto za sve navijače crveno belih, ali i za sve ljubitelje istorije fudbala koji će, sigurna sam, biti oduševljeni sadržajem.

Pored ostalih ovde se nalazi i najveći trofej- pehar koji je Crvena Zvezda osvojila 1991. godine u Bariju na kupu evropskih šampiona postavši najbolji klub u Evropi.

U ovom značajanom objektu koji svedoči o bogatoj istoriji i uspesima Crvene Zvezde su objedinjene sve godine uspeha i pobeda ovog kluba.
Svi ovi trijumfi su na najlepši način predstavljeni kroz jedinstvenu zbirku trofeja, pehara i priznanja.

Paw traveller- Spomenik sovjetskim ratnim veteranima
I za kraj popodnevnog obilaska- Avala.

Ako volite da šetate, Avala je pravi izbor!
Dok se penjete vijugavim putem najpre ćete naići na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji je podignut na mestu avionske nesreće iz 1964. godine.
U ovoj nesreći život je izgubila cela delegacija tadašnjeg Sovjetskog Saveza koja je u Beograd krenula na proslavu dvadesetogodišnjice od oslobodjenja u drugom svetskom ratu.

Ovde su život izgubili maršal Birjuzov, general Ždanov i još pet članova delegacije, kao i svih jedanaest članova posade.
Ovo je spomenik svim tragično nastradalim u ovoj nesreći, i spomenik bratstvu i zajedničkoj borbi.

Paw traveller- Karijatide- Spomenik Neznanom junaku
Vašu Avalsku avanturu nastavite obilaskom spomenika Neznanom junaku.

Spomenik je podignut u slavu svih poginulih u ratovima od 1912. do 1918. godine na zahtev kralja Aleksandra, i delo je poznatog jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića.

Postavljen je na petostepeni postament od granita koji simboliše pet vekova pod turskom vladavinom.

Osam karijatida na spomeniku Neznanom junaku na Avali predstavljaju šest republika i dve banovine tadašnje Jugoslavije. Svaka je visoka četiri metra i isklesana iz jednog komada kamena.

Karijatide su ponaosob odevene u nošnje svoje republike ili banovine. Na prednjoj strani spomenika sa desne strane prikazane su Srpkinja i Crnogorka, sa leve Hrvatica i Slovenka, dok su na zadnjoj strani, prema Šumadiji, desno prikazane Vojvođanka i Makedonka a levo Bosanka i Dalmatinka.
Oko celog kompleksa vodi kružna pešačka staza, pravi raj za šetnju.
Pomislili biste u prvi mah da fali nekog sadržaja, ali zapravo ne jer bi to samo narušilo mir ovog mesta.
Bez ikakve sumnje spomenik neznanom junaku je vredan posete!

Paw traveller- Avalski toranj
I za kraj obilaska Avalski toranj- simbol Beograda. 

Ovo je svakako jedno od mesta koje treba posetiti u Beogradu, a pogled sa vrha tornja fenomenalan!

Originalni toranj je srušen 29. aprila 1999. godine tokom nato bombardovanja tadašnje Socijalističke Republike Jugoslavije.
U svom preseku je imao jednakostraničan trougao koji je simbolisao srpski tronožac- nisku stoličicu postavljenu na tri noge koja je deo je stare srpske tradicije.

Na mestu srušenog tornja i po uzoru na njega podignut je sadašnji toranj koji predstavlja mesto koje definitivno ne treba propustiti ukoliko ste u Beogradu nekoliko dana.

Sa vrha tornja se pruža veličanstven pogled na Beograd i okolinu, ali i na 
Šumadiju, Srem i Banat. Ovde se nalazi i restoran gde možete predahnuti i diviti se pogledu sa samog tornja.

Paw traveller- suvenirnica TOS
U podnožju tornja, pored biletarnice, u prelepo uredjenom ambijentu pronaći ćete odlično snabdevenu suvenirnicu Turističke organizacije Srbije gde možete kupiti suvenire i autentične srpske proizvode.

Ukoliko razmišljate gde biste mogli na jedan dan ili produženi vikend u Srbiji pročitajte i postove:



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj