Skip to main content

'Oćemo po jednu? Ukusi Srbije- domaća rakijica

Rakija u Srba kao lek od smrti


Šljivovica za dame- Paw traveller
Premda nisam ljubitelj "trulog voća" kako ja obično nazivam takve vrste voćnih derivata, dobroj domaćoj rakijici ne mogu da odolim.
Preferiram dunju, kajsiju ili breskvu, ali ni dobra stara šljivovica po kojoj je Srbija i najpoznatija ne zaostaje mnogo na mojoj top listi.

Rakija je u Srbiji kultni napitak.
Možda će se nekome ko nije sa prostora Balkana učiniti da preterujemo, ali rakija je za Srbe kao neka nadrealna čarobna tvorevina, neprevazidjeni medikament bez premca.

Osim za piće koristimo je obilato i za rituale isceljenja od raznih boljki.
Recimo, ako vas boli grlo napravite oblogu od rakije, ako kašljete trljajte rakiju po grudima, ako imate temperaturu čarape natopljene rakijom su prava stvar, a razume se da leči i reumu i artritis, i ko zna šta još... Dabome da je možete upotrebljavati i umesto losiona.

Ako izuzmete činjenicu da smrdite kao stara bačva i izdržite lečenje, isceljenje je zagarantovano.

Paw traveller- Kazan za rakiju
Za dobru domaću rakiju najpre morate sakupiti voće, dobro uzrelo, a dobar znak odličnog voća za ovaj napitak je ako je ono popadalo po zemlji.
Pa dok bauljate po travi i puca vam kičma stojički podnosite sva ta stradanja i žrtvu zarad prave dobre ljute.  
I tako danima nastavljate da prikupljate voće i isečeno ga stavljate u buriće i mešate. Kada je bure puno odozgo se stavi deblji sloj slame i ostavi se da napravi takozvanu pogaču ili kolač.
Smesa koju ćete dobiti zove se kljuk ili džibra i kada se proces fermentacije završi ona je spremna za pripremu rakije- čarobnog srpskog napitka, losiona za isceljenje, ili sredstva za ribanje prozora... Da, da, primena je baš širokog spektra!

Ma Srbi su, bre, kroz rakiju stvarno pokazali da su pravi renesansni ljudi!

Rakija, naša rakijica... mi joj i tepamo jer je rakija kao iskren prijatelj, burazer, član porodice ili komšija, ali i mnogo više od toga. Dobra je u velikom društvu, dobra i u samovanju.

E sad ono najbolje! Da bi se ispekla dobra domaća rakijica neophodno vam je društvo odnosno pajtaši za pomoć pri pečenju.
Kazan se založi, rakija se peče i dok dan odmiče vaše društvance je sve raspoloženije. Jer, dok se degustira i ispituje kvalitet tek ispečenog medikamenta on stvara u psihi vaših burazera po kazanu radosniju sliku sveta i postojanja.
I iako se čini da mozak postaje jalov i beživotan kao površina meseca, prava istina je da rakija zapravo pomaže da se čitav univerzum poima na jedan sasvim nov i drugačiji način.

Paw traveller- Veselo, veselo
Kako je pečenje rakije celodnevni posao valjalo bi ispeći i nešto ispod sača, skuvati kotlić, može nešto i sa roštilja, a glavni začin je naravno pesma.
Ekstra dodatak koji sve pravi savršenim i bez koga se ne može kao što se ne može ni bez rakije.

Ukoliko ste rešili da rakiji pristupite ozbiljnije od mene a možda i da postanete profesionalac u pravljenju ovog pića, toplo vam preporučujem knjigu ''Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta'' vrsnog stručnjaka iz ove oblasti profesora Ninoslava Nikićevića.  

Živeli!


O pasticiu u ukusima Grčke pročitajte OVDE , a klik na link Fragosika vas vodi na tekst o neobičnoj voćkici.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...