Skip to main content

Krčedin- zaboravljeno blago Srbije

Koševac- Paw traveller
Kada kažete Krčedin, da li pomislite na Kelte, srebrne novčiće, ptice pčelarice, pivo, lokalitet Jandu i brdo Koševac sa autohtonim vrstama tatarske paprati?

Pretpostavljam da ćete, kao i većina, odgovoriti negativno... E pa onda uživajte u čitanju!

Ovo selo u Sremu prebogato istorijom, potpuno je nepravedno zapostavljeno na turističkim mapama Srbije iako ima toliko toga da ponudi znatiželjnim zaljubljenicima u prirodu i istoriju.

Krčedin- Kelti, srebrni novčići i pivo

Crkva Svetog Nikole, Krčedin- Paw traveller

U 5. veku pre nove ere na mestu gde se nalazi Krčedin bila je prestonica Skordiska, keltskog plemena koje je živelo na prostoru Panonije izmedju reka Save, Drave, i Dunava.
Samo ime sela označava utvrdjenje od kamena, i izvedeno je iz dve keltske reči, "Kerch" koja označava neku vrstu gradjevine i nastavka "Dun" koje po naučnim tumačenjima označava utvrdjenje.
Osim ovih podataka istorijske su činjenice da se na ovom mestu pre više od 2500 godina kovao i prvi zvanični novac na teritoriji današnje Srbije, a koji je u literaturi zabeležen kao Krčedin I i Krčedin II.

Interesantno je da je u ataru ovog sela bio keltski grad Vis u kome se prema podacima pila "sybaja" keltsko pivo, a sami prapočeci evropskog pivarstva se vezuju upravo za Kelte koji su konzumaciju ovog pića, ali i kulinarske veštine raširili na svoje antičke susede. 

Krčedin- Paw traveller
Kelti su bili izvanredni poljoprivrednici i uzgajali su razne vrste žitarice poput pšenice, raži, zobi, ječma... i od njih pravili slatke i slane kaše, hleb i pivo. Osim toga, prema zapisima grčkog istoričara Polybiusa ovi ratnici su imali veliku sklonost ka opijanju, ali su bili i izuzetni majstori u obradi drveta, pa ih je ova veština neizbrisivo upisala u povest pivarstva jer su prvi izmislili drveno bure za čuvanje ovog pića. Eto, osim što su bili ratnici bili su i trendseteri svog vremena, jer istorija dokazuje da su svi narodi pre Kelta koristili glinene posude ili životinjske mešine za skladištenje tečnosti.

Kosevac- Paw traveller

Interesantno je da se na prostoru Krčedina nalazilo i praistorijsko naselje Več, i na ovom lokalitetu je pronadjena jedna od humki ili gromuljaka kako se u narodu naziva ovakvo uzvišenje, dok se druga poznata humka nalazi kod Maradika.
Kako navode arheolozi u humkama su sahranjivane istaknute plemenske starešine sa grobnim darovima, a na Veču je po legendi sahranjen slavni keltski vojskovodja Brenos koji je, kako se veruje, nakon što je poražen od strane Rimljana na ovom mestu izvršio ritualno samoubistvo.
Kasnije je na Veču pronadjena i bronzana sveštenička maska što ide u prilog ovom interesantnom predanju.

Idemo dalje... Peškiri, pa šta tu ima interesantno? Krčedinska ada, Janda i brdo Koševac!

Ukoliko se najavite zavičajnom društvu, možete zatražiti da vidite kolekciju peškira za raznorazne namene. Ukrasne, svakodnevne, svadbene... ali i definitivno najnteresantnije "lebarice", o čijim namenama sam naziv govori sve.

Janda- Paw traveller
I tu nije kraj, jer u Krčedinu postoji i Krčedinska ada koja sa svojom površinom od oko devet kilometara predstavlja jedno od najvećih rečnih ostrva na celom toku Dunava. A osim toga ova ada je jedinstveno mesto i pravi raj za domaće životinje koje se ovde potpuno slobodno kreću i žive.

Kod Krčedina se nalazi i jedno od najvećih prirodnih mrestilišta šarana, a od maja do septembra gnezde se i ptice pčelarice koje posmatrače očaravaju lepotom i svojim raskošnim bojama, a pčelarima zadaju muke.

U neposrednoj blizini je i lokalitet Janda sa ostacima tropske i suptropske vegetacije, i brdo Koševac koje je izvrsno za sve ljubitelje dugih šetnji, a karakteristično po autohtonim biljnim vrstama tatarske paprati i ruži vetrova.

U okolini Krčedina se nalazi i napušteni majdan iz koga je za vreme otomanske imperije vadjen specifičan crveni kamen za koji se veruje da je korišten u izgradnji zemunske tvrdjave. Možda je istina, možda i ne, ali na kraju krajeva to za ovaj izlet nije ni važno. Važna je avantura!

E pa, ako do sada niste imali razlog za posetu Krčedinu, sada ga zasigurno imate! Isplanirajte izlet i uživajte!

Šta još možete obići u neposrednoj blizini Krčedina pročitajte u postovima:

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Lakim korakom po Sremskom okrugu - Slankamenački Vinogradi 

Sremačke trijade- Dva Slankamena i jedni vinogradi


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Argolida- poluostrvo koje odiše mirisom citrusa

Da je ovo poluostvo voće van svake sumnje bilo bi citrus...   Karatona- Paw traveller Argolida, to su nepregledni zasadi mandarina, pomorandži i limunova, bogato kulturno istorijsko nasledje i čisto more! Prethodna godina koja je bila stresna i nepredvidiva učinila je da se osećamo kao da smo zaglavljeni u nekom medjuprostoru, mehuru po kome se beznadežno vrtimo, pa je žudnja za drugačijim i uzbudljivim čini mi se bila izraženija nego inače. Otkrili smo koliko smo snalažljivi, na brzinu smo spakovali kofere i naše krznene drugare, i za svega tri dana   krenuli put Argolide i Lakonije gde smo proveli šesnaest dana za pamćenje. Nafplio- Paw traveller Prva nedelja je bila rezervisana za Asini , malo mestašce na Argolidi za čiji je izbor bila je presudna blizina Nafplija , gradića o kome smo čuli i čitali najlepše stvari. Možda smo mi očekivali previše od Argolide i samog Nafplija, pa je oduševljenje kada smo tamo stigli izostalo, i mi ga nismo baš senzacionalno doživeli. Da ne bude zab

Peloponez, duboki Mani- poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i "kapija" koja vodi u Had... Južni Mani- Paw traveller Mani je poluostrvo na najjužnijem ćo š ku jugoisto č ne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom. Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć, sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi . Duboki Mani- jedan od najizolovanijih regiona Južni Mani- Paw traveller Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj, i ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što s u Areopoli , Gerolimenas , Vathia , Porto Kagio i Marmari , ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom  mestu se n

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio- Paw traveller Pastelne kućice kao pobodene   u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio! Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakida š nje. Gitio je mali lučki gradić  sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte. Gitio- Paw traveller Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite  pravi grčki život i svakodnevicu . Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokal