Skip to main content

Ceklin- kroz divlje struge, kupljene, kamen i drače- Crna Gora

Bez ikakve dileme Skadarsko jezero i njegova okolina su jedan od najlepših predela u Crnoj Gori.

Kroz Ceklin- Paw traveller
Netaknuta priroda, bogata flora i fauna i vidici od kojih zastaje dah čine ovaj deo Crne Gore jedinstvenim i nezaobilaznim za sve prave ljubitelje prirode.

A osim što je ova lepota najveće jezero na Balkanu karakteriše ga i neobična činjenica da je dno na središnjem delu jezera nekoliko metara ispod površine mora.

Skadarsko jezero se prvi put spominje u zapisima u prvoj polovini 18. veka pod imenom "Blato". 
Skadarsko jezero- Paw traveller
Medjutim u prvim zapisima iz 11. veka ne pominje se jezero već samo dve reke na ovom području, pa otuda priča da je jezero nastalo zbog jakog olujnog nevremena koje je sa albanskih planina donelo na ušće reke Bojane ogromne količine mulja i peska, usled čega se korito reke pomerilo a na mestu blatne bare formiralo jezero.
Kako god da je bilo, priroda je obdarila Crnu Goru ovom nesvakidašnjom lepotom i koji god deo jezera odlučite da posetite nećete pogrešiti.
Mi smo odlučili da nas ova avantura provede kroz divlje struge, kupljene, kamen i drače- kroz Ceklin! 
Rvaši- Paw traveller
Iako je početak juna sunce nije štedelo ovo područje, gori kamen a vrelina pritiska i odozgo s neba.
Auto vijuga krivinama uzanog puta i tumbamo se na sedištima čas levo čas desno, a tu i tamo se malo očešemo o grane i drače pored puta.
Vazduh vreo i težak gotovo da guši, sve stoji i ne mrda se ni list na okolnim trnovitim grmovima, ali ako se odlučite da krenete ovim putem verujte da vredi jer vas na kraju čekaju istinski spektakli prirode na koju god stranu da podjete.

Karuč- mesto za prave ljubitelje prirode

Karuč- Paw traveller
U selu Rvaši odmah posle Petrove šume, na raskrsnici kod stare škole gde se danas nalazi kafana Braca Petrova, put levo vas vodi na prekrasni Karuč.
Ribarsko naselje koje je nastalo jer su ljudi iz okolnih sela, prvenstveno Rvaša i Drušića, najpre na ovom mestu gradili kućice koje su im služile kao ostave za pribor za ribolov ali i za žito požnjeto sa Ceklinskog polja.
I danas se mogu videti ostaci tih ruševnih kućica, a ovde se nalaze i ostaci zimovnika Petra I i to je najstarija gradjevina na Karuču. Ne zna se tačno vreme kada je sazidana ali se pretpostavlja da je nastala u prvoj ili drugoj deceniji 19.veka, a nakon smrti Petra I služila je kao škola za decu iz prijezerskih sela. 
Pavlova strana- Paw traveller
Na Karuču se možete kupati u prelepoj vodi zagrejanoj samo na površini ili zaviriti u pećinicu, udubljenje u steni i dopuzati do oka zvanog Volač gde se možete osvežiti hladnom i čistom kao suza izvorskom vodom.
Nećete pogrešiti ni ako ostavite lubenicu ili koju limenku piva da vas fino rashladjena sačeka posle vožnje čunom ili kupanja u jezeru.
Na ovom mestu osim oka Volač postoji još jedan izvor Karučko oko sa hladnom bistrom vodom gde dubina jezera ide i do dvadeset metara.
Od Karuča vas put dalje vodi preko Pipca ka selu Dodoši, ribarskom mestašcetu u Riječkoj nahiji sa pogledom na Lovćen sa jedne strane i Andrijsku goru sa druge. Ovuda protiče i reka Karatuna kojom se uzvodno stiže do Žabljaka, istorijskog mesta koje su 1835. godine hrabri Cekljinjani preoteli od Turaka kojima je to bilo vojno uporište.
U nastavku ove avanture valja se vratiti na gore pomenutu raskrsnicu u selu
Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Rvaši
 i produžiti pravo gde će vas put odvesti ka prekrasnoj Rijeci Crnojevića.
Neposredno pre ulaska u Rijeku Crnojevića nailazite na jedan od najslikanijih motiva u Crnoj Gori koji krasi mnoge turisticke brošure i razglednice Pavlovu stranu pod kojom se nalazi oko Grab, i sa koje puca pogled na brdo Lisinj oko koga vijuga Rijeka Crnojevića na svom putu ka Skadarskom jezeru.
A kad iskoristite priliku i napravite sjajne fotografije put vas preko Šindjona dovodi do zaboravljene lepotice Rijeke Crnojevića.

Rijeka Crnojevića- zaboravljena i prelepa

Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Na žalost istina je da je iako ima veliki potencijal ipak zaboravljena, pa na samom ulazu u ovo prekrasno mesto putnike dočekuju ruinirane i napuštene zgrade, zaboravljen i zapušten zimovnik kralja Nikole, napušteni dimnjak nekadašnje fabrike za preradu ribe "Ribarstvo", a na samom pristanu gde je nekad vrvelo od života na pazarne dane dremaju šarmantne ali zaboravljene ruševne kuće bez krovova i ostaci hotela "Obod".
Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Šetalište uz samu obalu koje ide od nekadašnjeg hotela ka Danilovom mostu gde su nekada bile postavljene tezge na kojima su namirnice iznosili meštani okolnih sela je delimično uredjeno, česma kraljice Milene rekonstruisana, nekoliko restorana služi autentičnu crnogorsku kuhinju, a meštani od kojih je za mnoge to jedini izvor prihoda odvoze turiste na plovidbu Skadarskim jezerom.
Iskoristite priliku i otisnite se čunom "Redjina Jelena" sa Mikom Djuraškovićem po skrivenim ćoskovima ovih mističnih voda, pa kad se vratite put pod noge i starim putem dalje kroz Ceklin...preko Riječana ka Dujevi, pa prema Ljubotinju do u Poseljane gde su nekad bile vodenice u kojima se mlelo žito sa plodnog Ceklinskog polja.
Paw traveller
Iako su nekada radili danonoćno mlinovi odavno ne melju, a ceklinski putevi su toliko pusti da se čini da ovuda prolaze samo zaludjenici i zaljubljenici u nedirnutu prirodu.
Bez obzira u koju grupu od ova dva spadate nakon ove avanture bićete bez ikakve dileme da su Skadarsko jezero i njegova okolina jedan od najlepših predela u Crnoj Gori.

Još utisaka o Crnoj Gori pročitajte u postu "Skrivena lepota izmedju vode i kamena"a ukoliko vam na putovanju društvo pravi vaš krzneni drug korisne informacije možete pronaći klikom na ovaj LINK.


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.


Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal