Skip to main content

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller
Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje.

Gitio je mali lučki gradić sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.
Gitio- Paw traveller
Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.
Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zadjete dublje uličicama izmedju neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Tragom legende istražite Gitio

Cranae- Paw traveller
Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Cranae koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg ostala je misterija, ali se veruje da je Paris bežeći od Spartanaca na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.
Cranae- Paw traveller
Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom, pa možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

Neka Gitio bude samo početak ove avanture

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija, a u njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput  Mavrovouni plaže, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, i na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.
Mavrovouni- Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.

Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.
I to nije sve što ovu plažu čini interesantnom!

Plažu Mavrovouni posećuju i glavate kornjače Caretta Caretta

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezdo- Paw traveller
Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.
Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.
Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima, a kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rodjenja i izlaze iz vode da polože jaja...

Archelon- Paw traveller
Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke, ali i drugačiji u odnosu na sebe samog.
Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima. Argolidaplodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca... Na proputovanju Peloponezom smo videli puno, a ostalo je još toliko mnogo toga da se vidi!
Ukoliko se odlučite da istražite Peloponez bićete oduševljeni različitim varijacijama ovog krajolika, a ta avantura biće zasigurno doživljaj bez premca!


Ukoliko ste preskočili da pročitate post o Argolidi to možete učiniti klikom na ovaj LINK, a o našem proputovanju po Mesiniji počnite da čitate u OVOM POSTU.

Ako vas interesuju plaže u ovom regionu kliknite OVDE.

Uskoro postovi o drevnom Asiniju.
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.


Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n