Skip to main content

Sremačke trijade- Dva Slankamena i jedni vinogradi

Sremačke trijade- Novi Slankamen, Stari Slankamen i Slankamenački vinogradi, tri mesta udaljena po svega nekoliko kilometara jedno od drugog, pa zašto ne napraviti sopstvenu mini avanturu i krenuti u obilazak biciklom ili možda peške? 

Spomenik na brdu Mihaljevac- Paw traveller
Kada svakodnevno provodite vreme u prirodi to vas čini zdravijim i srećnijim jer su ljudi programirani tako da budu na otvorenom. Šetnja kroz šumu, otkrivanje novih puteljaka dok gledate drveće, cveće i ako imate sreće divlje životinje, može vam ostaviti sjajan osećaj spoja sa prirodom i podmladjivanja duha.

Ukoliko ste avanturista u duši i odlučite se na ovaj polu-urbani obilazak ova tri mesta u Sremu, zagarantovan je užitak za sva čula.

Krenite iz Novog Slankamena. Ovo je potpuno obično mestašce sa kućama koje su uglavnom novije gradnje. U centru možete pronaći raznorazne prodavničice, poštu, kafiće ali i dve crkve- pravoslavnu crkvu Svetog Preobraženja i rimokatoličku crkvu Svetog Arhangela Mihaila. 

Novi Slankamen- Paw traveller
Ovde možete doručkovati u pekari ''Pahulja'' i eventualno popiti jutarnju kafu u nekom od kafića, a potom se zaputiti putem ka spomeniku podignutim kao sećanje na Bitku kod Slankamena

Slankamenačka bitka se odvila 1691. godine izmedju austrijske i turske vojske u vreme Velikog bečkog rata. Ova bitka i bitka kod Sente (1697. godine) označile su prekretnicu u austro-turskim odnosima, i nakon te dve bitke 1699. godine zaključen je Karovački mir i povučena je granica izmedju Austrije i Turske.

Stari Slankamen- Paw traveller

1892. godine u čast ove pobede na brdu Mihaljevac iznad Slankamena podignut je spomenik visok 16 metara, i tom prilikom na svečanom otvaranju pevao je hor kojim je dirigovao Stevan Mokranjac. Na spomeniku su ispisani stihovi Jove Jovanovica Zmaja- "I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignutim smrću neumrlim."

Sa ovog mesta možete pratiti putokaz koji će vas voditi dalje u avanturu i spustiti se u Stari Slankamen, jedno od najstarijih mesta u Sremu smeštenom na obali reke, na ušcu Tise u Dunav. Na samoj obali vas čeka mnoštvo restorančića gde možete sesti i uživati u ribljim specijalitetima i časi dobrog domaćeg vina.

Neće vas ostaviti ravnodušnim prirodna lepota ovog malog seoskog naselja. Peščane obale i ade, lesne naslage jedinstvene u Evropi, izvor slane vode i još puno toga... Sve ovo zajedno stvara izuzetnu ambijentalnu celinu koja će vas očarati.

Slankamenački Vinogradi- Paw traveller
Krajolik se dalje širi na vinograde i voćnjake i već je vreme da produžite ka trećoj tački ove mini avanture- Slankamenačkim Vinogradima. Ponesite sa sobom neku grickalicu i nešto za osveženje, jer selo nije razvijeno pa ima svega jednu prodavnicu.

Kroz ovo selo vas čeka ugodna vožnja biciklom ili poduža šetnja vijugavim puteljcima obraslim zelenilom, voćnjacima i vinogradima. Sa brežuljaka poviše Slankamenačkih Vinograda, Jande i Koševca, uživaćete u skoro netaknutoj prirodi i spektakularnim pogledima na Dunav. A ukoliko budete imali sreće imaćete zadovoljstvo da vidite srne, veverice, male lisice, detliće, fazane...

Podmladite duh, vratite se prirodi i krenite u avanturu!

Pročitajte i postove: Krčedin- zaboravljeno blago Srbije

 Beograd- šta videti i obići za jedno popodne? i


Zapratite Paw traveller i na INSTAGRAMU.











Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj