Skip to main content

Jamas! Ukusi Grčke- Mavrodaphne

Ukoliko vas put odvede na Peloponez, a pritom ste i ljubitelj slatkih dezertnih vina, mavrodaphne je ono što definitivno morate da isprobate, jer iza ovog vina stoji više od jednog veka istorije.

Paw traveller
1859. godine Gustav Clausse, predstavnik bavarske kompanije Fels&Co, se nastanio u Ahaji, a njegova inicijalna ideja je bio uzgoj crne ribizle.

Medjutim, izgradio je letnju kuću u ovom području pa je iz hobija posadio vinovu lozu, a već 1861.godine otvorio je vinariju Achaia Clauss iz koje nam dolazi vino  "Mavrodaphne" .

Prvo flaširanje ovog slatkog dezertnog vina napravljeno je 1873. godine, a magični recept za njegovu pripremu zabeležen je i sačuvan do dan danas u Claussovoj knjizi recepata na strani 601.

Gustav je ovom vinu dao ime po lepoj, crnokosoj i crnookoj, devojci iz Patre koja se zvala Daphne, pa to ovoj priči o vinu daje šarmantan i romantičan ton.

Paw traveller
Mavrodaphne se proizvodi od groždja tradicionalne vrste vinove loze iz okoline Patre, i obavezno odležava u hrastovim buradima što ovom vinu daje bogatu i osobenu aromu.

Ovo vino ima umerenu kiselost i tanine, oseća se ukus višnje i lovora, a u čaši ima duboku rubin boju. Voli starenje, koje mu vremenom dodaje punoću i jača aromatičnost, dok odležavanje u hrastovim buradima ističe njegov sladak i baršunast karakter.

Odlično se kombinuje uz divljač, svinjetinu i govedinu, a ide i uz dezerte na bazi čokolade ili kafe.

A, ako ste vi jedan od onih koji večeru radije završavaju komadićem sira nego dezertom,onda je mavrodaphne vaše idealno vino jer savršeno prati jedinstvene sireve poput gorgonzole, stiltona ili rokfora.

Jamas!

O sjajnom Spičanskom specijalitetu pročitajte OVDE , a simpatičan post o rakiji pronaćićete klikom na ovaj LINK


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj