Skip to main content

Jamas! Ukusi Grčke- Mavrodaphne

Ukoliko vas put odvede na Peloponez, a pritom ste i ljubitelj slatkih dezertnih vina, mavrodaphne je ono što definitivno morate da isprobate, jer iza ovog vina stoji više od jednog veka istorije.

Paw traveller
1859. godine Gustav Clausse, predstavnik bavarske kompanije Fels&Co, se nastanio u Ahaji, a njegova inicijalna ideja je bio uzgoj crne ribizle.

Medjutim, izgradio je letnju kuću u ovom području pa je iz hobija posadio vinovu lozu, a već 1861.godine otvorio je vinariju Achaia Clauss iz koje nam dolazi vino  "Mavrodaphne" .

Prvo flaširanje ovog slatkog dezertnog vina napravljeno je 1873. godine, a magični recept za njegovu pripremu zabeležen je i sačuvan do dan danas u Claussovoj knjizi recepata na strani 601.

Gustav je ovom vinu dao ime po lepoj, crnokosoj i crnookoj, devojci iz Patre koja se zvala Daphne, pa to ovoj priči o vinu daje šarmantan i romantičan ton.

Paw traveller
Mavrodaphne se proizvodi od groždja tradicionalne vrste vinove loze iz okoline Patre, i obavezno odležava u hrastovim buradima što ovom vinu daje bogatu i osobenu aromu.

Ovo vino ima umerenu kiselost i tanine, oseća se ukus višnje i lovora, a u čaši ima duboku rubin boju. Voli starenje, koje mu vremenom dodaje punoću i jača aromatičnost, dok odležavanje u hrastovim buradima ističe njegov sladak i baršunast karakter.

Odlično se kombinuje uz divljač, svinjetinu i govedinu, a ide i uz dezerte na bazi čokolade ili kafe.

A, ako ste vi jedan od onih koji večeru radije završavaju komadićem sira nego dezertom,onda je mavrodaphne vaše idealno vino jer savršeno prati jedinstvene sireve poput gorgonzole, stiltona ili rokfora.

Jamas!

O sjajnom Spičanskom specijalitetu pročitajte OVDE , a simpatičan post o rakiji pronaćićete klikom na ovaj LINK


Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal