Skip to main content

Krčedin- zaboravljeno blago Srbije

Koševac- Paw traveller
Kada kažete Krčedin, da li pomislite na Kelte, srebrne novčiće, ptice pčelarice, pivo, lokalitet Jandu i brdo Koševac sa autohtonim vrstama tatarske paprati?

Pretpostavljam da ćete, kao i većina, odgovoriti negativno... E pa onda uživajte u čitanju!

Ovo selo u Sremu prebogato istorijom, potpuno je nepravedno zapostavljeno na turističkim mapama Srbije iako ima toliko toga da ponudi znatiželjnim zaljubljenicima u prirodu i istoriju.

Krčedin- Kelti, srebrni novčići i pivo

Crkva Svetog Nikole, Krčedin- Paw traveller

U 5. veku pre nove ere na mestu gde se nalazi Krčedin bila je prestonica Skordiska, keltskog plemena koje je živelo na prostoru Panonije izmedju reka Save, Drave, i Dunava.
Samo ime sela označava utvrdjenje od kamena, i izvedeno je iz dve keltske reči, "Kerch" koja označava neku vrstu gradjevine i nastavka "Dun" koje po naučnim tumačenjima označava utvrdjenje.
Osim ovih podataka istorijske su činjenice da se na ovom mestu pre više od 2500 godina kovao i prvi zvanični novac na teritoriji današnje Srbije, a koji je u literaturi zabeležen kao Krčedin I i Krčedin II.

Interesantno je da je u ataru ovog sela bio keltski grad Vis u kome se prema podacima pila "sybaja" keltsko pivo, a sami prapočeci evropskog pivarstva se vezuju upravo za Kelte koji su konzumaciju ovog pića, ali i kulinarske veštine raširili na svoje antičke susede. 

Krčedin- Paw traveller
Kelti su bili izvanredni poljoprivrednici i uzgajali su razne vrste žitarice poput pšenice, raži, zobi, ječma... i od njih pravili slatke i slane kaše, hleb i pivo. Osim toga, prema zapisima grčkog istoričara Polybiusa ovi ratnici su imali veliku sklonost ka opijanju, ali su bili i izuzetni majstori u obradi drveta, pa ih je ova veština neizbrisivo upisala u povest pivarstva jer su prvi izmislili drveno bure za čuvanje ovog pića. Eto, osim što su bili ratnici bili su i trendseteri svog vremena, jer istorija dokazuje da su svi narodi pre Kelta koristili glinene posude ili životinjske mešine za skladištenje tečnosti.

Kosevac- Paw traveller

Interesantno je da se na prostoru Krčedina nalazilo i praistorijsko naselje Več, i na ovom lokalitetu je pronadjena jedna od humki ili gromuljaka kako se u narodu naziva ovakvo uzvišenje, dok se druga poznata humka nalazi kod Maradika.
Kako navode arheolozi u humkama su sahranjivane istaknute plemenske starešine sa grobnim darovima, a na Veču je po legendi sahranjen slavni keltski vojskovodja Brenos koji je, kako se veruje, nakon što je poražen od strane Rimljana na ovom mestu izvršio ritualno samoubistvo.
Kasnije je na Veču pronadjena i bronzana sveštenička maska što ide u prilog ovom interesantnom predanju.

Idemo dalje... Peškiri, pa šta tu ima interesantno? Krčedinska ada, Janda i brdo Koševac!

Ukoliko se najavite zavičajnom društvu, možete zatražiti da vidite kolekciju peškira za raznorazne namene. Ukrasne, svakodnevne, svadbene... ali i definitivno najnteresantnije "lebarice", o čijim namenama sam naziv govori sve.

Janda- Paw traveller
I tu nije kraj, jer u Krčedinu postoji i Krčedinska ada koja sa svojom površinom od oko devet kilometara predstavlja jedno od najvećih rečnih ostrva na celom toku Dunava. A osim toga ova ada je jedinstveno mesto i pravi raj za domaće životinje koje se ovde potpuno slobodno kreću i žive.

Kod Krčedina se nalazi i jedno od najvećih prirodnih mrestilišta šarana, a od maja do septembra gnezde se i ptice pčelarice koje posmatrače očaravaju lepotom i svojim raskošnim bojama, a pčelarima zadaju muke.

U neposrednoj blizini je i lokalitet Janda sa ostacima tropske i suptropske vegetacije, i brdo Koševac koje je izvrsno za sve ljubitelje dugih šetnji, a karakteristično po autohtonim biljnim vrstama tatarske paprati i ruži vetrova.

U okolini Krčedina se nalazi i napušteni majdan iz koga je za vreme otomanske imperije vadjen specifičan crveni kamen za koji se veruje da je korišten u izgradnji zemunske tvrdjave. Možda je istina, možda i ne, ali na kraju krajeva to za ovaj izlet nije ni važno. Važna je avantura!

E pa, ako do sada niste imali razlog za posetu Krčedinu, sada ga zasigurno imate! Isplanirajte izlet i uživajte!

Šta još možete obići u neposrednoj blizini Krčedina pročitajte u postovima:

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Lakim korakom po Sremskom okrugu - Slankamenački Vinogradi 

Sremačke trijade- Dva Slankamena i jedni vinogradi


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...