Skip to main content

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus... 

Karatona- Paw traveller

Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more!

Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače.

Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje.

Nafplio- Paw traveller
Prva nedelja je bila rezervisana za Asini, malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija, gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari.

Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli.

Da ne bude zabune, Nafpliju lepote i šarma ne fali!

Zapravo je to simpatičan gradić sa uskim uličicama popločanim kamenom gde je u arhitekturi jasno izražen mletački uticaj. Krase ga i tri tvrdjave, Akronafplion iz 4. veka pre nove ere, Burtzi koju su podigli Mlečani i Palamidi iz 1711. godine koju su podigli Venecijanci, i svaka je za sebe poseban doživljaj... Ali prevelika gužva i previše sadržaja podredjenih turistima bili su ono što je nama bilo odbojno, a stvari poput vozića, neobičnih prevoznih sredstava koji nalikuju bicikl-rikši i kočije u stilu pepeljuge bile su gotovo na ivici kiča.

Nafplio- Paw traveller

Verujem da je Nafplio u nekim drugim mesecima kada ne vlada prenatrpanost, gužva i vreva zaista biser Peloponeza koji ima mnogo toga da ponudi, pa ćemo ga ostaviti na listi želja da ga nekom drugom prilikom posetimo i damo mu šansu da nam pokaže sve ono što ga čini omiljenom destinacijom mnogih putnika.

A što se tiče same Argolide u celosti, ona je dosta drugačija u odnosu na Mesiniju i Mani koji su nas očarali. Više liči na popularna mesta kopnene Grčke i po količini turista i po sadržajima koje nudi. Za one koji vole uredjene plaže i urbane sadržaje, i ne traže dodatna uzbudjenja koje nude netaknuta priroda i slabo posećena sela po krševitim gudurama Argolida je prava destinacija.

Vilas plaža- Paw traveller
Njena kruna i ono što je ipak izdvaja od svega ostalog u Grčkoj su definitivno blizina Epidaurusa, Mikene, drevnog Asinija i to je veliki plus za sve ljubitelje istorije, a mogućnost obilaska ostrva u neposrednoj blizini poput Hidre, Specesa ili Porosa su šlag na torti kada je ova destinacija u pitanju.

Iako je za nas Argolida ostala u senci Mesinije i Manija, ova plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima i maslinjacima, okružena planinama i opasana morem ima za svakoga po nešto.

Idealan geografski položaj i klimatski uslovi su privlačili ljude u ovaj region još u praistorijsko doba, a ovde je nastala i izuzetna Mikenska civilizacija koja je cvetala od 1600. do 1000. godine pre nove ere. Njen pad povezan je sa invazijom dorskih plemena sa severa, a njihove su stope mnogo vekova kasnije sledili Rimljani, a potom Mlečani, Franci i Osmanlije...

Tolo plaža- Paw traveller

Razloga za posetu Argolidi je pregršt, od na početku pomenutog Epidaurusa i Mikene preko kosmopolitskog Porto Helija pa do skrivenih kampova u okolini Drepana, i veoma posećene upečatljive plaže Karatona ušuškane ispod brda do koje vas vode vijugave serpentine dok pred vama pucaju najlepši pejzaži...

Plaže na Argolidi su uglavnom u kombinaciji peska i šljunka, ali se mogu naći i potpuno peščane poput plaže u Tolu ili plaže Vilas koja nas je oduševila.

Plaža u Tolu je dugačka sa mekim sitnim peskom, more je čisto a pogodna je i za malu decu jer nije duboko i voda je topla. Potpuno je uredjena i ima lak prilaz automobilom koji možete parkirati na za to predvidjenim proširenjima. Odlično mesto ukoliko vam ne smeta gužva!

Vilas plaža- Paw traveller
Plaža Vilas je jedna od prvih plaža na koje nailazite dok iz pravca Nafplija ulazite u Arkadiju. Automobil možete parkirati pokraj puta odakle vodi staza na čijem se kraju nalaze metalne spiralne stepenice koje će vas spustiti na ovu, po nama najupečatljiviju plažu u ovom delu. Pejzaž je jedinstven! Masivno stenje, prekrasan beli šljunak i pesak na obali i u moru, a boja vode u nijansama od tirkizne do duboko plave.

Još jedna plaža na Argolidi koju nikako ne treba propustiti ukoliko se nadjete u ovom području je svakako Vivari.

Vivari- Paw traveller

Plaža prati glavni put uz koji možete parkirati svoj automobil. Mesta ima jer ovde ne dolazi mnogo ljudi pa verovatno neće biti posebne gužve čak ni vikendom. Plaža je prekrivena mešavinom crvenkastog peska i šljunka u kombinaciji sa stenjem i na njoj ima prirodne hladovine.

Obala je podeljena na manje uvale u kojima možete imati privatnost, a voda je kristalno bistra i puna života pa je Vivari odličan izbor i za ljubitelje snorkelinga. Čim zaronite u blizini obale bićete okruženi jatima malih riba dok u dubini plivaju veći primerci. Budući da je voda izuzetno čista na stenju ima morskih ježeva pa oprez nije na odmet.

Plaka- Paw traveller
Dok ste na Argolidi možete posetiti i plaže Plaka i Kondili, ili malenu plažu Asini koja se nalazi u podnožju brda na kome su ostaci antičkog Asinija, pa pauzu izmedju kupanja možete iskoristiti za šetnju po ovom lokalitetu.

O antičkom Asiniju koji svakako zaslužuje poseban post čitaćete uskoro u nekom od budućih postova, o poluostrvu Mani pisali smo OVDE, a o proputovanju Peloponezom iz ugla jednog psa pročitajte klikom na ovaj LINK.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal