Skip to main content

KALI OREXI- Ukusi Grčke- Pasticio

Paw traveller
Putovanja su uzbudljiva sama po sebi, što zbog upoznavanja sa novim kulturama i krajolicima tako i radi novih ukusa koje ćete isprobati.
Ukoliko volite da isprobavate klasičnu autentičnu hranu zemalja u koje putujete ono što većina ljudi koji putuju u Grčku ne bi trebalo da propuste je tradicionalni pasticio.

Pasticio sam prvi put probala pre desetak godina u običnom porodičnom restorančiću na Zakintosu i dopao mi se na prvi zalogaj.
Više puta sam ga pravila i kod kuće u sopstvenoj izmenjenoj varijanti jer je neke sastojke teško naći kod nas ali bez obzira na modifikacije je bio izvrstan.

Pasticio je jednostavna hrana, slojevita testenina sa sosom od mesa, sira i bešamela, koja se servira za porodični ručak.
Najbolji je kada se dinsta oko tri sata i posluži dan kasnije.

Mlevenoj govedini koja se dinsta u sosu od paradajiza se dodaje cimet što ovom jelu daje posebnu aromu.
Jelo se priprema od posebne vrste rezanaca koji nalikuju na špagete ali su dosta deblji i imaju rupu kroz sredinu.
Glavni adut ovog specijaliteta je posebna vrsta sira- KaseriOvaj tradicionalni grčki sir se pravi od nepasterizovanog ovčijeg i kozijeg mleka koji treba da zri najmanje četiri meseca kako bi postigao svoju specifičnu teksturu i miris.
Samo jedan zalogaj ovog sira obogatiće vaše nepce uzbudljivim slanim ukusima i posebnom aromom, a sa druge strane ostaviti za sobom slatkast ukus.
Redja se red rezanaca, red sira, red sosa i tako dok se ne potroši pripremljena smesa, a završava se slojem bešamela preko koga se nalije rastopljeni puter i pospe kaseri sir.
Jelo jeste jednostavno ali je izuzetno bogatog ukusa, pa nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da ga pripremite i pozovete prijatelje da skupa uživate i prepričavate doživljaje sa putovanja po Grčkoj.
Kali orexi!

Post o rakiji u ukusima Srbije pročitajte OVDE , a klik na link Fragosika vas vodi na tekst o neobičnoj voćkici.

Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...