Skip to main content

Zlatibor, onaj pravi! Baš onakav kakav bi trebao da bude

Zlatibor za upućene- Radoinjski meandri, Tavničko jezero, i Dobroselički prerast

Crni Rzav- Paw traveller
Iako deluje da je Zlatibor potpuno urbanizovan sa svim onim ogromnim višespratnicama podignutim bez plana i programa, i da bode oči svim tim haosom i kičem raznih vrsta poput sela sa vestern tematikom, ili Stopića pećinom koja trešti u svim bojama kao jeftino okićena kineska jelka... I ako ste u trenutku pomislili da tu i nema bog zna šta da se vidi ukoliko niste od onih tipova ljudi koji bi da se uljuljkaju u raj snobizma- Pogrešili ste!

Ova planina i te kako ima šta da ponudi pravim i iskrenim ljubiteljima prirode, hajkinga, i kupanja u čistim planinskim vodama.

Kada se odmaknete tek kojih desetak, dvadeset kilometara od centra, čekaju vas mesta izvanredne lepote zaista vredna obilaska.

Tavničko jezero, smaragdno oko Zlatibora 

Tavničko jezero- Paw traveller
Smešteno na planinskom masivu Murtenici, na svojevrsnoj granici izmedju Zlatibora i Zlatara, čeka vas ovo jedinstveno i slikovito jezerce.
Iako skromnih dimenzija pravi je biser ovog kraja, a visoki četinari koji ga okružuju sa svih strana ogledaju se u vodi, i daju mu prekrasnu smaragdnu boju koja stvara nestvaran i bajkovit prizor.
Pre nekoliko decenija na ovom mestu vršena su iskopavanja magnezita nakon čega je na tom prostoru ostala rupa koju i dan danas pune dva prirodna izvora.
Okružuju ga okomite litice, a planinska voda koja ga ispunjava je izrazito bistra, mirna i bez talasa, pa je pogodna i za one koji bi voleli da se osveže pre nastavka istraživanja ovog krajolika.

Murtenicom koja se pruža od Čigote do reke Uvac vredi prošetati. Prekrivena je borovom i brezovom šumom, i predstavlja najšumovitiji deo Zlatibora.

Pored jezera prolazi lepo obeležena staza kojom ljubitelji hajkinga mogu za nepuna dva sata stići do Stolova, i usput obići crkvu Svete Trojice u Draglici.

Radoinjski meandri, vidikovci Vraneša

Vidikovac Vraneša- Paw traveller
Iako manje poznati od meandara gornjeg Uvca koje ljubitelji prirode uglavnom posećuju, nista manje lepi nisu ni meandri donjeg Uvca

Iako je ovde okruženje mnogo pitomije i litice nisu toliko okomite, a nedostaje i dramatičnosti u pejzažu u odnosu na meandre gornjeg Uvca, utisak veličanstvenosti prirode je ipak identičan.

Staza koja kreće od sela Vraneša duga je oko pet kilometara i povezuje pet vidikovaca.

Lepo je obeležena, i vodi kroz šumu četinara, raznog listopadnog drveća i grmova kleke, i verujem da prave ljubitelje prirode neće ostaviti ravnodušnim.

Obujte udobnu obuću za pešačenje, ponesite dobro raspoloženje i uživajte svim čulima!

Prerast u Dobroselici, selu dobrih ljudi

Prerast u Dobroselici- Paw traveller
Dobroselički Prerast po svojoj veličini spada u šest najvećih prirodnih mostova u Srbiji, nalazi se na listi nacionalnog geonasledja, i svakako je kao takav vredan posete.

Nalazi se na oko kilometar udaljenosti od sela Dobroselica, u podnožju južnog oboda Ravnog Tornika, i do njega se dolazi preko prevoja Marjansko presedo na 1186 metara nadmorske visine, odakle se uskim i strmim asfaltiranim putem spušta na 900 metara nadmorske visine do južnog otvora pećine.

U narodu ovog kraja prerast je poznat kao Točkovička pećina ili Šupljica. Izdubio ga je potok, nekadašnja ponornica, a dugačak je 48 metara, širok 12, dok su mu gornji i donji ulaz visoki 12 i 16 metara.

Zaista impozantna gradjevina majke prirode!

Za ime samog sela Dobroselica vezuje se legenda da je Car Dusan u povratku iz nekog ratnog pohoda posetio ovo selo, gde je tako srdačno dočekan od starosedelaca da je bio potpuno oduševljen. Neprijatno iznenadjen tadašnjim imenom sela "Zloselica" jer je u njemu osetio samo istinsko gostoprimstvo, uzviknuo je: "Od danas, ovo selo se zove Dobroselica!"

Dobroselica, to su nepregledni pašnjaci, divne zelene livade, stoletni borovi... To je selo dobrih ljudi! 

Pa izvolite!





Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Post o krstarenju Uvačkim jezerom pronaći ćete OVDE.

Pročitajte i postove o Ljuboviji, i Starom Slankamenu.














Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj