Skip to main content

Av, av, to putovanje- šapa ruci nismo Turci

Putovanje sa psom? Da, uvek, pa ja sam pas!

Putovanje sa nama donosi beskrajnu radost i mi smo zaista odlični prijatelji na putovanju.

Paw traveller- Umoran kao pas, kad će taj odmor???
Iako se uglavnom misli da je to rezervisano isključivo za ljude i mi se možemo osećati napeto, pa je odmor odličan način da se ublaži stres. Svaka promena prija, kako nama četvoronošcima tako i vama dvonogima.

Baš kao i vi, i mi vaši krzneni drugari zaslužujemo pauzu ponekad.
I ako nas dvoje pitate putovanje sa psom se može porediti sa putovanjem sa najboljim prijateljem, što mi verovatno i jesmo.

Ideja o ovakvom putovanju je uzbudljiva, ali… tokom putovanja mi ćemo videti nove stvari i doživeti svet iz drugačije perspektive.
Menjamo našu svakodnevicu i prostor na koji smo navikli, neke stvari će nas i uplašiti pa nije iznenadjenje da ćemo lajati.

Znači, moraćete da naučite da kontrolišete naš lavež kako ne biste drugim ljudima činili neprijatnosti. Morate imati na umu da nekoga izludjuje kad pas laje, a da se razumemo neko nas se i plaši.

Paw traveller- Lepotica ili zver?
Ali ne brinite, za ovo vam nije potreban fakultet, samo pronadjite reč ili dodir koji nam jasno nagoveštava da treba da budemo mirni.

Znamo da ne razmišljate o tome, ali zato smo mi tu da vam kažemo da su psi posebna stvorenja koja razumeju apstraktna razmišljanja poput gledanja u predmet na koji čovek pokazuje a ne samo njegov prst. Mi smo posebna stvorenja koja obradjuju jezik na isti način kao i vi ljudi, i razlikujemo za nas značajne reči od beznačajnih.
Nas dvoje smo veliki lajavci ali ipak razumemo kada nam kažu''mir'', a recimo da se nalazimo u nekom restoranu.
Av, ''mir'' jednako budi fin, jednako poslasticaaa!

To znači da moramo da ignorišemo mačke koje nas baš izludjuju i sa kojima bismo se najradije posvadjali, a kojih ima u velikom broju ukoliko na primer sedite u nekoj taverni na moru.

Antigona samo ne voli mačke, dok je sa druge strane izuzetno ljubazna i srdačna sa ljudima i svim pripadnicima svoje vrste. Ona valjda za sebe i misli da je čovek?!
A sa Miškinom je sasvim druga stvar, on je i mizantrop, i kanintrop i mačkontrop. Čudo jedno koliko je poseban!

Paw traveller- Svi u šetnju!
Uglavnom da ne lajemo mnogo, ako se pridržavamo dogovora sa dvonogima i na reč ''mir'' ostanemo makar i prividno smireni, budemo nagradjeni… i eto benefita za sve.

Mi vremenom naučimo da se ne svadjamo sa mačkama, a vi kontrolišete naš lavež.
Ako nas dvoje pitate, ovo je odličan sporazum- šapa ruci nismo Turci!

I tako, nas dvoje delimo svakodnevicu sa dva dvonoga prijatelja. Šetamo, putujemo, delimo životni prostor i volimo da smo uvek svi zajedno, i da nas ne ostavljaju same.
A stvarno su dobri i svuda nas vucaraju!

Eto, da ne bude da je baš sve idealno, ponekad nas ostave na par sati ili par minuta….

Ali njihov dolazak kući ma koliko odsustvo trajalo, bez obzira da li su samo skoknuli do prodavnice ili ih nije bilo čitav dan jer su išli na neku glupu ljudsku proslavu, za nas dvoje je uvek vrhunac našeg dana. Presrećni smo i trčimo okolo, mašemo repićima i dočekujemo ih kako dolikuje, sa svojim srećnim licima, igračkicama, i naravno čarapama.

Paw traveller- Miškine, dodji! Njušim školjku!
Znamo da su nam njih dvoje zahvalni na tome, a zahvalni su nam i na svakodnevnom druženju, i zato nas uvek počaste šargarepicom ili nekom poslasticom.
Ne ostavljaju nas dugo same i kada idu negde vode nas sa sobom iako to zahteva malo više planiranja unapred.

Takodje da znate i da ne postoji prekomerna doza ljubavi koju nam možete pružiti. Na kraju krajeva samo se setite da vaš pas nije birao da bude sa vama, vi ste izabrali njega!

I zato, kada budete planirali sledeće putovanje zaboravite na rodbinu kod koje biste ostavili vašeg ljubimca, zaboravite i na skupe pansione.
Povedite svog psa sa sobom i uživajte. Nas dvoje pouzdano znamo da će vas vaš ljubimac nagraditi nesebičnom ljubavlju, a taj osećaj nema cenu!

Pročitajte i postove Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? i Čivava Miškin priča- kako sam se ugojio i kako sam smršao 350 grama.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj