Skip to main content

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus... 

Karatona- Paw traveller

Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more!

Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače.

Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje.

Nafplio- Paw traveller
Prva nedelja je bila rezervisana za Asini, malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija, gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari.

Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli.

Da ne bude zabune, Nafpliju lepote i šarma ne fali!

Zapravo je to simpatičan gradić sa uskim uličicama popločanim kamenom gde je u arhitekturi jasno izražen mletački uticaj. Krase ga i tri tvrdjave, Akronafplion iz 4. veka pre nove ere, Burtzi koju su podigli Mlečani i Palamidi iz 1711. godine koju su podigli Venecijanci, i svaka je za sebe poseban doživljaj... Ali prevelika gužva i previše sadržaja podredjenih turistima bili su ono što je nama bilo odbojno, a stvari poput vozića, neobičnih prevoznih sredstava koji nalikuju bicikl-rikši i kočije u stilu pepeljuge bile su gotovo na ivici kiča.

Nafplio- Paw traveller

Verujem da je Nafplio u nekim drugim mesecima kada ne vlada prenatrpanost, gužva i vreva zaista biser Peloponeza koji ima mnogo toga da ponudi, pa ćemo ga ostaviti na listi želja da ga nekom drugom prilikom posetimo i damo mu šansu da nam pokaže sve ono što ga čini omiljenom destinacijom mnogih putnika.

A što se tiče same Argolide u celosti, ona je dosta drugačija u odnosu na Mesiniju i Mani koji su nas očarali. Više liči na popularna mesta kopnene Grčke i po količini turista i po sadržajima koje nudi. Za one koji vole uredjene plaže i urbane sadržaje, i ne traže dodatna uzbudjenja koje nude netaknuta priroda i slabo posećena sela po krševitim gudurama Argolida je prava destinacija.

Vilas plaža- Paw traveller
Njena kruna i ono što je ipak izdvaja od svega ostalog u Grčkoj su definitivno blizina Epidaurusa, Mikene, drevnog Asinija i to je veliki plus za sve ljubitelje istorije, a mogućnost obilaska ostrva u neposrednoj blizini poput Hidre, Specesa ili Porosa su šlag na torti kada je ova destinacija u pitanju.

Iako je za nas Argolida ostala u senci Mesinije i Manija, ova plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima i maslinjacima, okružena planinama i opasana morem ima za svakoga po nešto.

Idealan geografski položaj i klimatski uslovi su privlačili ljude u ovaj region još u praistorijsko doba, a ovde je nastala i izuzetna Mikenska civilizacija koja je cvetala od 1600. do 1000. godine pre nove ere. Njen pad povezan je sa invazijom dorskih plemena sa severa, a njihove su stope mnogo vekova kasnije sledili Rimljani, a potom Mlečani, Franci i Osmanlije...

Tolo plaža- Paw traveller

Razloga za posetu Argolidi je pregršt, od na početku pomenutog Epidaurusa i Mikene preko kosmopolitskog Porto Helija pa do skrivenih kampova u okolini Drepana, i veoma posećene upečatljive plaže Karatona ušuškane ispod brda do koje vas vode vijugave serpentine dok pred vama pucaju najlepši pejzaži...

Plaže na Argolidi su uglavnom u kombinaciji peska i šljunka, ali se mogu naći i potpuno peščane poput plaže u Tolu ili plaže Vilas koja nas je oduševila.

Plaža u Tolu je dugačka sa mekim sitnim peskom, more je čisto a pogodna je i za malu decu jer nije duboko i voda je topla. Potpuno je uredjena i ima lak prilaz automobilom koji možete parkirati na za to predvidjenim proširenjima. Odlično mesto ukoliko vam ne smeta gužva!

Vilas plaža- Paw traveller
Plaža Vilas je jedna od prvih plaža na koje nailazite dok iz pravca Nafplija ulazite u Arkadiju. Automobil možete parkirati pokraj puta odakle vodi staza na čijem se kraju nalaze metalne spiralne stepenice koje će vas spustiti na ovu, po nama najupečatljiviju plažu u ovom delu. Pejzaž je jedinstven! Masivno stenje, prekrasan beli šljunak i pesak na obali i u moru, a boja vode u nijansama od tirkizne do duboko plave.

Još jedna plaža na Argolidi koju nikako ne treba propustiti ukoliko se nadjete u ovom području je svakako Vivari.

Vivari- Paw traveller

Plaža prati glavni put uz koji možete parkirati svoj automobil. Mesta ima jer ovde ne dolazi mnogo ljudi pa verovatno neće biti posebne gužve čak ni vikendom. Plaža je prekrivena mešavinom crvenkastog peska i šljunka u kombinaciji sa stenjem i na njoj ima prirodne hladovine.

Obala je podeljena na manje uvale u kojima možete imati privatnost, a voda je kristalno bistra i puna života pa je Vivari odličan izbor i za ljubitelje snorkelinga. Čim zaronite u blizini obale bićete okruženi jatima malih riba dok u dubini plivaju veći primerci. Budući da je voda izuzetno čista na stenju ima morskih ježeva pa oprez nije na odmet.

Plaka- Paw traveller
Dok ste na Argolidi možete posetiti i plaže Plaka i Kondili, ili malenu plažu Asini koja se nalazi u podnožju brda na kome su ostaci antičkog Asinija, pa pauzu izmedju kupanja možete iskoristiti za šetnju po ovom lokalitetu.

O antičkom Asiniju koji svakako zaslužuje poseban post čitaćete uskoro u nekom od budućih postova, o poluostrvu Mani pisali smo OVDE, a o proputovanju Peloponezom iz ugla jednog psa pročitajte klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj