Skip to main content

Peloponez, Monemvasija- šetnja kroz Vizantiju

Monemvasija- Paw traveller

Monemvasija, romantičan gradić opasan zidinama u senci kolosalne stene, vekovima opsedan od strane osvajača, a danas interesantna i romantična destinacija za putnike iz celog sveta.

Ovaj minijaturni grad, dugačak svega oko jednog kilometra i širok oko trista metara, je danas destinacija za brojne turiste iz celog sveta i odredište za zaljubljene koji traže sladak i romantičan odmor. Osim toga, Monemvasija živo svedoči o turbulentnom periodu svoje vizantijske, osmanlijske i mletačke istorije, pa verujem da ćete uživati u šetnji kroz vekove.

Monemvasija- Paw traveller
U vreme srednjevekovnog procvata bila je dom za oko četrdeset hiljada ljudi, trgovačko, političko i intelektualno središte sa oko osam hiljada kuća i četrdeset crkava, dok je danas više turističko naselje i jedva da broji stotinak stanovnika- vlasnika kuća koji su u njoj nastanjeni.

Kada Monemvasiju gledate sa kopna vidite samo ogromnu stenu bez naznaka života, pa je u drevna vremena poslužila kao sklonište mnogim ljudima izbeglim ispred najezde osvajača. Kako je staro jezgro grada ostalo u srednjevekovnim granicama, danas najveći broj stanovnika Monemvasije živi u novom delu- Gefiri, koji se nalazi na kopnu naspram ostrva i čini njeno predgradje.

Monemvasija nije oduvek bila ostrvo već se odvojila od kopna 375. godine usled snažnog i razornog zemljotresa, a oko dva veka kasnije dobija svoje prve stanovnike.

Monemvasija- Paw traveller

Ljudi izbegli iz drevne Lakonije naselili su je u 6. veku tražeći utočište od brojnih osvajača koji su dominirali velikim delom Grčke izmedju 5. i 7. veka.

U vekovima nakon slabljenja Vizantijskog carstva Monemvasija je neprekidno menjala vlasnike, napred i nazad izmedju Mlečana i Turaka, dok konačno nije oslobodjena početkom 19. veka tokom Grčkog rata za nezavisnost.

Monemvasija u prevedenom znači jedan ulaz, što proizilazi iz dve grčke reči "mone" i "emvasija", koje slikovito opisuju uski nasip kojim morate kružno da obidjete ostrvce kako biste došli do njegove kapije koja je i jedini ulaz u grad.

Ostrvo je u početku bilo naseljeno samo na vrhu visoravni u "gornjem gradu", a tokom godina se naselje postepeno širilo niz padinu gde se danas nalazi "donji grad".

Monemvasija- Paw traveller
U doba procvata izmedju 14. i 17. veka bila je izuzetno važna i jedan od velikih trgovačkih centara vizantijskog sveta, a potom zaboravljena sve do 1970. godine kada polako počinju da je otkrivaju turisti.

Danas je izuzetno važna kao turistička destinacija, sa sve većim brojem turista koji posećuju ovaj region u letnjem periodu. Srednjevekovne zgrade u donjem gradu su obnovljene i mnoge od njih pretvorene u hotele, restorančiće i suvenirnice, dok je "gornji grad", nekada neosvojiv, danas potpuno napušten.

Monemvasija- Paw traveller

Centralni skver "donjeg grada" Monemvasije je Platea Dsami na kome se nalazi crkva Elchomenos Christos posvećena Hristu u lancima i zvonik.
Unutar ove male crkve čuvaju se retke ikone iz vizantijskog i postvizantijskog perioda uključujući ikonu Hrista pre nego što je razapet.

Razlog za posetu Monemvasiji vam ne treba. Samo odvojite vreme i izgubite se u šetnji njenim uličicama popločanim kamenom, otputujte u prošlost pokraj kamenih kuća i vizantijskih crkava, a prekrasan pogled na plavetnilo Egejskog mora preko krovova u boji terakote je nešto što će vam zasigurno dugo ostati u sećanju.

Monemvasija- Paw traveller
O gradiću Gitio pročitajte OVDE, o Argolidi koja miriše na citruse klikom na ovaj LINK, a o Maniju za koji slobodno možemo da kažemo da je najneobičniji deo Peloponeza u postu"Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu".

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.
Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal