Skip to main content

Peloponez, Monemvasija- šetnja kroz Vizantiju

Monemvasija- Paw traveller

Monemvasija, romantičan gradić opasan zidinama u senci kolosalne stene, vekovima opsedan od strane osvajača, a danas interesantna i romantična destinacija za putnike iz celog sveta.

Ovaj minijaturni grad, dugačak svega oko jednog kilometra i širok oko trista metara, je danas destinacija za brojne turiste iz celog sveta i odredište za zaljubljene koji traže sladak i romantičan odmor. Osim toga, Monemvasija živo svedoči o turbulentnom periodu svoje vizantijske, osmanlijske i mletačke istorije, pa verujem da ćete uživati u šetnji kroz vekove.

Monemvasija- Paw traveller
U vreme srednjevekovnog procvata bila je dom za oko četrdeset hiljada ljudi, trgovačko, političko i intelektualno središte sa oko osam hiljada kuća i četrdeset crkava, dok je danas više turističko naselje i jedva da broji stotinak stanovnika- vlasnika kuća koji su u njoj nastanjeni.

Kada Monemvasiju gledate sa kopna vidite samo ogromnu stenu bez naznaka života, pa je u drevna vremena poslužila kao sklonište mnogim ljudima izbeglim ispred najezde osvajača. Kako je staro jezgro grada ostalo u srednjevekovnim granicama, danas najveći broj stanovnika Monemvasije živi u novom delu- Gefiri, koji se nalazi na kopnu naspram ostrva i čini njeno predgradje.

Monemvasija nije oduvek bila ostrvo već se odvojila od kopna 375. godine usled snažnog i razornog zemljotresa, a oko dva veka kasnije dobija svoje prve stanovnike.

Monemvasija- Paw traveller

Ljudi izbegli iz drevne Lakonije naselili su je u 6. veku tražeći utočište od brojnih osvajača koji su dominirali velikim delom Grčke izmedju 5. i 7. veka.

U vekovima nakon slabljenja Vizantijskog carstva Monemvasija je neprekidno menjala vlasnike, napred i nazad izmedju Mlečana i Turaka, dok konačno nije oslobodjena početkom 19. veka tokom Grčkog rata za nezavisnost.

Monemvasija u prevedenom znači jedan ulaz, što proizilazi iz dve grčke reči "mone" i "emvasija", koje slikovito opisuju uski nasip kojim morate kružno da obidjete ostrvce kako biste došli do njegove kapije koja je i jedini ulaz u grad.

Ostrvo je u početku bilo naseljeno samo na vrhu visoravni u "gornjem gradu", a tokom godina se naselje postepeno širilo niz padinu gde se danas nalazi "donji grad".

Monemvasija- Paw traveller
U doba procvata izmedju 14. i 17. veka bila je izuzetno važna i jedan od velikih trgovačkih centara vizantijskog sveta, a potom zaboravljena sve do 1970. godine kada polako počinju da je otkrivaju turisti.

Danas je izuzetno važna kao turistička destinacija, sa sve većim brojem turista koji posećuju ovaj region u letnjem periodu. Srednjevekovne zgrade u donjem gradu su obnovljene i mnoge od njih pretvorene u hotele, restorančiće i suvenirnice, dok je "gornji grad", nekada neosvojiv, danas potpuno napušten.

Monemvasija- Paw traveller

Centralni skver "donjeg grada" Monemvasije je Platea Dsami na kome se nalazi crkva Elchomenos Christos posvećena Hristu u lancima i zvonik.
Unutar ove male crkve čuvaju se retke ikone iz vizantijskog i postvizantijskog perioda uključujući ikonu Hrista pre nego što je razapet.

Razlog za posetu Monemvasiji vam ne treba. Samo odvojite vreme i izgubite se u šetnji njenim uličicama popločanim kamenom, otputujte u prošlost pokraj kamenih kuća i vizantijskih crkava, a prekrasan pogled na plavetnilo Egejskog mora preko krovova u boji terakote je nešto što će vam zasigurno dugo ostati u sećanju.

Monemvasija- Paw traveller
O gradiću Gitio pročitajte OVDE, o Argolidi koja miriše na citruse klikom na ovaj LINK, a o Maniju za koji slobodno možemo da kažemo da je najneobičniji deo Peloponeza u postu"Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu".

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.




Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj