Skip to main content

AV, taj UVAC- Zlatar- Srbija- prvi deo


Nedovoljno informacija o Uvcu i činjenica da putujemo sa naša dva najbolja drugara- dva psa je prolongirala našu odluku da se odlučimo za ovu lokaciju koju svakako vredi posetiti. Kako god, kucnuo je čas i rešili smo da odemo na produženi vikend na Uvac- srpski dragulj!

Paw traveller- Rezervat prirode Uvac

Nakon sati i sati pretraživanja na netu dolazimo do zaključka da agencije nude izlete autobusom gde naši prijatelji nisu dobrodošli, i odlučujemo se da putujemo u sopstvenoj režiji.

Na jednom sajtu smo pronašli željeni smeštaj, ali u želji da prodjemo jeftinije nastavili smo potragu koja nas je odvela na portal ZlatarInfo koji je bio pun pogodak. Smeštaj koji smo prvobitno pronašli na pomenutom sajtu gde je koštao 50 eura, izašao nas je 35 eura po danu. Rezervisali smo dva noćenja i to je dovoljno da se bez žurbe obidje ovaj lokalitet.
Odlična stvar je što ćete pozivom kontakt telefona sa Zlatarinfo portala sve organizovati od kuće. Izuzetno su ljubazni i predusretljivi, rezervisaće vam željeni smeštaj, dogovoriti ishranu u seoskom domaćinstvu i zakazati izlet. Potvrdu sa svim informacijama će vam poslati u sms poruci koja će sadržati kontakt broj osobe za smeštaj i polupansion, i kome da se javite na brani izabranog dana za izlet kanjonom Uvac. Više od ovoga vam i ne treba, vaše je da se spakujete i ponesete dobro raspoloženje, vašeg ljubimca i avanturistički duh. Takodje će za vas proveriti da li je smeštaj pet friendly, naglasiti da vodite kućnog ljubimca i domaćinima i vodiču na plovilu.

Paw traveller

Ukoliko na ovaj izlet putujete sa psom koji je manjeg rasta must have je imati torbu ili ranac prilagodjen za nošenje životinje. Uspon do vidikovca je dug, strm i kamenit i nije prilagodjen za vašeg malog prijatelja. Ovaj dodatak koji nije skup (košta oko 8 eura) će vam dobro doći, a vaš mali prijatelj će iz udobnosti torbice posmatrati okolinu i odmoran stići do najviših tačaka.

Put od Beograda do Uvca, sa kraćom pauzom, traje oko četiri i po sata. Išli smo Ibarskom magistralom preko Čacka, Užica i Zlatibora ka Novoj Varoši. Na Zlatiboru smo napravili pauzu za kafu i doručak u kafani “Kod Loja” koja se nalazi otprilike na pola puta Užice-Zlatibor. Objekat je pet friendly, ima prostranu baštu i lepo uredjen prostor za decu. Preporučujem komplet lepinju sa kajmakom koju smo smazali sa uživanjem, a i naši krzneni drugari su omastili brčiće.
Nakon pauze nastavili smo ka Uvcu.

Paw traveller
Volimo divljinu i netaknutu prirodu pa smo se odlučili za smeštaj u selu Akmačići koje je od Nove Varoši udaljeno oko osam kilometara. Još jedan razlog zbog kojeg smo se odlučili za ovo selo je jer se nalazi na samim “vratima” specijalnog rezervata prirode Uvac, i u neposrednoj je blizini brane odakle kreću brodići.

Selo je malo i skoro da i nema sadržaja za turiste, jedna prodavnica i dve kafane- “Njegoš” i “Božur”. Moja preporuka je da ishranu dogovorite u nekom seoskom domaćinstvu (dva obroka koštaju oko 10 eura po osobi).
Dogovarate sami sa domaćinom da li želite doručak-ručak ili doručak-večeru. Vreme kada želite da vam bude servirano takodje dogovarate. Kako smo imali zakazani izlet za 10:30 ujutru, mi smo dogovorili doručak u 9:00 i ručak u 17:00. Hrana je domaća, topla i sveža.

Paw traveller
Po dolasku nakon kraćeg odmora smo šetali po selu i okolini, spustili se do brane i šetali rezervatom. Već posle petsto, šesto metara od ulaska u rezervat kod brane postoji vidikovac na jezeru i tu ćete biti u prilici da vidite beloglave supove kako krstare nebom iznad vas. Staza za pešačenje se proteže duž oboda jezera, pa ukoliko ste u dobroj formi možete pešačiti koliko vas noge nose.
Predveče smo se zaputili ka kampu Uvac (postoji putokaz kod škole u selu Akmačići). Put ka kampu je loš, makadamski i pun procepa (bolje je ukoliko imate neki terenac). Kako smo išli predveče, mimoilazili smo se sa krdima goveda koje pastiri vraćaju sa ispaše što je svojevrstan doživljaj. Na vrhu brda, u netaknutoj prirodi, se nalazi kamp sa par brvnara i prostorom za šatore.

Selo Akmačići se nalazi na oko 1200 metara nadmorske visine pa večeri znaju biti sveže. Ponesite prigodnu odeću i obuću koja će vam koristiti i kada podjete na krstarenje.

Paw traveller

Ako ujutru ili uveče volite dugo da sedite napolju i uživate u povetarcu omogućite vašem krznenom prijatelju da bude pored vas.
Umornom od svih dnevnih avantura više ćemu prijati krevetić ili ćebence od hladne i orošene trave. Za nepun minut će zadremati i nastaviti da sanja o nekoj novoj avanturi.

Ako ste u mislima već stvorili sliku da ste na ovom predivnom mestu, o čemu je vaš ljubimac snevao i kako nam se svideo izlet Uvačkim kanjonom pročitajte u postu "AV, taj UVAC- drugi deo"! 


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.






Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj