Skip to main content

Automobilom na putovanje sa psom? Da, obavezno!

Ako ste vi jednostavno od onih dvonogih koji ne mogu da ostave svog ljupkog čupavog prijatelja kada krenu na neko sledeće putovanje, nas dvoje- čivave Antigona i Miškin ćemo vam pomoći da svog psa zadržite srećnim i zdravim na putu.

Velika plaža- Paw traveller

Za početak da se zna da mi doprinosimo vašem duševnom miru i sveukupnoj sreći pa zaista ne vidimo smisao da izgubite deo onog zen osećaja ako vaš krzneni drugar ne može da vas prati i u avanturama koje donose putovanja.

Nas dvoje putujemo automobilom i na putovanjima često predjemo i više hiljada kilometara pa se smatramo dovoljno iskusnima da dajemo savete na ovu temu!

Velika plaža- Paw traveller
Mi smo mali i ovo se ne odnosi na nas dvoje jer su nam prozori nedostižni, ali... držite glavu i šape unutra!

Naši drugari psi uživaju kada im glava viri kroz prozor, ali to baš i nije preporučljivo jer može prouzrokovati infekciju ušiju ili izložiti virkavog putnika prehladi, pa će onda umesto uživanja na plaži juriti veterinarske stanice i danima odlaziti po terapiju.

Ako prvi put idete negde dalje i ukoliko nije navikao na vožnju, svog najboljeg druga pripremite tako što ćete najpre preduzeti nekoliko kraćih putovanja i postepeno produžavati vreme u automobilu kako bi se prilagodio i za duže avanture.

Najbolje je da svog drugara nahranite nekoliko sati pre puta umesto da mu dajete hranu u vožnji. Patosnice vašeg automobila će vam biti zahvalne!... Ali ne zaboravite da nikako ne smemo biti žedni i obavezno je da nam voda bude dostupna.

Velika plaža- Paw traveller

Ako prelazite državne granice obavezno spakujte pasoš i potvrdu o vakcinacijama. Verovatno vas niko ništa neće pitati ali nikada ne znate kada će vam zatrebati.

Ukoliko napuštate automobil ne ostavljajte vašeg najboljeg drugara jer kada je toplo vreme temperatura u vašem automobilu može drastično da skoči u roku od samo par minuta.

Delimično spuštanje prozora ima malo uticaja na temperaturu pa je bolje da ukoliko baš morate nešto da obavite to uradite na brzinu, i zamolite nekoga da vašem drugu tih par minuta napravi društvo.

Imajte na umu da nije nužno da će vaš najbolji drugar biti dobrodošao u hotelu koji ste rezervisali bez obzira što je menadžment dobronamerno označio hotel kao pet friendly. Obavezno uradite istraživanje pre putovanja i dogovorite sa hotelom sve unapred napominjući rasu i kilažu vašeg krznenog prijatelja jer se me desiti da postoje ograničenja.

Ukoliko je moguće izaberite sobu u prizemlju jer noktići na šapama mogu da naprave buku na spratu i uznemire donji komšiluk, a da ne spominjemo buku koju vaš drug može praviti zbog ranih jutarnjih potreba. U svakom slučaju soba u prizemlju ili sa direktnim ulazom bi bila idealna.

U vezi boravka i ponašanja u samom smeštaju pisali smo u postu Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? , a da li je skupo putovati sa nama saznaćete OVDE .  


Comments

Popular posts from this blog

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

Berberska čajanka

Paw traveller Te noći duvao je kašim. Snažno i neumoljivo podizao je pesak i ubacivao najsitniju peščanu prašinu kroz malene proreze između prozora i balkonskih vrata. Nije mi se dalo da zaspim, ustala sam i osetila kako pesak škripuće pod tabanima. Dođoh do prozora, na ulici je bilo pusto, samo je vetar kovitlao neko suvo rastinje. Jedva čekam da svane. I konačno u praskozorje sve se umirilo i svetlost je bivala sve jača iza planine Šajib. Stajala sam kraj prozora i razmišljala o tome da Šajib znači beli starac a ova planina izgleda tako crno u sopstvenoj senci, da bi u jednom momentu izgledalo kao da ceo obod gori. Prelep prizor za oči jutarnjeg dokoličara. Zvono budilnika me je prenulo iz misli. Pola pet je, još da popijem kafu i krećem. Paw traveller U pet sati na trotoaru ispred niskobudžetnog hotela jedan mladi zaljubljeni par, jedan sredovečni mlinar i ja, pomalo drhćući od jutarnje svežine iako je bilo letnje vreme, čekali smo naš prevoz. Možda neće ni doći

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka