Ukoliko vas put odvede na Peloponez, a pritom ste i ljubitelj slatkih dezertnih vina, mavrodaphne je ono što definitivno morate da isprobate, jer iza ovog vina stoji više od jednog veka istorije.
![]() |
Paw traveller |
Medjutim, izgradio je letnju kuću u ovom području pa je iz hobija posadio vinovu lozu, a već 1861.godine otvorio je vinariju Achaia Clauss iz koje nam dolazi vino "Mavrodaphne" .
Prvo flaširanje ovog slatkog dezertnog vina napravljeno je 1873. godine, a magični recept za njegovu pripremu zabeležen je i sačuvan do dan danas u Claussovoj knjizi recepata na strani 601.
Gustav je ovom vinu dao ime po lepoj, crnokosoj i crnookoj, devojci iz Patre koja se zvala Daphne, pa to ovoj priči o vinu daje šarmantan i romantičan ton.
![]() |
Paw traveller |
Ovo vino ima umerenu kiselost i tanine, oseća se ukus višnje i lovora, a u čaši ima duboku rubin boju. Voli starenje, koje mu vremenom dodaje punoću i jača aromatičnost, dok odležavanje u hrastovim buradima ističe njegov sladak i baršunast karakter.
Odlično se kombinuje uz divljač, svinjetinu i govedinu, a ide i uz dezerte na bazi čokolade ili kafe.
A, ako ste vi jedan od onih koji večeru radije završavaju komadićem sira nego dezertom,onda je mavrodaphne vaše idealno vino jer savršeno prati jedinstvene sireve poput gorgonzole, stiltona ili rokfora.
Jamas!
O sjajnom Spičanskom specijalitetu pročitajte OVDE , a simpatičan post o rakiji pronaćićete klikom na ovaj LINK.
Comments
Post a Comment