Skip to main content

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru
Vinarije, čarde, plaža, potraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ...

Paw traveller

Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu.
Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen.
Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more!

Eh, širok Dunav, ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave.
Prema legendi Atila Bič Božiji boravio je na ovim prostorima i jedno od verovanja je da je umro na dan svoje svadbe sa jednom od svojih mnogobrojnih žena.
Sam uzrok smrti nije utvrdjen ali neke od legendi kazuju da je umro tokom prve bračne noći od ošamućenosti i krvarenja iz nosa, pa onda da je umro od unutrašnjeg krvarenja zbog prekomernog konzumiranja alkohola, a priča se pak i da ga je mlada supruga ubila otrovom koji mu je ukapala u uho...
Stari Slankamen- Paw traveller

Šta je presudilo ovom čoveku sa reputacijom nemilosrdnog varvarina- noć obasjana vatrenim ljubavnim zanosom, neumerenost ili zavera ostalo je obavijeno tajnom.
Bilo kako bilo, istorija zvanično beleži da je Atila peminuo 453. godine u Panoniji. 

Veruje se i da je sahranjen u tri kovčega zlatnom, srebrnom i gvozdenom koji su spušteni negde kod ušća Tise u Dunav.
Možda sve ove priče i nemaju realnih osnova a i verzija o tome kako i gde je umro čuveni vladar ima na pretek, ali u svakom slučaju intrigiraju i bude maštu.

Na samom ulazu u selo pažnju će vam privući uzvišenje sa ostacima stare tvrdjave Akuminkum
Pogled sa tvrdjave Akuminkum- Paw traveller

Na ovom višeslojnom lokalitetu iskopani su ostaci koji ukazuju da je ovo mesto korišćeno od praistorije do kasnog srednjeg veka.

Tvrdjavu su izgradili Kelti, zatim su je po svom uredili i dogradili Rimljani, i na kraju su je nekoliko vekova kasnije preuzeli Turci koji su je koristili kao strateško mesto na Dunavu.

Spuštajući se serpentinama put vas dalje vodi u centar sela, na samu obalu Dunava
Ovde je smešteno nekoliko restorančića i čardi, a ovde se nalazi i rehabilitacioni centar.
Stari Slankamen- Paw traveller

Geografski položaj Starog Slankamena ima mnoge povoljne odlike, nadmorska visina je svega 80-tak metara pa na ovom mestu nema naglih promena temperature i vazdušnog pritiska, a blizina Dunava i Fruške Gore čine vazduh na ovom mestu izuzetno čistim i svežim.
Mineralne vode sa ovog prostora su lekovite i to potvrdjuju i istorijski ostaci hamama koji svedoče da su se na ovim izvorima lečili ljudi vekovima unazad.

U ovom ribarskom selu nalazi se i crkva Svetog Nikole koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Prvi put se pominje se u zapisima iz 1501. godine i jedna je od najstarijih crkava u Sremu, a upravo je ona poslužila kao model za stil gradnje prema kome su zidane crkve u Sremu.
Prema predanju sagradio ju je 1468. godine Zmaj Ognjeni Vuk, unuk despota Djurdja Brankovića. 

Paw traveller- Plaža kod Starog Slankamena
I za kraj, plaža na Dunavu kod Starog Slankamena
Do plaže se može doći automobilom puteljkom koji vodi pokraj kuća i vikendica. Plaža je je duga i peskovita ali nije za "svilene".
Naime, ima peska, ima školjki, ima vode, ali ima i mulja. Više je za ljude koji nisu komformisti i koji vole boravak u prirodi i kamping.

Ukoliko još malo želite da se sa nama prošetkate po ovom kraju pročitajte i postove: Krčedin- zaboravljeno blago SrbijeJanda- Goblen vezen u svim nijansama zelene i plaveLakim korakom po Sremskom okrugu - Slankamenački Vinogradi.

Uživajte u videu i zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.







Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj