Skip to main content

Na šapama po PILIONU- prvi deo

Miškin- Paw traveller
Drugačija Grčka- poluostrvo Pilion- selo Xinovrisi, mali skriveni raj

Zdravo, ja sam Miškin, dugodlaka čivava. Imam osam godina i volim da putujem.
Evo kako sam stigao do Piliona sa svojom prijateljicom Antigonom i saputnicima.

Moji saputnici su 2017. godine tražeći da iskuse neku drugačiju Grčku otkrili Pilion, a u leto 2018. godine su pozvali moju prijateljicu i mene da im se pridružimo prilikom njihove druge posete ovom, nedovoljno istraženom, poluostrvu.


I... krenuli smo u ovu avanturu. Put je bio dug, ali se isplatio!

Pilion je mesto gde se more i planinski predeli savršeno spajaju stvarajući pejzaže koji se razlikuju od drugih delova Grčke.

Mourtia- Paw traveller

Smestili smo se u brdima jugoistočnog Piliona u simpatičnom selu Xinovrisi, sa romantičnim isprano belim kamenim kućama i pogledom na Egejsko more.
Odabrali smo Bungalove Leonidas koji se nalaze na uzvišenju iznad sela.
 Ovo uspavano selo ima oko sto stanovnika i pravi je primer slow life života.

Xinovrisi ulice- Paw traveller

Nema trafika, prodavnica, suvenirnica ni butika. Ono što vam treba možete kupiti od putujućeg prodavca koji kombijem punim voća i povrća prolazi oko osam ujutru, ili u obližnjem Argalastiju udaljenom 8 kilometara, koji je daleko razvijeniji.
Popločane kaldrmom, staze ovog sela su savršene za šetnju i otkrivanje  živopisnih uglova, dvorišta punih cveća i tradicionalnih kuća.

Xinovrisi ulice- Paw traveller

U selu postoji trg sa par taverni smeštenih ispod ogromnih stabala platana gde možete uživati u lepo pripremljenoj domaćoj hrani karakterističnoj za Grčku. Preporučujem jagnjeće krmenadle i piletinu sa kritarakijem.

Uz ovo obavezno probajte Recinu,  grčko vino koje ima dugu tradiciju. Karakteristično je po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije, što ovom vinu daje jak specifičan miris i ukus. Ovo vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer ga nema na našim prostorima.

Xinovrisi skver- Paw traveller

Selo Xinovrisi je odlična lokacija za avanturiste i ljubitelje etno turizma koji vole boravak u prirodnom okruženju. Ukoliko tražite mesto da se dobro odmorite, naspavate i iskupate u prelepoj čistoj vodi, Xinovrisi i jugoistočni Pilion su idealno mesto za vas!


Potistika- Paw traveller

Ako volite duge šetnje, iz ovog sela možete pratiti stazu dugu oko četiri kilometra koja prolazi kroz klisuru  sa bogatom florom i faunom, a koja završava na ljupkoj i veličanstvenoj peščanoj plaži Potistici.
 Po mom mišljenju Potistika je najlepša plaža Piliona, gde je plivanje u kristalno čistoj vodi prava uživancija.

Melani i Palci- Paw traveller

 Plaža je velika i dugačka i na nju se nadovezuju plaže Melani i Palci. Tokom boravka smo svakodnevno dolazili na ovu plažu i nije nam dosadila.
Pravo je uživanje samo sedeti ispod ogromnih stena i njušiti jod u vazduhu uz šum talasa, ili samo uživati u siesti na plaži.


Antigona & Miškin- Paw traveller

Nadam se da sam vam zagolicao maštu i da ste poželeli da obidjete fenomenalni Pilion. Više o našim avanturama na Pilionu možete pročitati u postu "Na šapama po PILIONU- drugi deo".

A ako vam ljubimci prave društvo na putovanju, post Odgovoran gost- Da li vaš PAS može da vas preporuči? vam može biti od koristi.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj