Skip to main content

Na šapama po PILIONU- prvi deo

Miškin- Paw traveller
Drugačija Grčka- poluostrvo Pilion- selo Xinovrisi, mali skriveni raj

Zdravo, ja sam Miškin, dugodlaka čivava. Imam osam godina i volim da putujem.
Evo kako sam stigao do Piliona sa svojom prijateljicom Antigonom i saputnicima.

Moji saputnici su 2017. godine tražeći da iskuse neku drugačiju Grčku otkrili Pilion, a u leto 2018. godine su pozvali moju prijateljicu i mene da im se pridružimo prilikom njihove druge posete ovom, nedovoljno istraženom, poluostrvu.


I... krenuli smo u ovu avanturu. Put je bio dug, ali se isplatio!

Pilion je mesto gde se more i planinski predeli savršeno spajaju stvarajući pejzaže koji se razlikuju od drugih delova Grčke.

Mourtia- Paw traveller

Smestili smo se u brdima jugoistočnog Piliona u simpatičnom selu Xinovrisi, sa romantičnim isprano belim kamenim kućama i pogledom na Egejsko more.
Odabrali smo Bungalove Leonidas koji se nalaze na uzvišenju iznad sela.
 Ovo uspavano selo ima oko sto stanovnika i pravi je primer slow life života.

Xinovrisi ulice- Paw traveller

Nema trafika, prodavnica, suvenirnica ni butika. Ono što vam treba možete kupiti od putujućeg prodavca koji kombijem punim voća i povrća prolazi oko osam ujutru, ili u obližnjem Argalastiju udaljenom 8 kilometara, koji je daleko razvijeniji.
Popločane kaldrmom, staze ovog sela su savršene za šetnju i otkrivanje  živopisnih uglova, dvorišta punih cveća i tradicionalnih kuća.

Xinovrisi ulice- Paw traveller

U selu postoji trg sa par taverni smeštenih ispod ogromnih stabala platana gde možete uživati u lepo pripremljenoj domaćoj hrani karakterističnoj za Grčku. Preporučujem jagnjeće krmenadle i piletinu sa kritarakijem.

Uz ovo obavezno probajte Recinu,  grčko vino koje ima dugu tradiciju. Karakteristično je po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije, što ovom vinu daje jak specifičan miris i ukus. Ovo vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer ga nema na našim prostorima.

Xinovrisi skver- Paw traveller

Selo Xinovrisi je odlična lokacija za avanturiste i ljubitelje etno turizma koji vole boravak u prirodnom okruženju. Ukoliko tražite mesto da se dobro odmorite, naspavate i iskupate u prelepoj čistoj vodi, Xinovrisi i jugoistočni Pilion su idealno mesto za vas!


Potistika- Paw traveller

Ako volite duge šetnje, iz ovog sela možete pratiti stazu dugu oko četiri kilometra koja prolazi kroz klisuru  sa bogatom florom i faunom, a koja završava na ljupkoj i veličanstvenoj peščanoj plaži Potistici.
 Po mom mišljenju Potistika je najlepša plaža Piliona, gde je plivanje u kristalno čistoj vodi prava uživancija.

Melani i Palci- Paw traveller

 Plaža je velika i dugačka i na nju se nadovezuju plaže Melani i Palci. Tokom boravka smo svakodnevno dolazili na ovu plažu i nije nam dosadila.
Pravo je uživanje samo sedeti ispod ogromnih stena i njušiti jod u vazduhu uz šum talasa, ili samo uživati u siesti na plaži.


Antigona & Miškin- Paw traveller

Nadam se da sam vam zagolicao maštu i da ste poželeli da obidjete fenomenalni Pilion. Više o našim avanturama na Pilionu možete pročitati u postu "Na šapama po PILIONU- drugi deo".

A ako vam ljubimci prave društvo na putovanju, post Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? vam može biti od koristi.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...