Skip to main content

Barselona o kojoj se malo zna- Eixample lIdefonsa Serde

Neverovatna arhitektura, istorija, i toliko toga da se vidi...Španija vas zove #Barselona!

Paw traveller

Planirate posetu Barseloni? Sjajno, ovaj divan grad će vas sigurno oduševiti!
Ovde možete uživati i raditi milion stvari u samo jednom danu, pa je stoga bolje ukoliko se unapred pripremite i napravite neki plan kako biste izvukli što više iz vašeg boravka u ovom živopisnom gradu.

U ovom tekstu nećete pronaći koje atrakcije da posetite, gde da odete na flamenko šou, ili da pojedete najbolji ili najjeftiniji ručak, da li da se popnete na Monžuik i tome slično... O tome je mnogo pisano i mnoštvo takvih informacija je jednostavno i lako naći na internetu, i na vama je samo da istražite i napravite vašu listu obilazaka pre posete. Ovaj tekst je za one koji žele da saznaju više, zagrebu ispod površine i dublje shvate Barselonu i zašto nas ona oduševljava.

Paw traveller
Ovaj grad nije samo Gaudijeva razigrana maštovitost i neverovatna preciznost i promišljenost Ildefonsa Serde, ili pak genijalnost Huana Miroa koja se ostvarila kroz eksploziju kreativnosti i kolorita na njegovim slikama, niti je to upečatljivi surealizam Salvadora Dalija koji je, živeći u Figerasu, rado i često posećivao Barselonu.

Iako su njihova dela duboko protkana kroz Barselonu današnjice, Barselona je mnogo više od toga jer je upravo ovaj grad, njegovi mirisi i mediteranska atmosfera, inspirisao mnoge sjajne ljude da iznedre fantastična dela kojima se divimo i koja nastavljaju da inspirišu generacije.

Pa da počnemo... Ildefons Serda, urbanizacija Barselone i ono što je ona danas

Barselona je sredinom devetnaestog veka bila na ivici kolapsa jer je naseljenost postajala sve gušća tokom industrijske revolucije.
U to vreme grad je bio prometna luka i živeo je brže od ostatka Španije pretendujući da postane evropska prestonica. Ipak, njegova populacija koja je tada bila nešto ispod dvesta hiljada i dalje je živela stisnuto u malenoj oblasti opasanoj srednjevekovnim zidinama.
Kvalitet života unutar zidina se rapidno smanjivao i stopa mortaliteta je rasla, a život iza zidina je postajao sve veći zdravstveni rizik gotovo bukvalno gušeći stanovnike Barselone. Postalo je važno i neodložno da se ukloni taj pojas koji steže i guši, a rušenje srednjevekovnih zidina je bila izuzetno smela i kontroverzna odluka španske vlade koja je na kraju dovela do tada potpuno nepoznatog katalonskog inženjera Ildefonsa Serde.
Ovaj izuzetan čovek je osmislio radikalni plan za proširenje Barselone izvan starih zidina nalik mreži, jednostavno nazvan "proširenje" ili "eixample".
Tokom tog procesa Serda je takodje skovao i novu reč "urbanizacija" koja do tada nije postojala u španskom jeziku, niti u katalonskom, engleskom ili francuskom, postavši tako pionir modernog planiranja gradova.
Njegov plan je činila mreža ulica koje su sjedinjavale staro jezgro sa sedam perifernih sela koja su kasnije postala integralna naselja same Barselone.

Serda je bio revolucionaran u onome što je zamislio, a njegova studija o tome šta je moderan grad i šta bi mogao da pretenduje da bude je delo koje se i danas izučava u katalonskim školama.
Ovaj izuzetan čovek je izračunao količinu vazduha potrebnu jednoj osobi da pravilno diše, detaljno je opisao profesije kojima bi se stanovnici mogli baviti i mapirao usluge koje bi mogle biti potrebne poput pijaca, škola, bolnica... Izvanredan i detaljan, osmislio je bašte i vrtove u centru svakog bloka, jednak pristup svih stanovnika svim uslugama, i neometan saobraćaj.

Ildefons Serda, vizionar sa jasnim pogledom u budućnost

La Pedrera- Paw traveller
Zahvaljujući ovom neverovatnom čoveku koji je razmišljao ispred svog vremena 
Eixample je danas istaknuti deo imidža Barselone.
Osmougaoni blokovi zakošeni u uglovima bili su njegova jedinstvena ideja da omogući vozačima da lakše vide šta se dešava levo i desno, iako u to vreme automobili nisu ni bili izmišljeni.
Serda je sam shvatio videvši železnicu, da će u budućnosti postojati neke vrste malih mašina koje će svaki vozač moći da zaustavi ispred svoje kuće, a ovaj Serdin dizajn i dan danas beskrajno olakšava cirkulaciju saobraćaja u Eixamplu.

Eto, nadam se da ste uživali u čitanju i saznali nešto interesantno, a sigurna sam da ćete sledeći put kada budete posetili Barselonu osetiti dublju i drugačiju vrstu ushićenja dok budete šetali Ramblom.
U Barseloni ćete biti zauzeti sa jako puno divnih aktivnosti, bićete zauzeti posetama mnogim znamenitostima, i fenomenalnim iskustvima koja nikada ne bi ni mogla stati u jedan blog.
Ja sam, eto, dala sve od sebe da predstavim Barselonu na jedan drugačiji način kroz fenomenalnog čoveka koji je ostavio trajan pečat u ovom gradu.

Pročitajte i postove o Pragu, IstanbuluBeogradu, i Veneciji, i zapratite Paw traveller i na Instagramu.

Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specialitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremiti ovo jelo koje je a

FRAGOSIKA- neobična bodljikava poslastica

Fragosika, kaktus ili voće? Voće na kaktusu! Fragosika U marketima u inostranstvu a odskora i kod nas se može kupiti fragosika, vrsta kaktusa poreklom iz Meksika ali široko rasprostranjena i po Mediteranu. Ne znam da li je ova neobična voćka najpopularniji letnji plod u nekim zemljama, ali obzirom na njene blagodeti trebali biste je bar probati jer  leči dijabetes, snižava holesterol, a pored ovoga je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, vitamina C i magnezijuma. Prvi put sam je probala kada sam bila dete, a jedna od mojih omiljenih tetaka- Olga, mi je narodskim jezikom rekla da se zove "svekrvin jezik"... E sad, da li je moja tetka imala neku zlu karakondžulu od svekrve sa opako bodljikavim jezikom pa je ovoj neobičnoj biljci samostalno i maštovito dala to ime ili se to u narodu u odredjenim delovima Crne Gore zaista tako zove, ne bih znala pouzdano da kažem. Paw traveller Bilo kako bilo nakon više od tri decenije nabasala sam na fragosiku u jednom lokalnom marketu na Lefka

Egejska tajna - ostrvo Skiros - prvi deo

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros! Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!  Hora Skiros- Paw traveller Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi, a mitološki zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja. Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije- luke na Skirosu. Dok napuštate trajekt “Ahilej” , otkrićete da je Linarija prelepa ,mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole. Pouria, Skiros- Paw traveller To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj