Skip to main content

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller
Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje.

Gitio je mali lučki gradić sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.
Gitio- Paw traveller
Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.
Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zadjete dublje uličicama izmedju neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Cranae- Paw traveller
Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Cranae koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg ostala je misterija, ali se veruje da je Paris bežeći od Spartanaca na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.

Cranae- Paw traveller
Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom, pa možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija, a u njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput  Mavrovouni plaže, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, i na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.

Mavrovouni- Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.
Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezdo- Paw traveller
Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.
Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.
Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima, a kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rodjenja i izlaze iz vode da polože jaja...

Archelon- Paw traveller
Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke, ali i drugačiji u odnosu na sebe samog.
Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima, Argolidaplodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca... Na proputovanju Peloponezom smo videli puno, a ostalo je još toliko mnogo toga da se vidi!

Ukoliko se odlučite da istražite Peloponez bićete oduševljeni različitim varijacijama ovog krajolika, a ta avantura biće zasigurno doživljaj bez premca!


Ukoliko ste preskočili da pročitate post o Argolidi to možete učiniti klikom na ovaj LINK, a o našem proputovanju po Mesiniji počnite da čitate u OVOM POSTU.

Uskoro postovi o drevnom Asiniju i najlepšim peščanim plažama Peloponeza.
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.


Comments

Popular posts from this blog

Čarobna MESINIJA- PELOPONEZ- prvi deo

MESINIJA- jugozapadni PELOPONEZ- selo CHRANI Paw traveller- Methoni- Peloponez Već nekoliko godina razmišljamo o obilasku Peloponeza ali se nikako nisu sklopile sve kockice. Nekad su kočile finansije a nekad nemogućnost dobijanja godišnjeg odmora… pa ipak… dočekali smo da se slože sve kocke i bajka zvana Mesinija je sama počela da se piše. Krenuli smo na put od Beograda do sela Chrani u Mesiniji na jugozapadnom Peloponezu. Ovaj put u komadu traje oko 15 sati, ali smo mi napravili pauzu sa noćenjem u mestu Kamena Vourla na oko 900 km od Beograda, kako bismo sutradan na odredište udaljeno još oko 500 kilometara stigli odmorni i bez žurbe. Kamena Vourla je primorski gradić- banja smeštena u uzanom pojasu izmedju mora i planine Knemidas koja se strmo uzdiže iza gradića. Paw traveller- Kamena Vourla plaža Ima dug uredjen široki trotoar- šetaliste po kome su postavljene bašte kafea i tavernica čiji su lokali sa druge strane ulice. Plaža je peščana u kombina

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

PELOPONEZ pod šapama- Putopis koji je pisao pas

Pustolovine jedne čivave Tog jutra probudio sam se ranije nego obično. Antigona, moja drugarica čivava , čvrsto je spavala ispod Živaninih nogu, Stanoje nije bio u krevetu. Paw traveller Uzeo sam Živanin mali prst između svojih zuba i počeo da skakućem i mašem repom. Nije otvorila oči, samo me je lenjo obuhvatila i spustila kraj kreveta. Jer, samo da znate, ja sam čivava  i ne mogu da savladam visine kreveta u spavaćoj sobi. U dnevnoj sobi imam jednu nisku stoličicu donesenu iz Indije koja mi služi kao međuprostor između poda i sofe. Mogli bi i ovde jednu da postave. Izvirim iz spavaće sobe, vidim Stanoja kako radi nešto na računaru, u uglu sobe dva kofera. Šta li smeraju? Onjušiću malo okolo! Hmmm, vidim vire i naše igračke, znači idemo negde. Hoće li već jednom ova Antigona da se probudi da sa njom podelim radosno saznanje? Dan je sporo odmicao, a uveče se Živana spremila za spavanje. Znači ne idemo ni večeras… Usred noći oglasio se alarm. Kakav grozan prodoran