Putovanja su uzbudljiva sama po sebi, što zbog upoznavanja sa novim kulturama i krajolicima tako i radi novih ukusa koje ćete isprobati.
Ukoliko volite da isprobavate klasičnu autentičnu hranu zemalja u koje putujete ono što većina ljudi koji putuju u Grčku ne bi trebalo da propuste je tradicionalni pasticio.
Pasticio sam prvi put probala pre desetak godina u običnom porodičnom restorančiću na Zakintosu i dopao mi se na prvi zalogaj.
Više puta sam ga pravila i kod kuće u sopstvenoj izmenjenoj varijanti jer je neke sastojke teško naći kod nas ali bez obzira na modifikacije je bio izvrstan.
Pasticio je jednostavna hrana, slojevita testenina sa sosom od mesa, sira i bešamela, koja se servira za porodični ručak.
Najbolji je kada se dinsta oko tri sata i posluži dan kasnije.
Mlevenoj govedini koja se dinsta u sosu od paradajiza se dodaje cimet što ovom jelu daje posebnu aromu.
Jelo se priprema od posebne vrste rezanaca koji nalikuju na špagete ali su dosta deblji i imaju rupu kroz sredinu.
Glavni adut ovog specijaliteta je posebna vrsta sira- Kaseri. Ovaj tradicionalni grčki sir se pravi od nepasterizovanog ovčijeg i kozijeg mleka koji treba da zri najmanje četiri meseca kako bi postigao svoju specifičnu teksturu i miris.
Samo jedan zalogaj ovog sira obogatiće vaše nepce uzbudljivim slanim ukusima i posebnom aromom, a sa druge strane ostaviti za sobom slatkast ukus.
Redja se red rezanaca, red sira, red sosa i tako dok se ne potroši pripremljena smesa, a završava se slojem bešamela preko koga se nalije rastopljeni puter i pospe kaseri sir.
Jelo jeste jednostavno ali je izuzetno bogatog ukusa, pa nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da ga pripremite i pozovete prijatelje da skupa uživate i prepričavate doživljaje sa putovanja po Grčkoj.
Kali orexi!
Post o rakiji u ukusima Srbije pročitajte OVDE , a klik na link Fragosika vas vodi na tekst o neobičnoj voćkici.
Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.
Comments
Post a Comment