Skip to main content

Barselona o kojoj se malo zna- Eixample lIdefonsa Serde

Neverovatna arhitektura, istorija, i toliko toga da se vidi...Španija vas zove #Barselona!

Paw traveller

Planirate posetu Barseloni? Sjajno, ovaj divan grad će vas sigurno oduševiti!
Ovde možete uživati i raditi milion stvari u samo jednom danu, pa je stoga bolje ukoliko se unapred pripremite i napravite neki plan kako biste izvukli što više iz vašeg boravka u ovom živopisnom gradu.

U ovom tekstu nećete pronaći koje atrakcije da posetite, gde da odete na flamenko šou, ili da pojedete najbolji ili najjeftiniji ručak, da li da se popnete na Monžuik i tome slično... O tome je mnogo pisano i mnoštvo takvih informacija je jednostavno i lako naći na internetu, i na vama je samo da istražite i napravite vašu listu obilazaka pre posete. Ovaj tekst je za one koji žele da saznaju više, zagrebu ispod površine i dublje shvate Barselonu i zašto nas ona oduševljava.

Paw traveller
Ovaj grad nije samo Gaudijeva razigrana maštovitost i neverovatna preciznost i promišljenost Ildefonsa Serde, ili pak genijalnost Huana Miroa koja se ostvarila kroz eksploziju kreativnosti i kolorita na njegovim slikama, niti je to upečatljivi surealizam Salvadora Dalija koji je, živeći u Figerasu, rado i često posećivao Barselonu.

Iako su njihova dela duboko protkana kroz Barselonu današnjice, Barselona je mnogo više od toga jer je upravo ovaj grad, njegovi mirisi i mediteranska atmosfera, inspirisao mnoge sjajne ljude da iznedre fantastična dela kojima se divimo i koja nastavljaju da inspirišu generacije.

Pa da počnemo... Ildefons Serda, urbanizacija Barselone i ono što je ona danas

Barselona je sredinom devetnaestog veka bila na ivici kolapsa jer je naseljenost postajala sve gušća tokom industrijske revolucije.
U to vreme grad je bio prometna luka i živeo je brže od ostatka Španije pretendujući da postane evropska prestonica. Ipak, njegova populacija koja je tada bila nešto ispod dvesta hiljada i dalje je živela stisnuto u malenoj oblasti opasanoj srednjevekovnim zidinama.
Kvalitet života unutar zidina se rapidno smanjivao i stopa mortaliteta je rasla, a život iza zidina je postajao sve veći zdravstveni rizik gotovo bukvalno gušeći stanovnike Barselone. Postalo je važno i neodložno da se ukloni taj pojas koji steže i guši, a rušenje srednjevekovnih zidina je bila izuzetno smela i kontroverzna odluka španske vlade koja je na kraju dovela do tada potpuno nepoznatog katalonskog inženjera Ildefonsa Serde.
Ovaj izuzetan čovek je osmislio radikalni plan za proširenje Barselone izvan starih zidina nalik mreži, jednostavno nazvan "proširenje" ili "eixample".
Tokom tog procesa Serda je takodje skovao i novu reč "urbanizacija" koja do tada nije postojala u španskom jeziku, niti u katalonskom, engleskom ili francuskom, postavši tako pionir modernog planiranja gradova.
Njegov plan je činila mreža ulica koje su sjedinjavale staro jezgro sa sedam perifernih sela koja su kasnije postala integralna naselja same Barselone.

Serda je bio revolucionaran u onome što je zamislio, a njegova studija o tome šta je moderan grad i šta bi mogao da pretenduje da bude je delo koje se i danas izučava u katalonskim školama.
Ovaj izuzetan čovek je izračunao količinu vazduha potrebnu jednoj osobi da pravilno diše, detaljno je opisao profesije kojima bi se stanovnici mogli baviti i mapirao usluge koje bi mogle biti potrebne poput pijaca, škola, bolnica... Izvanredan i detaljan, osmislio je bašte i vrtove u centru svakog bloka, jednak pristup svih stanovnika svim uslugama, i neometan saobraćaj.

Ildefons Serda, vizionar sa jasnim pogledom u budućnost

La Pedrera- Paw traveller
Zahvaljujući ovom neverovatnom čoveku koji je razmišljao ispred svog vremena 
Eixample je danas istaknuti deo imidža Barselone.
Osmougaoni blokovi zakošeni u uglovima bili su njegova jedinstvena ideja da omogući vozačima da lakše vide šta se dešava levo i desno, iako u to vreme automobili nisu ni bili izmišljeni.
Serda je sam shvatio videvši železnicu, da će u budućnosti postojati neke vrste malih mašina koje će svaki vozač moći da zaustavi ispred svoje kuće, a ovaj Serdin dizajn i dan danas beskrajno olakšava cirkulaciju saobraćaja u Eixamplu.

Eto, nadam se da ste uživali u čitanju i saznali nešto interesantno, a sigurna sam da ćete sledeći put kada budete posetili Barselonu osetiti dublju i drugačiju vrstu ushićenja dok budete šetali Ramblom.
U Barseloni ćete biti zauzeti sa jako puno divnih aktivnosti, bićete zauzeti posetama mnogim znamenitostima, i fenomenalnim iskustvima koja nikada ne bi ni mogla stati u jedan blog.
Ja sam, eto, dala sve od sebe da predstavim Barselonu na jedan drugačiji način kroz fenomenalnog čoveka koji je ostavio trajan pečat u ovom gradu.

Pročitajte i postove o Pragu, IstanbuluBeogradu, i Veneciji, i zapratite Paw traveller i na Instagramu.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...