Skip to main content

'Oćemo po jednu? Ukusi Srbije- domaća rakijica

Rakija u Srba kao lek od smrti


Šljivovica za dame- Paw traveller
Premda nisam ljubitelj "trulog voća" kako ja obično nazivam takve vrste voćnih derivata, dobroj domaćoj rakijici ne mogu da odolim.
Preferiram dunju, kajsiju ili breskvu, ali ni dobra stara šljivovica po kojoj je Srbija i najpoznatija ne zaostaje mnogo na mojoj top listi.

Rakija je u Srbiji kultni napitak.
Možda će se nekome ko nije sa prostora Balkana učiniti da preterujemo, ali rakija je za Srbe kao neka nadrealna čarobna tvorevina, neprevazidjeni medikament bez premca.

Osim za piće koristimo je obilato i za rituale isceljenja od raznih boljki.
Recimo, ako vas boli grlo napravite oblogu od rakije, ako kašljete trljajte rakiju po grudima, ako imate temperaturu čarape natopljene rakijom su prava stvar, a razume se da leči i reumu i artritis, i ko zna šta još... Dabome da je možete upotrebljavati i umesto losiona.

Ako izuzmete činjenicu da smrdite kao stara bačva i izdržite lečenje, isceljenje je zagarantovano.

Paw traveller- Kazan za rakiju
Za dobru domaću rakiju najpre morate sakupiti voće, dobro uzrelo, a dobar znak odličnog voća za ovaj napitak je ako je ono popadalo po zemlji.
Pa dok bauljate po travi i puca vam kičma stojički podnosite sva ta stradanja i žrtvu zarad prave dobre ljute.  
I tako danima nastavljate da prikupljate voće i isečeno ga stavljate u buriće i mešate. Kada je bure puno odozgo se stavi deblji sloj slame i ostavi se da napravi takozvanu pogaču ili kolač.
Smesa koju ćete dobiti zove se kljuk ili džibra i kada se proces fermentacije završi ona je spremna za pripremu rakije- čarobnog srpskog napitka, losiona za isceljenje, ili sredstva za ribanje prozora... Da, da, primena je baš širokog spektra!

Ma Srbi su, bre, kroz rakiju stvarno pokazali da su pravi renesansni ljudi!

Rakija, naša rakijica... mi joj i tepamo jer je rakija kao iskren prijatelj, burazer, član porodice ili komšija, ali i mnogo više od toga. Dobra je u velikom društvu, dobra i u samovanju.

E sad ono najbolje! Da bi se ispekla dobra domaća rakijica neophodno vam je društvo odnosno pajtaši za pomoć pri pečenju.
Kazan se založi, rakija se peče i dok dan odmiče vaše društvance je sve raspoloženije. Jer, dok se degustira i ispituje kvalitet tek ispečenog medikamenta on stvara u psihi vaših burazera po kazanu radosniju sliku sveta i postojanja.
I iako se čini da mozak postaje jalov i beživotan kao površina meseca, prava istina je da rakija zapravo pomaže da se čitav univerzum poima na jedan sasvim nov i drugačiji način.

Paw traveller- Veselo, veselo
Kako je pečenje rakije celodnevni posao valjalo bi ispeći i nešto ispod sača, skuvati kotlić, može nešto i sa roštilja, a glavni začin je naravno pesma.
Ekstra dodatak koji sve pravi savršenim i bez koga se ne može kao što se ne može ni bez rakije.

Ukoliko ste rešili da rakiji pristupite ozbiljnije od mene a možda i da postanete profesionalac u pravljenju ovog pića, toplo vam preporučujem knjigu ''Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta'' vrsnog stručnjaka iz ove oblasti profesora Ninoslava Nikićevića.  

Živeli!


O pasticiu u ukusima Grčke pročitajte OVDE , a klik na link Fragosika vas vodi na tekst o neobičnoj voćkici.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj