Skip to main content

Sremačke trijade- Dva Slankamena i jedni vinogradi

Sremačke trijade- Novi Slankamen, Stari Slankamen i Slankamenački vinogradi, tri mesta udaljena po svega nekoliko kilometara jedno od drugog, pa zašto ne napraviti sopstvenu mini avanturu i krenuti u obilazak biciklom ili možda peške? 

Spomenik na brdu Mihaljevac- Paw traveller
Kada svakodnevno provodite vreme u prirodi to vas čini zdravijim i srećnijim jer su ljudi programirani tako da budu na otvorenom. Šetnja kroz šumu, otkrivanje novih puteljaka dok gledate drveće, cveće i ako imate sreće divlje životinje, može vam ostaviti sjajan osećaj spoja sa prirodom i podmladjivanja duha.

Ukoliko ste avanturista u duši i odlučite se na ovaj polu-urbani obilazak ova tri mesta u Sremu, zagarantovan je užitak za sva čula.

Krenite iz Novog Slankamena. Ovo je potpuno obično mestašce sa kućama koje su uglavnom novije gradnje. U centru možete pronaći raznorazne prodavničice, poštu, kafiće ali i dve crkve- pravoslavnu crkvu Svetog Preobraženja i rimokatoličku crkvu Svetog Arhangela Mihaila. 

Novi Slankamen- Paw traveller
Ovde možete doručkovati u pekari ''Pahulja'' i eventualno popiti jutarnju kafu u nekom od kafića, a potom se zaputiti putem ka spomeniku podignutim kao sećanje na Bitku kod Slankamena

Slankamenačka bitka se odvila 1691. godine izmedju austrijske i turske vojske u vreme Velikog bečkog rata. Ova bitka i bitka kod Sente (1697. godine) označile su prekretnicu u austro-turskim odnosima, i nakon te dve bitke 1699. godine zaključen je Karovački mir i povučena je granica izmedju Austrije i Turske.

Stari Slankamen- Paw traveller

1892. godine u čast ove pobede na brdu Mihaljevac iznad Slankamena podignut je spomenik visok 16 metara, i tom prilikom na svečanom otvaranju pevao je hor kojim je dirigovao Stevan Mokranjac. Na spomeniku su ispisani stihovi Jove Jovanovica Zmaja- "I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignutim smrću neumrlim."

Sa ovog mesta možete pratiti putokaz koji će vas voditi dalje u avanturu i spustiti se u Stari Slankamen, jedno od najstarijih mesta u Sremu smeštenom na obali reke, na ušcu Tise u Dunav. Na samoj obali vas čeka mnoštvo restorančića gde možete sesti i uživati u ribljim specijalitetima i časi dobrog domaćeg vina.

Neće vas ostaviti ravnodušnim prirodna lepota ovog malog seoskog naselja. Peščane obale i ade, lesne naslage jedinstvene u Evropi, izvor slane vode i još puno toga... Sve ovo zajedno stvara izuzetnu ambijentalnu celinu koja će vas očarati.

Slankamenački Vinogradi- Paw traveller
Krajolik se dalje širi na vinograde i voćnjake i već je vreme da produžite ka trećoj tački ove mini avanture- Slankamenačkim Vinogradima. Ponesite sa sobom neku grickalicu i nešto za osveženje, jer selo nije razvijeno pa ima svega jednu prodavnicu.

Kroz ovo selo vas čeka ugodna vožnja biciklom ili poduža šetnja vijugavim puteljcima obraslim zelenilom, voćnjacima i vinogradima. Sa brežuljaka poviše Slankamenačkih Vinograda, Jande i Koševca, uživaćete u skoro netaknutoj prirodi i spektakularnim pogledima na Dunav. A ukoliko budete imali sreće imaćete zadovoljstvo da vidite srne, veverice, male lisice, detliće, fazane...

Podmladite duh, vratite se prirodi i krenite u avanturu!

Pročitajte i postove: Beograd- šta videti i obići za jedno popodne? i
Comments

Popular posts from this blog

Lakim korakom po Sremskom okrugu- Stari Slankamen

Stari Slankamen na Dunavskom moru Vinarije, čarde, plaža, p otraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrdjave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode... Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i ... Paw traveller Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu . Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen . Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more! Eh, širok Dunav , ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Madjaricu što mu je došla glave. Prema legendi Atila B

Berberska čajanka

Paw traveller Te noći duvao je kašim. Snažno i neumoljivo podizao je pesak i ubacivao najsitniju peščanu prašinu kroz malene proreze između prozora i balkonskih vrata. Nije mi se dalo da zaspim, ustala sam i osetila kako pesak škripuće pod tabanima. Dođoh do prozora, na ulici je bilo pusto, samo je vetar kovitlao neko suvo rastinje. Jedva čekam da svane. I konačno u praskozorje sve se umirilo i svetlost je bivala sve jača iza planine Šajib. Stajala sam kraj prozora i razmišljala o tome da Šajib znači beli starac a ova planina izgleda tako crno u sopstvenoj senci, da bi u jednom momentu izgledalo kao da ceo obod gori. Prelep prizor za oči jutarnjeg dokoličara. Zvono budilnika me je prenulo iz misli. Pola pet je, još da popijem kafu i krećem. Paw traveller U pet sati na trotoaru ispred niskobudžetnog hotela jedan mladi zaljubljeni par, jedan sredovečni mlinar i ja, pomalo drhćući od jutarnje svežine iako je bilo letnje vreme, čekali smo naš prevoz. Možda neće ni doći

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka