Skip to main content

Sve nijanse tirkizne- LEFKADA

Lefkada- neverovatna lepota koja treba da se istraži


Lefkada, Porto Katsiki- Paw traveller
Lefkada je od Beograda udaljena oko 1000 km. Put do nje nije komplikovan i može se preći u komadu, ali smo se mi odlučili da ovaj put podelimo na dva dela, napravimo pauzu u Kalambaki i obidjemo Meteore. Ovaj potez je bio sjajan jer su Meteori mesto koje se mora videti i doživeti.

Obzirom da je u pitanju bila jedna noć, odlučili smo se za jeftin smeštaj u Kalambaki u podnožju Meteora Sofia rooms.
Domaćini su izuzetno ljubazni, soba čista, solidno opremljena, a dvorište lepo uredjeno sa baštenskim nameštajem.


Meteori- Paw traveller
Smeštaj je pored glavnog puta i izuzetno jednostavan za nalaženje.

U neposrednoj blizini smeštaja se nalazi “Lidl” gde možete kupiti sve što vam je potrebno.

Od ovog smeštaja možete prošetati do centra Kalambake gde ćete pronaći kafiće, restorane, fast food-ove, razne prodavnice i suvenirnice.

Meteori kreiraju zaista nadrealan pejzaž, istinski jedinstven, sa masivnim kamenjem koje seže do neba i manastirima Meteora koji će vam oduzeti dah.

Meteori- Paw traveller
Ovde vreme stoji i sve izgleda kao i pre sto godina. Dok stojite na vrhu neke od stena sigurno ćete razumeti zašto su monasi svoje utočiste pronašli baš ovde.

Zavojiti putevi povezuju ovih šest manastira i dostupni su automobilom, ali jedan od najfascinantnijih načina za obilazak Meteora jeste planinarenje ovim fantastičnim pejzažem.
Meteore smo obišli u sumrak i prizori dok sunce zalazi su bili kao iz bajke, a obilazak smo ponovili i izjutra pre samog polaska ka Lefkadi.

Lefkada panorama- Paw traveller
Lefkada ima prekrasne pejzaže sa brdima i planinama prekrivenim gustom vegetacijom, beskrajnim plažama, rajskim tirkiznim vodama i veličanstvenim okomitim liticama.

Posetili smo je dva puta, u junu i septembru.
Prvi put smo bili na zapadu ostrva u mestu Tsokulade u vili Timoklia, a drugi put istočno u mestu Nikiana u smeštaju Studios Fraxi .

Moja preporuka budućim putnicima je zapadna obala koja je više divlja i po mom mišljenju lepša, a na ovoj strani se nalaze i najlepše i najpoznatije plaže Lefkade.

Kathisma- Paw traveller
Smeštaj na zapadnoj strani smo rezervisali, kao što smo spomenuli, u vili Timoklia u mestu Tsokulade, koja se nalazi u mirnom okruženju i ima prelep pogled na more. Apartman je kvalitetno opremljen, a gospodja Timoklia i njena porodica su fantastični domaćini koji su se potrudili da nam na svaki način pruže svu udobnost i učine da se osećamo kao kod kuće.

Tsokulade je malo mesto sa prodavnicom i pekarom. Nema šetalista ili neki kao centar, ali je zato glavni grad Lefkada udaljen samo desetak minuta vožnje pa uvek možete sesti u auto i odvesti se do grada u šetnju.

Glavni grad Lefkada je prijatan, moderan grad sa lepim gradskim centrom, svim vrstama prodavnica, barova, restorana i velikom marinom. Ovde možete prošetati glavnom pešackom stazom izmedju glavnog trga i luke, kupiti neki suvenir u brojnim prodavnicama i napraviti lepu pauzu za kafu i odličnu čoko pitu.

Egremni- Paw traveller
Najbliža plaža u okolini Tsokulada je plaža Pefkoulia, a na par minuta vožnje je i mesto Agios Nikitas- slikovito ribarsko selo na obali mora koje je uspelo da zadrži svoju tradicionalnu prirodnu lepotu i šarm.

Plaže Lefkade su nešto što se mora videti

Nestvarna i egzotična lepota plaže Egremni će vas oduševiti, a njene nestvarne nijanse plave vode će vas definitivno očarati. Na žalost, dramatični zemljotres koji je pogodio Lefkadu 2015. godine promenio je celo područje na jugozapadu ostrva uključujuci i ovu plažu.


Egremni- Paw traveller
 Kada smo prvi put posetili Egremni bila je dostupna sa kopna sa svojih više od 350 stepenika, a prilikom druge posete bila je dostupna samo sa mora. Ova plaža je i dalje jedna od najlepših i najslikanijih u Grčkoj pa nemojte propustiti priliku da je obidjete.

Još jedna prelepa, duga plaža je plaža Porto Katsiki koja se nalazi na jugozapadnoj obali Lefkade. Ovo je prelepo mesto sa veličanstvenim belim liticama i kristalno čistim tirkiznim vodama, a pejzaž kada pogledate sa vrha litice je istinski upečatljiv.


Porto Katsiki- Paw traveller
Porto Katsiki je jedna od najboljih plaža u Grčkoj upravo zahvaljujući svojim tirkiznim vodama i šarmantnom pejzažu.
Plaža je sastavljena od blistavo belog peska i sitnog šljunka, uredjena je i možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Na vrhu litice postoji parking gde možete ostaviti svoj automobil. Ne zaboravite da ponesete vodu za piće i šešir da vas zaštiti od sunca, jer do ove plaže morate savladati oko 100 stepenika.

Agios Ioannis- plaža dobro poznata ljubiteljima jedrenja na dasci. Lepo mesto, vetrovito!


Agios Ioannis- Paw traveller
Plaža Agios Ioannis je najbliža plaža gradu Lefkadi koji je udaljen samo par kilometara. Ova dugačka plaža se proteže oko 3 km i okružena je zlatnim peskom i plavo zelenim vodama.
Plaža je dobro organizovana sa ležaljkama i suncobranima okrenutim prema predivnom moru.
Na Agios Ioannis plaži ćete videti i stare vjetrenjače koje ovoj plaži, tako postrojene uz obalu, daju poseban pečat.

Kathisma- Plaža Kathisma je jedna od najpopularnijih plaža na Lefkadi. Nalazi se na zapadnoj obali, nekoliko minuta vožnje južno od sela Agios Nikitas. Put do plaže je dobar i postoji parking gde možete ostaviti svoj automobil.
Sama plaža je peščana sa kristalno čistom vodom i na njoj je sunce tokom celog dana. Uredjena je sa suncobranima i ležaljkama, a takođe ima i mnogo barova na plaži u kojima se možete osvežiti.

Milos- Paw traveller
Pefkoulia, je veoma lepa plaža, duga, sa impresivnim tirkiznim vodama. Na levom delu plaže se nalaze kafići i organizovana je pa ćete naći i ležaljke i suncobrane, dok desni deo plaže nema infrastrukturu. U oba dela obala je prekrivena šljunkom i peskom.

Milos- Plaža Milos se nalazi blizu sela Agios Nikitas, a do nje se može doći peške ili vodenim taksijem. Mi smo išli peške i pešačka staza počinje kod jedne od kafana- postoji putokaz ka plaži. Staza vodi preko malog brda i uspon nije preterano zahtevan. Šetnja traje dvadesetak minuta ali vredi, jer kada stignete na vrh uživaćete u predivnom pogledu i shvatićete zašto je Milos sa ponosom predstavljena kao jedna od najboljih plaža na ostrvu Lefkada.


Mikros Gialos- Paw traveller
 Plaža je peščana i morsko dno je takodje ispunjeno krupnim peskom, a tirkizne boje Jonskog mora su i na ovoj plaži neverovatne. Plaža Milos nije organizovana pa sa sobom ponesite sve što vam je potrebno.

Mikros Gialos, čista,
prozirna, zeleno-plava voda i sitan šljunak na obali. Plaža se nalazi u malom zalivu sa mirnom vodom što je čini idealnom za malu decu. Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, a postoji i par taverni.

Megali Petra- Paw traveller
Megali Petra- fenomenalna plaža sa kristalno čistom vodom, peskom i ogromnim stenjem koje izgleda prelepo. Odlična i za plivanje i za snorkeling.

Zbog stenja i težeg pristupa nije baš pogodna za veoma malu decu, ali ove velike stene koje leže okolo su zaista nešto posebno što ne možete da vidite na drugim plažama.

Ukoliko poželite da se dobro najedete posle svih avantura na Lefkadi, posetite Sivotu. Nećete pogrešiti u koji god restoran da sednete, ali naša preporuka je taverna Odysseia.

Tokom boravka smo obišli i vodopad Dimossari u blizini Nidrija koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija Lefkade. Šetnja traje oko pola sata u jednom pravcu, i kada se približite vodopadu ima malo pentranja po stenju.

Dimossari- Paw traveller
Staza ka Dimossari vodopadu vodi kroz bujnu vegetaciju i završava u klisuri punoj belih stena.

Za mene je ovo bila lepa šetnja zaista vredna ovog putovanja i odlična prilika za fotografisanje.

Išli smo u septembru, van sezone i nije bilo prepuno turista, što je odlično. Iako je bila jesen bilo je vode, pa je vodopad bio spektakularan i u ovom periodu.


Dimossari- Paw traveller
Leflada  je prelepo ostrvo i zaslužuje da ukoliko ga već niste posetili, svakako stavite na listu vaših budućih putovanja.

Na linkovima ispod pročitajte i postove o Zakintosu:

Veličanstveni ZAKINTOS- snovi na javi- prvi deo

Veličanstveni ZAKINTOS- snovi na javi- drugi deo

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj