Skip to main content

AV, taj UVAC- Zlatar- Srbija- drugi deo

Krstarenje kanjonom Uvac

Paw traveller- Antigona
Zdravo, ja sam Antigona dugodlaka čivava, imam 12 godina i volim da putujem sa svojim drugarom Miškinom, takodje čivavom. Napisala sam koliko imam godina samo da vas uverim da nema ograničenja ako ste vitalni i spremni na avanturu.

Kako smo se organizovali i stigli ovde je napisala moja saputnica u postu "AV, taj UVAC- prvi deo", a ja ću vam pisati kako  smo proveli drugi dan na Uvcu i krstarili kanjonom.

Ovo je bio fenomenalan izlet koji svima preporučujem. Izlet smo rezervisali još pre kretanja na put preko portala Zlatarinfo  kako ne bismo rizikovali da dodjemo i shvatimo da nema mesta, a i moja saputnica je morala najaviti dva četvoronožna i dva putnika na dve noge. Cena izleta je 1500 dinara po dvonogom putniku, a za nas četvoronošce je besplatan! 


Paw traveller- Rezervat prirode Uvac

Na krstarenje se kreće sa brane u Rastokama u blizini sela Akmačići. Izlet traje oko četiri i po sata pa stoga ponesite vodu i neke grickalice. Preporučujem i udobnu obuću za pešačenje i duks ili džemper zbog penjanja na neki od vidikovaca i posete ledenoj pećini. I krećemo!

                                                                        
Paw traveller
Otisnuli smo se kroz kanjon, jezero ima predivnu smaragdnu boju, a ogromne veličanstvene litice koje nas okružuju ostavljaju bez daha.
Iznad nas su krstarili beloglavi supovi koje smo oduševljeno posmatrali i u letu i na gnezdima okolnih stena. Jedini zvuk je bio motor čamca. Nakon petnaestak kilometara stigli smo do niskog grebena i odatle započeli uspon ka vidikovcu Veliki vrh.
Av, kako je taj uspon izgledao zamalo da odustanem, ali moja saputnica se ipak setila da ponese torbicu za mene i ranac za mog drugara kako bi nas ponela. Da se razumemo, nas dvoje smo mali i gradske smo face pa naše gospodske šapice ipak ne bi izdržale do vrha. Nekoliko puta su me spuštali na ravnijim delovima puta i stvarno sam uživala u šetnji.  

Put ka vrhu je strm i kamenit, i kako se sve više uspinjemo pogled postaje sve spektakularniji.


Paw traveller- Meandri Uvca

Staza je nesto duža od jednog kilometra i vodi kroz šumarak što je ovo penjanje učinilo prijatnijim. Naša družina nije bila u bog zna kavoj formi i trebalo nam je oko pola sata da stignemo do vrha.
Sa vrha se pruža panoramski pogled na meandre Uvca i bili smo oduševljeni što svedočimo ovakvom prirodnom fenomenu.
Još je lepše nego na slikama,a  slika govori više od hiljadu reči- jednostavno lepota prirode koja ostavlja bez daha!

Paw traveller

Nakon pauze smo se vratili na brodić i zaputili ka ledenoj pećini.

Četvoronošcima nije dozvoljen ulaz u ledenu pećinu, a čak i ako vas puste na mufte razmisite da li je to dobro ili ne.

Nama čupavcima ne prijaju nagle promene u temperaturi a u ledenoj pećini je konstantna temperatura i zimi i leti 8 stepeni celzijusa.
Moja saputnica je ušla dok smo mi ostali na brodiću.

Paw traveller- Ledena pećina
Posle mi je ispričala da u pećini nema osvetljenja i da su na ulazu dobili baterijske lampe. Pećina je bogata pećinskim nakitom i stubovi sežu i do deset metara. Tako bogato načičkani stalaktiti i stalagmiti daju pećini gotovo gotski izgled. Zajedno sa Ušačkom pećinom čini sistem od oko 6 kilometara i smatra se jednom od najstarijih pećina u Evropi.

Šta više da kažem, put pod šape i pravac Uvac!

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

                                                             

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...