Skip to main content

ISTANBUL- Kicoš Azije i Evrope


Paw traveller- Eminoni
Veliki grad kao što je Istanbul ima mnogo znamenitosti koje se moraju posetiti, ali je takodje i pun skrovitih ćoškova i sokaka koji su vredni istraživanja.

Pa ako se usudite da se malo udaljite od utabanih staza kojim vas vode vodiči, i odlučite da vidite više od popularnih znamenitosti ovaj kicoš će vas u potpunosti šarmirati i poželećete da mu se opet vratite i nastavite započeto istraživanje.

Paw traveller- Istanbul
Istanbul je jedan od onih neobično šarmantnih gradova koji vas tera da mu se prepustite, i kada to jednom učinite više nećete poželeti da ga napustite.

Posetili smo ga dva puta i istraživali šta je to najbolje što ima da nam ponudi, i svakoga dana smo pronalazili nove stvari kojima smo bili očarani.

Prilikom prve posete smestili smo se na Taksimu, evropskom delu grada, a drugi put je odluka pala na Sultanahmet četvrt u starom delu.

Sultanahmet je po našem mišljenju lepši i autentičniji, i u središtu je glavnih turističkih atrakcija poput Plave džamije, Aja Sofije, Sulejmanije, Grand bazara… dok dalje peške možete do pijace začina ili Bosfora.

Paw traveller- Univerzitet u Istanbulu
Istanbul ima izuzetno bogatu istoriju i tradiciju staru hiljadama godina, neverovatnu hranu, živopisne trgovine, i izuzetno vredne, drage i predusretljive ljude.
Trgovci žive 24 sata pa ćete ih neretko videti kako noću prepakuju bale sa robom i pripremaju ih za sutrašnji dan.
A predusretljivost najbolje opisuje Omar, naš recepcionar koji je bio neverovatno ljubazan od prvog kontakta koji smo uspostavili telefonom.
I iako je hotelčić bio niskobudžetni, izašao je u susret svim našim zahtevima sa osmehom, i obezbedio nam parking na neverovatnom mestu na ulici ispred samog ulaza u porodični hotelčić.

Lutanje ulicama Istanbula je doživljaj sam po sebi.
Ulice su prepune šarmantnih radnji i ćoškova sa kafeterijama, lepih restorana, ali i ulične hrane svuda okolo.

Najbolji kebab smo pojeli u budžaku u pozadini glavnih istorijskih lokaliteta, sa zelenim masnim stolnjacima, u potpuno opuštenom prostoru gde nakon obroka možete popiti tursku kafu ili čaj, ili jeftino pivo. A ukoliko osećate da vas baš vuče avanturistički duh, možete poručiti ayran. Neobičan napitak nalik na slano- kiselkasti jogurt, koji ima ukus baš onakav kakav slano- kiselkasti jogurt i može imati.

Paw traveller- Istanbul
Obzirom da je Sultanahmet u samom srcu istorijskog dela Istanbula ova četvrt predstavlja turističko središte, ali u ovom području ima da se vidi mnogo više nego što to izgleda na prvi pogled.

Moj savet je da izbegnete gužvu i od Aja Sofije krenete nizbrdo kaldrmom pored polusrušenih kuća i živopisno dekorisanih radnji sa voćem prepunih sočnih citrusa, šipaka i raznog drugog voća.

Paw traveller- Istanbul
Ovaj deo Istanbula je prepun hostela, hotela, restorančića, prodavnica tepiha, kafića, ali ono što treba otkriti su krovne terase odakle ćete imati priliku da uživate u najboljim pogledima na grad i vodu.
Ove krovne terase zaista imaju posebnu draž i uživali smo kako tokom dana tako i u sumrak.

Kaldrma će vas na kraju odvesti preko pruge do mora.

Ovde lepo predahnite na klupi i udahnite morski vazduh, pa se lagano vratite da na miru vidite neverovatne stvari: neverovatno lepu Plavu džamiju, izuzetnu arhitekturu Sulejmanove džamije, Aja Sofiju staru oko 1500 godina koja je kroz vekove najpre služila kao hrisćanska crkva,potom džamija, pa je pretvorena u muzej, a pod pritiskom Erdoganovih pristalica 2020. ponovo postala dzamija, šetajte po Eminoni gde ćete osim u istorijskim i religijskim gradjevinama uživati i u živopisnoj predstavi na ovom skveru koji vrvi od života.

Paw traveller- Aja Sofija
Aja Sofija ili Sveta Sofija je izvanredno delo arhitekture, impresivna gradjevina koja odoleva vekovima i nadahnjuje generacije.
Ovu sjajnu gradjevinu iz vizantijskog perioda izgradio je car Justinijan 537. godine, i jedan je od najznačajnijih spomenika u Istanbulu.

Kroz vekove je menjala svoju svrhu i bila je najveći pravoslavni hram u vreme Vizantijskog carstva, zatim džamija u vreme Otomanskog carstva, pa muzej, a danas je ponovo džamija. Iako se suočavala sa mnogim katastrofama kao što su požari i zemljotresi, vekovima je ostala jedna od najmonumentalnijih gradjevina sveta koja očarava ljude svojom lepotom i sjajem.

Paw traveller- Sultan Ahmetova džamija
Plava džamija ili Sultan Ahmetova džamija jedna je od najvažnijih simbola Istanbula i izgradjena je  u kombinaciji dva stila, otomanskog i vizantijskog. Posebnu arhitektonsku karakeristiku joj daju njenih šest minareta. 

Izgradjena je izmedju 1609 i 1616 godine za vreme vladavine Ahmeta Prvog koji je odlučio da izgradi veliku džamiju u Istambulu kako bi učvrstio Otomansku vlast.

Paw traveller- Sulejmanija
Na području Sultanahmeta ima izuzetno mnogo istorije i kulture da biste ovde lako mogli provesti i nekoliko nedelja, ali većina nas može da odvoji tek nekoliko dana.

Pa, iako ne izgleda bajkovito,nadjite vremena i obidjite i Grand bazar gde se prodavnice šire u svim pravcima u dužini dokle god pogled seže.
Ovde se može kupiti sve- od slatkiša i raznih turskih delikatesa preko lažne dizajnerske robe do turskih antikviteta.
Imajte na umu da cene nisu fiksne i pripremite se za teške pregovore- cenjkanje u kome trgovci, rekla bih, baš uživaju. Finalna cena neretko ispadne više od pedeset odsto niža od prvobitno tražene.

Paw traveller- Spice bazar
Pijaca začina je još jedno autentično mesto vredno posete.
Do nje možete doći peške od Grand bazara lutajući ulicama koje su takodje šoping prostor na kojima se nudi sve i svašta.
Ulice su pune jakni, cipela, posteljine, lutaka za izloge, donjeg rublja, ešarpi, delova za razno razne mašine… a oko vas stotine ljudi, lokalaca i turista koji kupuju…

Na samom dnu brda, uz samu obalu mora, smeštena je pijaca začina.
Zgrada nije mnogo velika ali je veoma lepa. 
Unutra na tezgicama se osim začina uglavnom prodaju sitnice- suveniri, lampe, slatkiši, turski ratluci i baklave.

Ako imate viška novca ili ste kulinarski poznavalac, ovde možete kupiti pravi iranski šafran, cena za gram je oko 50 eura. Naravno ima i dosta jeftinijeg,sumnjivog kvaliteta, koji košta svega par eura.
Ovaj drugi je bio naš izbor, nije davao bog zna kakvu aromu ali je lepo obojio nekoliko ručkova.

Paw traveller- Galata most
Ukoliko hoćete da se osećate kao pravi lokalac, a pritom volite pecanje, možete se pridružiti brojnim pecarošima na Galata mostu.

Ko se ne plaši da ne pokvari stomak, u podnožju mosta može pojesti dagnje ili pečenu ribu spremljenu na licu mesta od strane šefa kuhinje- uličnog prodavca.

Paw traveller- Istanbul
Ukoliko ste baš gladni a dagnje vam se učine potencijalno rizičnim, daleko bezbednije je popiti čašu soka od cedjenog nara koji će vam iscediti na licu mesta, i pregristi simit- turski djevrek.
Djevreci su fantastični, a poseban ukus im daje sirup od groždja u koji se potapaju kao i mnogo susama.

Reči su suvišne, posetite Istanbul- jedini grad na dva kontinenta koji je hiljadama godina bio centar od izuzetne važnosti trima moćnim imperijama Rimskoj, Vizantijskoj i Otomanskoj. Mi sigurno hoćemo opet!

Pročitajte i postove o Pragu i Beogradu .

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj