Skip to main content

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus... 

Karatona- Paw traveller

Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more!

Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače.

Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje.

Nafplio- Paw traveller
Prva nedelja je bila rezervisana za Asini, malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija, gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari.

Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli.

Da ne bude zabune, Nafpliju lepote i šarma ne fali!

Zapravo je to simpatičan gradić sa uskim uličicama popločanim kamenom gde je u arhitekturi jasno izražen mletački uticaj. Krase ga i tri tvrdjave, Akronafplion iz 4. veka pre nove ere, Burtzi koju su podigli Mlečani i Palamidi iz 1711. godine koju su podigli Venecijanci, i svaka je za sebe poseban doživljaj... Ali prevelika gužva i previše sadržaja podredjenih turistima bili su ono što je nama bilo odbojno, a stvari poput vozića, neobičnih prevoznih sredstava koji nalikuju bicikl-rikši i kočije u stilu pepeljuge bile su gotovo na ivici kiča.

Nafplio- Paw traveller

Verujem da je Nafplio u nekim drugim mesecima kada ne vlada prenatrpanost, gužva i vreva zaista biser Peloponeza koji ima mnogo toga da ponudi, pa ćemo ga ostaviti na listi želja da ga nekom drugom prilikom posetimo i damo mu šansu da nam pokaže sve ono što ga čini omiljenom destinacijom mnogih putnika.

A što se tiče same Argolide u celosti, ona je dosta drugačija u odnosu na Mesiniju i Mani koji su nas očarali. Više liči na popularna mesta kopnene Grčke i po količini turista i po sadržajima koje nudi. Za one koji vole uredjene plaže i urbane sadržaje, i ne traže dodatna uzbudjenja koje nude netaknuta priroda i slabo posećena sela po krševitim gudurama Argolida je prava destinacija.

Vilas plaža- Paw traveller
Njena kruna i ono što je ipak izdvaja od svega ostalog u Grčkoj su definitivno blizina Epidaurusa, Mikene, drevnog Asinija i to je veliki plus za sve ljubitelje istorije, a mogućnost obilaska ostrva u neposrednoj blizini poput Hidre, Specesa ili Porosa su šlag na torti kada je ova destinacija u pitanju.

Iako je za nas Argolida ostala u senci Mesinije i Manija, ova plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima i maslinjacima, okružena planinama i opasana morem ima za svakoga po nešto.

Idealan geografski položaj i klimatski uslovi su privlačili ljude u ovaj region još u praistorijsko doba, a ovde je nastala i izuzetna Mikenska civilizacija koja je cvetala od 1600. do 1000. godine pre nove ere. Njen pad povezan je sa invazijom dorskih plemena sa severa, a njihove su stope mnogo vekova kasnije sledili Rimljani, a potom Mlečani, Franci i Osmanlije...

Tolo plaža- Paw traveller

Razloga za posetu Argolidi je pregršt, od na početku pomenutog Epidaurusa i Mikene preko kosmopolitskog Porto Helija pa do skrivenih kampova u okolini Drepana, i veoma posećene upečatljive plaže Karatona ušuškane ispod brda do koje vas vode vijugave serpentine dok pred vama pucaju najlepši pejzaži...

Plaže na Argolidi su uglavnom u kombinaciji peska i šljunka, ali se mogu naći i potpuno peščane poput plaže u Tolu ili plaže Vilas koja nas je oduševila.

Plaža u Tolu je dugačka sa mekim sitnim peskom, more je čisto a pogodna je i za malu decu jer nije duboko i voda je topla. Potpuno je uredjena i ima lak prilaz automobilom koji možete parkirati na za to predvidjenim proširenjima. Odlično mesto ukoliko vam ne smeta gužva!

Vilas plaža- Paw traveller
Plaža Vilas je jedna od prvih plaža na koje nailazite dok iz pravca Nafplija ulazite u Arkadiju. Automobil možete parkirati pokraj puta odakle vodi staza na čijem se kraju nalaze metalne spiralne stepenice koje će vas spustiti na ovu, po nama najupečatljiviju plažu u ovom delu. Pejzaž je jedinstven! Masivno stenje, prekrasan beli šljunak i pesak na obali i u moru, a boja vode u nijansama od tirkizne do duboko plave.

Još jedna plaža na Argolidi koju nikako ne treba propustiti ukoliko se nadjete u ovom području je svakako Vivari.

Vivari- Paw traveller

Plaža prati glavni put uz koji možete parkirati svoj automobil. Mesta ima jer ovde ne dolazi mnogo ljudi pa verovatno neće biti posebne gužve čak ni vikendom. Plaža je prekrivena mešavinom crvenkastog peska i šljunka u kombinaciji sa stenjem i na njoj ima prirodne hladovine.

Obala je podeljena na manje uvale u kojima možete imati privatnost, a voda je kristalno bistra i puna života pa je Vivari odličan izbor i za ljubitelje snorkelinga. Čim zaronite u blizini obale bićete okruženi jatima malih riba dok u dubini plivaju veći primerci. Budući da je voda izuzetno čista na stenju ima morskih ježeva pa oprez nije na odmet.

Plaka- Paw traveller
Dok ste na Argolidi možete posetiti i plaže Plaka i Kondili, ili malenu plažu Asini koja se nalazi u podnožju brda na kome su ostaci antičkog Asinija, pa pauzu izmedju kupanja možete iskoristiti za šetnju po ovom lokalitetu.

O antičkom Asiniju koji svakako zaslužuje poseban post čitaćete uskoro u nekom od budućih postova, o poluostrvu Mani pisali smo OVDE, a o proputovanju Peloponezom iz ugla jednog psa pročitajte klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- prvi deo

MESINIJA- jugozapadni PELOPONEZ- selo CHRANI Paw traveller- Methoni- Peloponez Već nekoliko godina razmišljamo o obilasku Peloponeza ali se nikako nisu sklopile sve kockice. Nekad su kočile finansije a nekad nemogućnost dobijanja godišnjeg odmora… pa ipak… dočekali smo da se slože sve kocke i bajka zvana Mesinija je sama počela da se piše. Krenuli smo na put od Beograda do sela Chrani u Mesiniji na jugozapadnom Peloponezu. Ovaj put u komadu traje oko 15 sati, ali smo mi napravili pauzu sa noćenjem u mestu Kamena Vourla na oko 900 km od Beograda, kako bismo sutradan na odredište udaljeno još oko 500 kilometara stigli odmorni i bez žurbe. Kamena Vourla je primorski gradić- banja smeštena u uzanom pojasu izmedju mora i planine Knemidas koja se strmo uzdiže iza gradića. Paw traveller- Kamena Vourla plaža Ima dug uredjen široki trotoar- šetaliste po kome su postavljene bašte kafea i tavernica čiji su lokali sa druge strane ulice. Plaža je peščana u kombina

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

PELOPONEZ pod šapama- Putopis koji je pisao pas

Pustolovine jedne čivave Tog jutra probudio sam se ranije nego obično. Antigona, moja drugarica čivava , čvrsto je spavala ispod Živaninih nogu, Stanoje nije bio u krevetu. Paw traveller Uzeo sam Živanin mali prst između svojih zuba i počeo da skakućem i mašem repom. Nije otvorila oči, samo me je lenjo obuhvatila i spustila kraj kreveta. Jer, samo da znate, ja sam čivava  i ne mogu da savladam visine kreveta u spavaćoj sobi. U dnevnoj sobi imam jednu nisku stoličicu donesenu iz Indije koja mi služi kao međuprostor između poda i sofe. Mogli bi i ovde jednu da postave. Izvirim iz spavaće sobe, vidim Stanoja kako radi nešto na računaru, u uglu sobe dva kofera. Šta li smeraju? Onjušiću malo okolo! Hmmm, vidim vire i naše igračke, znači idemo negde. Hoće li već jednom ova Antigona da se probudi da sa njom podelim radosno saznanje? Dan je sporo odmicao, a uveče se Živana spremila za spavanje. Znači ne idemo ni večeras… Usred noći oglasio se alarm. Kakav grozan prodoran