Skip to main content

Mletačka princeza na zrnu graška- VENECIJA

Paw traveller
U bajci Hansa Kristijana Andersena prava princeza je prepoznata po tome što je bila nežna i suptilna, i osećala je i najdelikatnije promene.
Tako je i sa Venecijom, jer ovaj osetljivi grad na žalost oseća posledice klimatskih promena i masovnog turizma.

Veneciju smo posetili dva puta, prvi put u julu, a drugi put u novembru.
Ono što je sigurno je da je prelepa, kako leti tako i u poznu jesen, ali…
Tog novembra smo bili svedoci poplavljenom trgu Svetog Marka što nas je veoma zabrinulo jer smo tek tada postali svesni koliko je ovaj grad senzitivan i krhk, i koliko klimatske promene utiču na njega, njegovo stanovništvo i celokupno kulturno i umetničko nasledje Venecije.

Za 
Paw traveller
Veneciju ništa ne može da vas pripremi bez obzira što ste hiljadu puta pogledali fotografije i opise u turističkim brošurama i zamislili svoj dolazak brodom sa mora.

Proći će vas trnci od uzbudjenja kada dok prilazite vidite kako se iz vode izdižu oblici najpoznatije zgrade u gradu- Duždeve palate i celokupne pjace San Marko koja je okružuje.

U Veneciju ćete se zaljubiti na prvi pogled i osetićete strahopoštovanje prema lepoti arhitekture i prizorima na kanalima ovog grada podignutog na 118 ostrvaca, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu.

U Veneciji imate sve, prelepe crkve, galerije, dizajnerske radnje, sofisticirane barove, elegantne restorane i razne druge atrakcije, ali najsnažniji osećaj budi voda i kanali umesto ulica koji vas prosto na svakom koraku teraju  da se divite ovom spektakularnom gradu.
Paw traveller- freska na ulazu crkve Sv. Marka

I po suncu i po kiši Venecija je božanstvena.
Njena fenomenalna arhitektura, zvuk posetilaca koji vuku svoje prtljage i čavrljaju, aromatični mirisi hrane koji dopiru iz restorana i mame goste, sve ovo privlači hiljade posetilaca iz čitavog sveta tokom cele godine da posete ovaj šarmantan i romantičan grad.

Ono što vam prvo privuče pažnju je Duždeva palata koja je vekovima imala tri osnovne uloge, bila je duždeva rezidencija, sedište vlade i palata pravde. U ovoj palati su donete neke od najvažnijih odluka za Veneciju, pa čak i za Evropu.

Paw traveller
Kada je izgradjena više je ličila na tvrdjavu nego na palatu, imala je četiri kule i visoke odbrambene zidine.
Kasnije je zbog niza požara i svih obnova postala ovakva kakvu je danas možemo videti- impozantna gradjevina sa jedinstvenim karakteristikama venecijanske arhitekture koja izgleda elegantno i lagano, kao da je od čipke.

Veličanstvena Duždeva palata sa svojim mermernim koridorom u gotskom stilu i ogromnim stepeništem ukrašenim statuama Marsa i Neptuna koji simbolizuju vlast republike i nad kopnom i nad morem, nastavlja da vam pripoveda svoju priču preko mosta uzdaha.

Most 
Paw traveller- Ponte dei Sospiri
uzdaha ili Ponte Dei Sospiri je jedan od najpoznatijih mostova u Veneciji dizajniran u prelepom luku od belog krečnjaka sa pravougaonim prozorima.
Danas izgleda romantično i gotovo svi posetioci zastanu pokraj ovog mosta na kanalu Rio di Palazzo da naprave koju fotografiju, ali priča koja se krije iza ovog lepog prizora pomalo je tužna.

U sedamnaestom veku ovim mostom su prolazili zarobljenici iz sobe u Duždevoj palati u kojoj im je bilo sudjeno, do zatvora Piombi.
Prema legendi ovuda su sprovodjeni zarobljnici nakon osude i poslednji pogled im je bio upravo kroz ove prozore. Kroz njih bi po poslednji put videli prelep svet kao kontrast tami sa kojom će se uskoro suočiti. Većina osudjenika bi na ovom putu pustila uzdah pa je stoga ovaj most i dobio ime most uzdaha.

Paw traveller- Santa Maria della Salute
Uživaćete dok šetate pjacom San Marko koja je srce Venecije i pravi pravcati dragulj grada.

Upečatljiva lepota crkve Svetog Marka sa njenim zvonikom zajedno sa muzejom Correr, Torre dell Orologio, i Duždevom palatom čine ovaj trg simbolom venecijanske umetnosti i hrišćanstva koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Ova raskošna bazilika je radjena u vizantijskom stilu, sa zlatnom kupolom, prelepim freskama, muralima i mozaicima, i izvanrednim lukom dizajniranom u obliku grčkog krsta.

Jedna od atrakcija Venecije je i spomenik Viktoru Emanuelu II za koji će vam se možda na prvi pogled učiniti i da mu nije tu mesto.

Paw traveller- detalj sa spomenika Viktoru Emanuelu II
Ovaj spomenik je izgradjen u čast kralja Viktora Emanuela II, prvog kralja ujedinjene Italije.

Ova jedinstvena skulptura prikazuje dve strane Venecije.
Na jednoj strani Venecija je prikazana kao oborena ali odlučna žena koja sedi pored lava Svetog Marka koji je zatočen u lancima austrijske vladavine. Ovo simboliše poraženu i potlačenu Veneciju.
Sa druge strane spomenika Venecija je slobodna i ujedinjena sa Italijom. Lav Svetog Marka je prikazan kako se probio kroz lance i prikazan je kao da ispušta urlik kao simbol ponosa i snage Venecije.

Na obe strane spomenika prikazani su i štitovi koji simbolišu grad Savoj i grad Rim koji je postao nacionalna prestonica nakon ujedinjenja Italije.
Ovaj spomenik na jedinstven način prikazuje dogadjaje koji su se odvijali tokom spajanja Venecije sa Italijom.
 
Paw traveller- Venecija
Nemojte propustiti da dok ste u Veneciji u nekoj od poslastičarnica pojedete izvrstan tiramisu i popijete pravi italijanski espreso, a ukoliko ste putnik sa ograničenim budžetom preporučujemo da ručate u nekom od restorančića u sporednim uličicama gde su cene daleko povoljnije nego u samom centru.
Ukoliko niste mnogo gladni uvek možete s nogu pojesti parče pice ili za pravi autentični doživljaj u lokalnoj salumeriji zatražiti da vam naprave pravi italijanski sendvič, ili u nekom od barova gricnuti cicchetto i zaliti čašom proseka.

Dva 
Paw traveller
dana za obilazak Venecije koliko uglavnom nude naše agencije u svojim aranžmanima su malo.
Prvi signal koji će vam ukazati da ste načinili ovu epsku grešku i pomislili da je jedan vikend dovoljan za obilazak biće činjenica da ćete u Veneciji morati da zastanete svakih desetak koraka, bilo da se divite ovom božanstvenom gradu bilo da konsultujete mapu.

Venecija je igra besciljnog lutanja po lavirintu malih mostova, uličica i kanala koji čine iskustvo Venecije jedinstvenim za svakog posetioca i nešto što ih vuče da je ponovo posete.

Posetite i vi Veneciju i uživajte u lepoti ove prave mletačke princeze.

Pročitajte i postove o IstanbuluPragu i Beogradu.









Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj