Skip to main content

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller
Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje.

Gitio je mali lučki gradić sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.
Gitio- Paw traveller
Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.
Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zadjete dublje uličicama izmedju neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Tragom legende istražite Gitio

Cranae- Paw traveller
Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Cranae koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg ostala je misterija, ali se veruje da je Paris bežeći od Spartanaca na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.
Cranae- Paw traveller
Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom, pa možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

Neka Gitio bude samo početak ove avanture

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija, a u njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput  Mavrovouni plaže, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, i na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.
Mavrovouni- Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.

Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.
I to nije sve što ovu plažu čini interesantnom!

Plažu Mavrovouni posećuju i glavate kornjače Caretta Caretta

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezdo- Paw traveller
Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.
Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.
Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima, a kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rodjenja i izlaze iz vode da polože jaja...

Archelon- Paw traveller
Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke, ali i drugačiji u odnosu na sebe samog.
Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima. Argolidaplodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca... Na proputovanju Peloponezom smo videli puno, a ostalo je još toliko mnogo toga da se vidi!
Ukoliko se odlučite da istražite Peloponez bićete oduševljeni različitim varijacijama ovog krajolika, a ta avantura biće zasigurno doživljaj bez premca!


Ukoliko ste preskočili da pročitate post o Argolidi to možete učiniti klikom na ovaj LINK, a o našem proputovanju po Mesiniji počnite da čitate u OVOM POSTU.

Ako vas interesuju plaže u ovom regionu kliknite OVDE.

Uskoro postovi o drevnom Asiniju.
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.






Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...