Skip to main content

Veličanstveni ZAKINTOS- snovi na javi- drugi deo

Zakintos krase autentična sela, priroda koja oduzima dah i fenomenalne plaže poput Porto Roxe, Banane i Gerakas o kojima ćete čitati u nastavku posta.


Ali osim toga, ovo ostrvo je i mesto sa jakim religijskim elementom i to se može videti po velikom broju crkava i manastira koji postoje na ostrvu, pa preporučujem da izmedju kupanja i sunčanja nadjete vremena i obidjete neke od njih.


Anafonitria manastir- Paw traveller
Na severozapadu ostrva nalazi se manastir Anafonitria.

Ovo je lep vizantijski manastir iz 15. veka izgrađen u čast Device Marije.
Upravo je u ovom manastiru zaštitnik Zakintosa, Agios Dionysios, proživeo poslednje godine svog života kao monah.

Manastir sačinjava nekoliko zgrada i toranj sa zvonikom.

Dok šetate manastirskim dvorištem izmedju njegovih lepih kamenih zgrada i vrtova koji obiluju cvećem, osetićetete kako vas nadvladava mir.


Anafonitria manastir- Paw traveller

U okolnom lokalitetu naći ćete tradicionalne taverne i lokalne proizvode poput sira, meda, vina i maslinovog ulja. Preporučujem i obilazak malenog sela Orthonies i posetu mini tradicionalnom narodnom muzeju- taverni smeštenom u ovom malom selu.


Orthonies ulice- Paw traveller
Ljubazni domaćini će vas pozvati u obilazak njihovog muzeja i razgledanje, a nakon obilaska možete sesti i uživati u bašti.

Na zapadu ostrva nalazi se zaliv sa plažom Porto Roxa.
Put ka ovoj plaži vodi kroz gotovo pustinjske pejzaže.

Ova plaža se ne može baš nazvati plažom, ali su ove predivne plave vode savršene za kupanje ili snorkeling.

Ovaj zaliv nije preterano popularan i zahteva malo penjanja po stenama pa ćete verovatno ovo iskustvo podeliti samo sa šačicom ljudi.

Porto Roxa je mala uvala i  jedna je od retkih potpuno stenskih plaža na  Zakintosu.


Put ka Porto Roxi- Paw traveller


Porto Roxa- Paw traveller

Ovde ćete pronaći kristalno čistu i iznenadjujuće duboku vodu. 


Porto Roxa- Paw traveller
Voda je baš duboka pa slobodno možete skakati do mile volje bez straha da ćete pogoditi dno kada skočite.

U slučaju da niste baš toliko željni ovakvih adrenalinskih aktivnosti uvek možete, kao i mi, posmatrati sa strane one koji uživaju da ovako provedu dan na plaži. 

Nakon što se umorite od pentranja po stenju i raznih aktivnosti u Porto Roxi možete sesti u hladovinu i uživati u baru koji se nalazi iznad plaže.

Banana beach je jedna od najvećih i najorganizovanijih plaža na ostrvu.
Plaža je peščana a voda plitka što je idealno za malu decu.

U neposrednoj blizini su barovi i restorani gde možete kupiti sve vrste hrane i pića.
Banana plaža- Paw traveller

Barovi imaju puno postavljenih suncobrana i ležaljki pa ne morate brinuti da li će biti slobodnog mesta ili ne.

Iako je ova plaža veoma popularna nemate osećaj gužve jer je plaža ogromna.

Na ovoj plaži se tokom celog dana pušta muzika i mladi igraju i zabavljaju se kao na žurci.

Ova šarmantna plaža sa žurka atmosferom nudi sve što vam je potrebno za odmor i uživanje.

Gerakas je jedna od najlepših plaža na Zakintosu.


Gerakas- Paw traveller
Ova dugačka peščana obala se nalazi u južnom delu ostrva, deo je nacionalnog morskog parka i na njoj se gnezde kornjače Caretta Caretta.

Na samom ulasku na plažu volonteri dele letke o pravilima ponašanja u blizini samih gnezda koja su vidno obeležena, a ulaz na plažu je zabranjen pola sata pre zalaska sunca i pola sata pre izlaska sunca kako bi se kornjačama omogućilo nesmetano gneždjenje.

Vodjeni nekim vodičem kroz Zakintos u kome je sve najlepše i must see, zaputili smo se i na Cape Keri da vidimo najveću grčku zastavu na svetu koja je ušla u ginisovu knjigu rekorda.
Najveca grčka zastava- Paw traveller

Pa, ako bi mene neko pitao, ovo komotno može da se ukloni iz priručnika ostrvskih atrakcija jer Zakintos zaista ima da ponudi mnogo više od toga.

Mada, moram priznati, da je panoramski pogled na Jonsko more sa ove tačke spektakularan.

U svakom slučaju kada ste već ovde prošetajte selom Keri i obidjite crkvu device Keriotisse.


Keriotissa crkva- Paw traveller

Pećina Damianos, još jedna atrakcija iz vodiča koja nas nije oduševila i to su pre dve rupe u steni nego pećina.


Damianos cave- Paw traveller
Ali dolazak do njih, kroz borove i maslinjake slikovitog sela Agalas je pravi užitak.

Prođite pored tradicionalnih kamenih kuća i uskih staza prateći oznake za pećinu Damianos.

Ono što je upečatljivo kod ove pećine jeste da ima dva ulaza - jedan iznad drugog.

Ako ste u dobroj formi popnite se i uđite, i uživajte u pogledu na okolna brda sa gustom vegetacijom.
Agalas- Paw traveller

Po povratku iz pećine zaustavite se još jednom kod samog sela i posetite seosku crkvu sa svojom lepo obojenom zgradom i izuzetno velikim zvonikom.

Ovo je samo delić onoga što Zakintos ima da ponudi i zato stavite Zakintos na vašu listu budućih putovanja.

Nemojte propustiti priliku da se prepustite ritmu ovog ostrva, uživate u njegovim predivnim plažama, prošetate njegovim selima, malo više istražite i doživite ovo jedinstveno ostrvo na vaš način.

Pročitajte i post Sve nijanse tirkizne- LEFKADA


Paw traveller utiske sa Piliona možete pronaći OVDE


A kako smo se proveli u Mesiniji pročitajte na linku ispod:
Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj