Skip to main content

Ceklin- kroz divlje struge, kupljene, kamen i drače- Crna Gora

Bez ikakve dileme Skadarsko jezero i njegova okolina su jedan od najlepših predela u Crnoj Gori.

Kroz Ceklin- Paw traveller
Netaknuta priroda, bogata flora i fauna i vidici od kojih zastaje dah čine ovaj deo Crne Gore jedinstvenim i nezaobilaznim za sve prave ljubitelje prirode.

A osim što je ova lepota najveće jezero na Balkanu karakteriše ga i neobična činjenica da je dno na središnjem delu jezera nekoliko metara ispod površine mora.

Skadarsko jezero se prvi put spominje u zapisima u prvoj polovini 18. veka pod imenom "Blato". 
Skadarsko jezero- Paw traveller
Medjutim u prvim zapisima iz 11. veka ne pominje se jezero već samo dve reke na ovom području, pa otuda priča da je jezero nastalo zbog jakog olujnog nevremena koje je sa albanskih planina donelo na ušće reke Bojane ogromne količine mulja i peska, usled čega se korito reke pomerilo a na mestu blatne bare formiralo jezero.
Kako god da je bilo, priroda je obdarila Crnu Goru ovom nesvakidašnjom lepotom i koji god deo jezera odlučite da posetite nećete pogrešiti.
Mi smo odlučili da nas ova avantura provede kroz divlje struge, kupljene, kamen i drače- kroz Ceklin! 
Rvaši- Paw traveller
Iako je početak juna sunce nije štedelo ovo područje, gori kamen a vrelina pritiska i odozgo s neba.
Auto vijuga krivinama uzanog puta i tumbamo se na sedištima čas levo čas desno, a tu i tamo se malo očešemo o grane i drače pored puta.
Vazduh vreo i težak gotovo da guši, sve stoji i ne mrda se ni list na okolnim trnovitim grmovima, ali ako se odlučite da krenete ovim putem verujte da vredi jer vas na kraju čekaju istinski spektakli prirode na koju god stranu da podjete.

Karuč- mesto za prave ljubitelje prirode

Karuč- Paw traveller
U selu Rvaši odmah posle Petrove šume, na raskrsnici kod stare škole gde se danas nalazi kafana Braca Petrova, put levo vas vodi na prekrasni Karuč.
Ribarsko naselje koje je nastalo jer su ljudi iz okolnih sela, prvenstveno Rvaša i Drušića, najpre na ovom mestu gradili kućice koje su im služile kao ostave za pribor za ribolov ali i za žito požnjeto sa Ceklinskog polja.
I danas se mogu videti ostaci tih ruševnih kućica, a ovde se nalaze i ostaci zimovnika Petra I i to je najstarija gradjevina na Karuču. Ne zna se tačno vreme kada je sazidana ali se pretpostavlja da je nastala u prvoj ili drugoj deceniji 19.veka, a nakon smrti Petra I služila je kao škola za decu iz prijezerskih sela. 
Pavlova strana- Paw traveller
Na Karuču se možete kupati u prelepoj vodi zagrejanoj samo na površini ili zaviriti u pećinicu, udubljenje u steni i dopuzati do oka zvanog Volač gde se možete osvežiti hladnom i čistom kao suza izvorskom vodom.
Nećete pogrešiti ni ako ostavite lubenicu ili koju limenku piva da vas fino rashladjena sačeka posle vožnje čunom ili kupanja u jezeru.
Na ovom mestu osim oka Volač postoji još jedan izvor Karučko oko sa hladnom bistrom vodom gde dubina jezera ide i do dvadeset metara.
Od Karuča vas put dalje vodi preko Pipca ka selu Dodoši, ribarskom mestašcetu u Riječkoj nahiji sa pogledom na Lovćen sa jedne strane i Andrijsku goru sa druge. Ovuda protiče i reka Karatuna kojom se uzvodno stiže do Žabljaka, istorijskog mesta koje su 1835. godine hrabri Cekljinjani preoteli od Turaka kojima je to bilo vojno uporište.
U nastavku ove avanture valja se vratiti na gore pomenutu raskrsnicu u selu
Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Rvaši
 i produžiti pravo gde će vas put odvesti ka prekrasnoj Rijeci Crnojevića.
Neposredno pre ulaska u Rijeku Crnojevića nailazite na jedan od najslikanijih motiva u Crnoj Gori koji krasi mnoge turisticke brošure i razglednice Pavlovu stranu pod kojom se nalazi oko Grab, i sa koje puca pogled na brdo Lisinj oko koga vijuga Rijeka Crnojevića na svom putu ka Skadarskom jezeru.
A kad iskoristite priliku i napravite sjajne fotografije put vas preko Šindjona dovodi do zaboravljene lepotice Rijeke Crnojevića.

Rijeka Crnojevića- zaboravljena i prelepa

Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Na žalost istina je da je iako ima veliki potencijal ipak zaboravljena, pa na samom ulazu u ovo prekrasno mesto putnike dočekuju ruinirane i napuštene zgrade, zaboravljen i zapušten zimovnik kralja Nikole, napušteni dimnjak nekadašnje fabrike za preradu ribe "Ribarstvo", a na samom pristanu gde je nekad vrvelo od života na pazarne dane dremaju šarmantne ali zaboravljene ruševne kuće bez krovova i ostaci hotela "Obod".
Rijeka Crnojevića- Paw traveller
Šetalište uz samu obalu koje ide od nekadašnjeg hotela ka Danilovom mostu gde su nekada bile postavljene tezge na kojima su namirnice iznosili meštani okolnih sela je delimično uredjeno, česma kraljice Milene rekonstruisana, nekoliko restorana služi autentičnu crnogorsku kuhinju, a meštani od kojih je za mnoge to jedini izvor prihoda odvoze turiste na plovidbu Skadarskim jezerom.
Iskoristite priliku i otisnite se čunom "Redjina Jelena" sa Mikom Djuraškovićem po skrivenim ćoskovima ovih mističnih voda, pa kad se vratite put pod noge i starim putem dalje kroz Ceklin...preko Riječana ka Dujevi, pa prema Ljubotinju do u Poseljane gde su nekad bile vodenice u kojima se mlelo žito sa plodnog Ceklinskog polja.
Paw traveller
Iako su nekada radili danonoćno mlinovi odavno ne melju, a ceklinski putevi su toliko pusti da se čini da ovuda prolaze samo zaludjenici i zaljubljenici u nedirnutu prirodu.
Bez obzira u koju grupu od ova dva spadate nakon ove avanture bićete bez ikakve dileme da su Skadarsko jezero i njegova okolina jedan od najlepših predela u Crnoj Gori.

Još utisaka o Crnoj Gori pročitajte u postu "Skrivena lepota izmedju vode i kamena"a ukoliko vam na putovanju društvo pravi vaš krzneni drug korisne informacije možete pronaći klikom na ovaj LINK.


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj