Skip to main content

Jamas! Ukusi Grčke- Mavrodaphne

Ukoliko vas put odvede na Peloponez, a pritom ste i ljubitelj slatkih dezertnih vina, mavrodaphne je ono što definitivno morate da isprobate, jer iza ovog vina stoji više od jednog veka istorije.

Paw traveller
1859. godine Gustav Clausse, predstavnik bavarske kompanije Fels&Co, se nastanio u Ahaji, a njegova inicijalna ideja je bio uzgoj crne ribizle.

Medjutim, izgradio je letnju kuću u ovom području pa je iz hobija posadio vinovu lozu, a već 1861.godine otvorio je vinariju Achaia Clauss iz koje nam dolazi vino  "Mavrodaphne" .

Prvo flaširanje ovog slatkog dezertnog vina napravljeno je 1873. godine, a magični recept za njegovu pripremu zabeležen je i sačuvan do dan danas u Claussovoj knjizi recepata na strani 601.

Gustav je ovom vinu dao ime po lepoj, crnokosoj i crnookoj, devojci iz Patre koja se zvala Daphne, pa to ovoj priči o vinu daje šarmantan i romantičan ton.

Paw traveller
Mavrodaphne se proizvodi od groždja tradicionalne vrste vinove loze iz okoline Patre, i obavezno odležava u hrastovim buradima što ovom vinu daje bogatu i osobenu aromu.

Ovo vino ima umerenu kiselost i tanine, oseća se ukus višnje i lovora, a u čaši ima duboku rubin boju. Voli starenje, koje mu vremenom dodaje punoću i jača aromatičnost, dok odležavanje u hrastovim buradima ističe njegov sladak i baršunast karakter.

Odlično se kombinuje uz divljač, svinjetinu i govedinu, a ide i uz dezerte na bazi čokolade ili kafe.

A, ako ste vi jedan od onih koji večeru radije završavaju komadićem sira nego dezertom,onda je mavrodaphne vaše idealno vino jer savršeno prati jedinstvene sireve poput gorgonzole, stiltona ili rokfora.

Jamas!

O sjajnom Spičanskom specijalitetu pročitajte OVDE , a simpatičan post o rakiji pronaćićete klikom na ovaj LINK


Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

7 super peščanih plaža kopnene Grčke

Paw traveller- Sani  Šta je za nekoga sjajna super plaža zavisi ponajviše od samog putnika. Neki vole široke, otvorene plaže sa tonom sadržaja, a neki vole privatnost i skrivene uvale. Neko više voli pesak a neko šljunak, pa su dalje redom ljubitelji plitkih ili dubokih voda, ljubitelji stena... Bilo kako bilo priroda nam je podarila raznolikost i na nama je samo da izaberemo šta nam godi. Ovo su moje omiljene peščane plaže kopnene Grčke!                                                                          Sani- Halkidiki Na početku prvog prsta duž područja sa peščanim dinama   prostire se obala sa veličanstvenom plažom Sani dugom oko 7 kilometara. Plaža je peščana sa jako sitnim belo-zlatnim peskom a vode u blizini obale su plitke i mirne što je idealno za malu decu. Plaža nije ...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...