Skip to main content

Lakim korakom po Sremskom okrugu - Slankamenački Vinogradi


Celodnevni izlet neutabanim stazama Sremskog okruga, zašto da ne?

Paw traveller- Slankamenački Vinogradi
Za sve avanturiste sa ljubimcem ili bez, koji vole da istražuju i obilaze mesta van turističkih mapa obilazak brda i polja na obroncima Fruške Gore može biti pravo uživanje i prilika da se potpuno prepuste jedinstvu sa prirodom.

Skriveni puteljci poviše sela Slankamenački Vinogradi koji vijugaju izmedju vinograda i voćnjaka nude mogućnost laganih i relaksirajućih šetnji nakon kojih ćete se dugo osećati potpuno rasterećeno od svakog stresa i vreve gradskog života.

Paw traveller- Slankamenački Vinogradi

 Slankamenački Vinogradi su seoce u kome živi oko 250   stanovnika, uglavnom Slovaka.

 Ono što je interesantno je da ime samog sela nije nadenuto zbog blizine starog i novog Slankamena, već ga je selo dobilo po sorti vinove loze "slankamenka".

 Slankamenka ili Plovdina je stara balkanska sorta vinove loze koja se najčešće koristi za kupažu ali se groždje koristi i u svežem stanju jer je prijatno za jelo.

Paw traveller
Ova sorta ima veoma visoku rodnost ali je sadržaj sećera i kiselina u širi mali pa je vino dobijeno od ove sorte pitko i tanko sa niskim sadržajem alkohola i kiselina.
Vino je lepe žute ili blago crvenkaste boje.

Sorta vinove loze "Slankamenka" se osim u Vojvodini gaji i u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Albaniji i Madjarskoj.

Kad ste već tu nemojte propustiti priliku da svratite u neku od kuća i kupite domaće vino iz Slankamenačkih Vinograda. 
Verujem da će vam i susret sa ljubaznim domaćinima biti interesantno i prijatno vizuelno iznenadjenje jer stariji meštani Slankamenačkih Vinograda i danas nose tradicionalnu slovačku narodnu nošnju, ručno vezenu i intenzivnog zanimljivog kolorita.

Paw traveller
U ovom selu se svakog avgusta održava manifestacija "Pudarski dani" gde pored uživanja u kulturno umetničkom programu i upoznavanju slovačke kulture možete obići i razna takmičenja poput takmičenja u pripremi riblje čorbe ili paprikaša i učestvovati u degustaciji i proglašenju najboljeg vina i rakije.

Paw traveller- Slankamenački Vinogradi
Kada krenete uzbrdo putem ka radaru levo i desno se granaju puteljci i traktorske staze koje vode kroz vinograde i voćnjake, a na samom kraju uzvišenja vas čekaju spektakularni pogledi na Dunav.

Ovuda možete šetati satima, koliko god vas noge nose, brati raznorazno lekovito bilje i usput se osvežiti ponekom kajsijom, breskvom ili jabukom u zavisnosti od sezone.
Polja i brežuljci svuda okolo prekriveni su nepreglednim zasadima vinove loze, stablima voćaka, kukuruza i pšenice koja izgledaju prelepo što će ovaj izlet učiniti dobrom prilikom da se naprave izvanredne fotografije.

Paw traveller- Dunav kod Starog Slankamena
U nastavku dana predlažem da se spustite do Starog Slankamena.

Samo spuštanje ka Starom Slankamenu je svojevrstan doživljaj kako zbog serpentina tako i zbog izuzetnog pogleda koji vam se odjednom otvori sa vrha brda.
Ovde možete sesti u neki od restorančića na Dunavu i napraviti predah uz kafu ili ručak. Predlažem i da malo prošetate pristojno uredjenom marinom, obidjete vinariju ili izvor slane vode, ili ako vas tabani baš svrbe krenete u suprotnom pravcu ka plaži.

Paw traveller- Krčedin
I na kraju zaokruzite ovaj dan i u povratku svratite u Krčedin, tipično ravničarsko selo.

U centru sela se nalaze najvažnije ustanove za meštane: osnovna škola, pravoslavna crkva Svetog Nikole, mesna zajednica, pošta...

Stanovnici Krčedina i okolnih mesta se uglavnom bave poljorivredom, voćarstvom i vinogradarstvom što će vam biti jasno i iz prikaza nepreglednih obradivih površina koje ćete videti dok prilazite samom selu.
Selo je simpatično sa lepo obojenim starim kućama panonskog tipa ali i modernijim prizemnim, jednospratnim i dvospratnim.

Reči su ponekad suvišne... spakujte ranac i otisnite se u avanturu!






Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.






Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...