Skip to main content

PAS i putovanje- Šapice na zasluženom godišnjem odmoru


Paw traveller
Planirate vikend u prirodi ili godišnji odmor, povedite svog ljubimca sa sobom- zašto da ne?

Vaš ljubimac je član vaše porodice i bez obzira što putovanje zna biti malo naporno, najlepše mu je sa vama.
Mnogi se vode pretpostavkom da je izuzetno komplikovano, pa čak i nemoguće, putovati sa svojim psom, pa se zbog toga odlučuju poveriti svog ljubimca na čuvanje rodbini, prijateljima ili ga ostavljaju u pansionu za pse.

Bilo kako bilo, istina je da to i ne mora biti tako komplikovano. Uz malo istraživanja i ekstra planiranja možete povesti svog čupavog prijatelja skoro svuda sa sobom.

Pre putovanja!

Na prvom mestu ne pretpostavljajte i uvek pitajte da li je smeštaj pet friendly ili ne. Jedan email ili poziv telefonom će vam uštedeti vreme i smanjiti mogućnost nesporazuma i frustracije.
Neki objekti naplaćuju naknadu za kućne ljubimce, a ima i onih koji su besplatni.

Ukoliko vodite više ljubimaca (ja vodim dva psa), čak i ako je objekat pet, friendly uvek pitajte koliko je ljubimaca dozvoljeno u sobi i da li ima ograničenja u kilaži i ograničenja sto se tiče rase (jednom prilikom sam dobila odgovor od izdavaoca smeštaja da nemaju problem da prime dva mala psa).

Ukoliko vaš čupavi prijatelj ima naviku da spava sa vama u krevetu, obavezno pitajte da li je dozvoljeno ili ne (jednom prilikom, nakon upita prilikom rezervacije smeštaja, vlasnik objekta mi je u mailu odgovorio da nije problem da dovedem svoje pse ukoliko ću voditi računa da ne idu na nameštaj i da ne uznemiravaju druge goste).

Ukoliko imate običaj da svog psa ostavljate samog u sobi dok ste recimo na plaži ili večeri, obavezno pitajte da li kućni ljubimci mogu biti ostavljeni sami u sobi. Imajte na umu da, čak i ako je dozvoljeno, to može biti stres za vašeg ljubimca (na jednom putovanju na kratko sam ostavila svog psa u apartmanu kako bih otišla da obavim veću kupovinu, po povratku u apartman zatekla sam ga uplašenog do te mere da me je popiškio. Kada smo posle par dana promenili mesto i smeštaj, prepadnuti kucov je tu noć prespavao u putnoj torbi plašeći se da ga ne ostavimo. Nikada ga više nisam ostavila samog u nepoznatom prostoru).

     
Spakujte vašeg ljubimca za put!

Iako biste najradije zgrabili svoju torbu i uzeli svog psa za povodac i trčeći se zaputili ka svom automobilu u želji da što pre krenete u avanturu najpre proverite da li ste spakovali i svog ljubimca.

Paw traveller
 Ponesite:
   Higijenske kesice (ukoliko ste zaboravili da kupite poslužiće i one obične (za zamrzivač) koje sigurno imate u kući. I što je još bolje, dobro je i za vaš budžet jer su izuzetno jeftine).
-          Povodac
-          Hrana i voda
-          Igračke
-          Krevetić
-          Sredstvo protiv buva i krpelja
-          Dokumenta 
            
Vaš ljubimac je spreman- avantura može da počne!


Putujete automobilom?

Paw traveller



Obezbedite vašem ljubimcu sigurno i udobno mesto na zadnjem sedištu. Postavite mu krevetić, jastučić ili ćebence.

Pravite pauze kako bi vaš ljubimac obavio nuždu, malo prošetao, popio vodu i nešto gricnuo ukoliko ste se zaputili na duži put.

Nikada ne ostavljajte psa samog i zatvorenog u automobilu.

Vaš pas na plaži!


Paw traveller
Na prvom mestu obezbedite vašem čupavom prijatelju hlad ispod suncobrana ili što je još bolje, pronadjite mesto u prirodnoj hladovini.

Obavezno mu obezbedite svežu vodu. Vodite računa da mu ne bude suviše toplo i da se ne pregreje, kvasite ga i osvežavajte čak i ako ne voli kupanje u vodi.
Psi, kao i ljudi, mogu dobiti sunčanicu, izgoreti na suncu ili dobiti toplotni udar. 

Paw traveller
Budite odgovoran vlasnik i ne dozvolite da vaš čupavi prijatelj uznemirava druge posetioce i briše se o tudje peškire (verujte mi na reč, prvo što će uraditi nakon izlaska iz vode biće to da se otrese i brisne svoje krzno o prvi peškir koji mu se nadje na putu).
   Ispoštujte ove smernice i predivan dan na plaži za vas i vašeg čupavca je zagarantovan!

Paw traveller
E sad malo o papirologiji. Na žalost za pse iz Srbije kao zemlje trećeg sveta, koji odlaze u E.U. neophodan je titar test. Sve o proceduri oko dobijanja titar testa možete pronaći na internetu (informacija ima više nego dovoljno), ili se raspitati kod svog veterinara. Troškovi su prilični obzirom na naš standard (košta oko 100 eura po psu).
Dobra stvar je što vam ukoliko putujete u Grčku ili Crnu Goru titar niko neće tražiti (po pravilu treba da ga imate za Grcku jer je članica E.U. ali iskustveno-ne traže ga na uvid). Mi smo za naše ljubimce nosili pasoše sa obaveznim vakcinama protiv besnila i redovnim godišnjim vakcinama i potvrdu od veterinara da je pas zdrav (košta oko 10 eura po psu, i takodje je niko nije tražio na uvid).

I za kraj, kao što na samom početku posta piše - Planirate vikend u prirodi ili godišnji odmor, povedite svog ljubimca sa sobom- zašto da ne?
O čemu još da povedete računa ukoliko putujete sa svojim psom pročitajte OVDE.



Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj