Skip to main content

Peloponez, Monemvasija- šetnja kroz Vizantiju

Monemvasija- Paw traveller

Monemvasija, romantičan gradić opasan zidinama u senci kolosalne stene, vekovima opsedan od strane osvajača, a danas interesantna i romantična destinacija za putnike iz celog sveta.

Ovaj minijaturni grad, dugačak svega oko jednog kilometra i širok oko trista metara, je danas destinacija za brojne turiste iz celog sveta i odredište za zaljubljene koji traže sladak i romantičan odmor. Osim toga, Monemvasija živo svedoči o turbulentnom periodu svoje vizantijske, osmanlijske i mletačke istorije, pa verujem da ćete uživati u šetnji kroz vekove.

Monemvasija- Paw traveller
U vreme srednjevekovnog procvata bila je dom za oko četrdeset hiljada ljudi, trgovačko, političko i intelektualno središte sa oko osam hiljada kuća i četrdeset crkava, dok je danas više turističko naselje i jedva da broji stotinak stanovnika- vlasnika kuća koji su u njoj nastanjeni.

Kada Monemvasiju gledate sa kopna vidite samo ogromnu stenu bez naznaka života, pa je u drevna vremena poslužila kao sklonište mnogim ljudima izbeglim ispred najezde osvajača. Kako je staro jezgro grada ostalo u srednjevekovnim granicama, danas najveći broj stanovnika Monemvasije živi u novom delu- Gefiri, koji se nalazi na kopnu naspram ostrva i čini njeno predgradje.

Monemvasija nije oduvek bila ostrvo već se odvojila od kopna 375. godine usled snažnog i razornog zemljotresa, a oko dva veka kasnije dobija svoje prve stanovnike.

Monemvasija- Paw traveller

Ljudi izbegli iz drevne Lakonije naselili su je u 6. veku tražeći utočište od brojnih osvajača koji su dominirali velikim delom Grčke izmedju 5. i 7. veka.

U vekovima nakon slabljenja Vizantijskog carstva Monemvasija je neprekidno menjala vlasnike, napred i nazad izmedju Mlečana i Turaka, dok konačno nije oslobodjena početkom 19. veka tokom Grčkog rata za nezavisnost.

Monemvasija u prevedenom znači jedan ulaz, što proizilazi iz dve grčke reči "mone" i "emvasija", koje slikovito opisuju uski nasip kojim morate kružno da obidjete ostrvce kako biste došli do njegove kapije koja je i jedini ulaz u grad.

Ostrvo je u početku bilo naseljeno samo na vrhu visoravni u "gornjem gradu", a tokom godina se naselje postepeno širilo niz padinu gde se danas nalazi "donji grad".

Monemvasija- Paw traveller
U doba procvata izmedju 14. i 17. veka bila je izuzetno važna i jedan od velikih trgovačkih centara vizantijskog sveta, a potom zaboravljena sve do 1970. godine kada polako počinju da je otkrivaju turisti.

Danas je izuzetno važna kao turistička destinacija, sa sve većim brojem turista koji posećuju ovaj region u letnjem periodu. Srednjevekovne zgrade u donjem gradu su obnovljene i mnoge od njih pretvorene u hotele, restorančiće i suvenirnice, dok je "gornji grad", nekada neosvojiv, danas potpuno napušten.

Monemvasija- Paw traveller

Centralni skver "donjeg grada" Monemvasije je Platea Dsami na kome se nalazi crkva Elchomenos Christos posvećena Hristu u lancima i zvonik.
Unutar ove male crkve čuvaju se retke ikone iz vizantijskog i postvizantijskog perioda uključujući ikonu Hrista pre nego što je razapet.

Razlog za posetu Monemvasiji vam ne treba. Samo odvojite vreme i izgubite se u šetnji njenim uličicama popločanim kamenom, otputujte u prošlost pokraj kamenih kuća i vizantijskih crkava, a prekrasan pogled na plavetnilo Egejskog mora preko krovova u boji terakote je nešto što će vam zasigurno dugo ostati u sećanju.

Monemvasija- Paw traveller
O gradiću Gitio pročitajte OVDE, o Argolidi koja miriše na citruse klikom na ovaj LINK, a o Maniju za koji slobodno možemo da kažemo da je najneobičniji deo Peloponeza u postu"Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu".

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...