Skip to main content

Južna Evija- pusto prostranstvo, vetar i kuće koje su gradili zmajevi- drugi deo

Evija- Div Egejskog mora

Almirichi- Pawtraveller 
Ostrvo Evija nudi zadivljujuće poglede sa planinskih puteva, termalne izvore, prilike za izazovne šetnje, velika arheološka otkrića i mnoštvo zapanjujuće lepih i nenatrpanih plaža.
Drugo je ostrvo po veličini u Grčkoj, i toliko je veliko da predstavlja destinaciju za više poseta.

Iako manje turistički posećena u od odnosu na svoj severni deo, kao i drugi delovi ovog ostrva i južna Evija ima divne plaže, a plave kristalne vode Egejskog mora čine je utočištem mnogih Atinjana tokom vrelih letnjih meseci.

Kouveles- Pawtraveller 
Ali, da budem potpuno iskrena, južni deo Evije mi na samom početku našeg putovanja i nije izgledao naročito uzbudljivo.
Prošavši Halkidu ispred nas su se protezala nenaseljena prostranstva, nepregledne planine i brda prekrivena suvonjavim braonkastim žbunjem na čijim vrhovima su groteskno štrčale monstruozne vetroturbine. A vozeći dalje ka jugu kroz te puste planinske predele tu i tamo bi se pojavila po neka otrcana stara farma koja i nije izgledala bog zna kako spektakularno.

Medjutim, selo Kouveles u kome smo boravili nam se veoma dopalo. Izgledalo je kao da je vreme tu zaustavljeno pre stotinak godina, a obližnja plaža Almirichi nam je još istog popodneva otvorila sasvim novi pogled na lepote južne Evije.

Južnoj Eviji treba dati šansu da je zavolite, i iako smo ovde proveli nedelju dana ostrvo je toliko veliko da nismo uspeli da vidimo onoliko njenog juga koliko smo naposletku želeli. 

Južna Evija netaknuta i neotkrivena destinacija

Great sandy beach/Marmari- Pawtraveller 
Stvar sa jugom ovog ostrva je da morate da budete otvoreni i spremni da otkrijete sve. Od čarobnih uvala do živopisnih sela sa šarmantnim retro kafeterijama, preko skrivenih pećina i bujne vegetacije u klisurama, do misterioznih drakospita.

Nazvati plaže na ovom delu Evije „udaljenim“ ne znači koliko daleko od civilizacije one mogu biti, pa budite spremni da strmoglave i vijugave puteve do najlepših plaža, duge po svega nekoliko kilometara, prelazite i po pola sata. I vredeće sav vaš trud, jer se uvek nešto novo i nesvakidašnje krije iza sledeće krivine i to je prava draž ove destinacije. To je ono što južnu Eviju čini veličanstvenom destinacijom, daleko od gužve sa kojom se svake godine susreću druga poznata ostrva poput recimo Krfa, Zakintosa ili Santorinija.

Postoje neka simpatična mesta na jugu Evije poput Nea Stire, Marmarija i Karistosa koja su veoma popularna kod posetilaca. Ne samo zbog toga što se u ovim mestima nalazi veliki broj hotela i smeštaja za izdavanje već i zato što su veoma dobro povezana sa lukama Agia Marina i Rafinom na istočnoj obali Atine.

Tajekti ka i iz ovih gradića idu svakodnevno, pa su Nea Stira, Karistos i Marmari veoma pogodne destinacije za vikend varijante, kako Atinjanima tako i turistima koji žele obidju južnu Eviju a došli su avionom do Atine.

#Nea Stira

Nea Styra- Pawtraveller 
Nea Stira je primorsko naselje Evije koje privlači mnogo ljudi iz Atine, posebno tokom letnjih meseci. Ima dugu plažu na kojoj se nalazi nekoliko kafića i taverni u kojima možete uživati u kafi ili hrani.

Plaža u Nea Stiri je uredjena sa suncobranima i ležaljkama ali je u neposrednoj blizini luke. Medjutim bez obzira na to voda je kristalno bistra, obala i morsko dno su peščani, a dubina je postepena što ovu plažu čini pogodnom za porodice sa malom decom.

Nea Stira poseduje dobru turističku infrastrukturu sa dosta hotela i privatnih smeštaja za izdavanje. Osim toga, u ovom malom mestu postoji šetalište koje ide duz čitave plaže i marine, dok se sa druge strane ulice nalaze radnjice, kafei, suvenirnice i mali marketi.

#Karistos & Marmari

Karistos- Pawtraveller 
Karistoskoji je i najpoznatiji u ovom delu ostrva, je lučki gradić koji se nalazi u prelepoj maloj uvali, zgodan za prošetati, sesti u neku od brojnih taverni na ručak ili obići stari zamak koji ponosno stoji na obali mora. 

Uopšteno govoreći, okruženje ovog regiona je prelepo i sa raznih tačaka poviše Marmarija i Karistosa se može uživati u zaista spektakularnim pogledima.

Gledajući ka moru sa obale, iz Marmarija se mogu videti ostrva zaliva Petalioi koja s razlogom nose ime "grčki Maldivi“.

Grupu čini deset malih stenovitih ostrva izuzetne prirodne lepote sa zaštićenim plažama i tirkizno plavim morem.

Great sandy beach/Marmari- Pawtraveller 
Šezdesetih godina prošlog veka ovo je bila popularna destinacija slavnih ličnosti tog vremena pa su tako Marija Kalas, Greta Garbo, Rudolf Nurejev i Vinston Čerčil proveli ovde neka od svojih leta.
Osim toga, veliki deo zemlje na najvećem ostrvu nekada je pripadao Pikasovoj deci, Klaudiju i Palomi, koji su ovde provodili mnoga leta zajedno sa nekim od svojih međunarodno poznatih prijatelja.

Danas ova ostrva možete posetiti u okviru dnevnog izleta i uživati u egzotičnim plažama i kristalno čistim tirkizno-plavim vodama na svakodnevnim krstarenjima brodom.

Evija- ostrvo za aktivan odmor ali i lenčarenje

Južna Evija je savršena destinacija za vaš odmor na grčkom ostrvu bez obzira da li težite ka tome da vam vreme bude ispunjeno aktivnostima i avanturama, ili želite neko mesto gde možete jednostavno da napunite baterije dok se opuštate u mirnom okruženju.

Nea Styra- Pawtraveller 
Za one koji traže komfor tu su hoteli i smeštaji u simpatičnim mestima na obali koja nude pregršt restorana, kafea, prodavničica koje uglavnom rade dvokratno, i organizovane plaže sa udobnim ležaljkama.

A za one u kojima čuči avanturistički duh tu je ona netaknuta i neotkrivena južna Evija sa grubim planinskim vencima i putevima koji se često završavaju zemljanim stazama koje vode do obale.

Ako ste otvoreni i ne odustanete, ima mnogo toga da se vidi jer ti krivudavi putevi završavaju na prekrasnim skrivenim plažama i vodopadima, stazama za šetnju i klisurama.

Jug ostrva Evija se s pravom može nazvati veličanstvenom, netaknutom i neotkrivenom turističkom destinacijom.

Prvi deo o jugu ostrva Evija pročitajte klikom na LINK.

Uživajte u zvucima kiše uz prelepe kadrove iz baštice našeg smeštaja u selu Kouveles!



Naše putovanje dalje sa Evije nastavili smo trajektom u pravcu još jednog neotkrivenog ostrva, pa ukoliko ste propustili da pročitate prvi i drugi deo o ostrvu Skiros, to možete učiniti na linkovima:


 


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj