Skip to main content

Kako sam postao Paw traveller- Moje prvo putovanje

Ja sam Crni Srećko a moj život je tužna priča sa ipak, kako se na kraju ispostavilo, srećnim epilogom.
Slankamenački Vinogradi- Paw traveller

Nemam pojma gde sam se rodio, ali sam se kao jako mali obreo u Slankamenačkim Vinogradima. Tada već nisam imao rep, neki ludak mi ga je otfikario iz ko zna kakvih bolesnih pobuda. 

Jedan mnogo fin čovek, moj spasitelj, me je odneo u svoje dvorište u vikendicu i predao na vaspitanje dvema, u to vreme već vremešnim damama, majki i ćerki- Lisi i Mazi.

Lepo su me odgojile i primile u svoj čopor kao punopravnog člana, i pravo da vam kažem uživao sam pune četiri godine.

A onda nas je proletos Lisa napustila. Maza je bila mnogo tužna zbog majčine smrti, a ja sam imao nju da me i dalje vodi kroz život pa sam gubitak bolje podneo.

Lisa i Maza- Paw traveller

Došlo je i leto, godišnje doba koje najviše volim jer smo tada svi na okupu. Dodju i dvonogi na duže pa je baš prava uživancija i izobilje hrane. Svaki čas nas pozivaju na razne gurmanluke pa nadoknadjujemo svu energiju potrošenu uzaludnim jarcanjem po okolnim brdima.

Ali, kad je došla jesen Maza se razbolela i dvonogi su je svaki čas vodili kod veterinara, a ja sam svaki put s nestrpljenjem čekao da se vrate.

Na žalost nije uspela da dobije tu bitku i napustila nas je sredinom decembra u svojoj dvanaestoj godini. Znam da su ovo ozbiljne godine za uličnog psa, ali za mene će ona uvek biti onaj devojčurak koji me je dočekao i pomogao mi da odrastem.

Ostao sam sam samcijat. Dvonogi su me obilazili na dve nedelje i donosili hranu da mi se nadje za duži period. Provodio sam vreme u svojoj kućici uglavnom spavajuci. Nisam mnogo jarcao okolo a hrane je bilo u izobilju pa sam se malo i ugojio.

Maza i ja
A onda, jednoga dana, pojavila su se njih četvorica. Kabadahije, svi do jednog krupni i stasiti, i nisu me hteli pustiti u svoj čopor. Oterali su me iz moje kuće i razbaškarili u dvorištu kao da je njihova dedovina. Neka ih neka, sunce im kalajisano, zaigraće mečka i pred njihovim vratima kad se dvonogi vrate!

Dve nedelje sam lutao po brdima potpuno sam, mnogo tužan i lavovski gladan.

Jednom sam se dok sam tražio hranu upecao i u poteznu zamku za divljač. To je bilo baš traumatično iskustvo. Ne možete ni da zamislite koliko sam bio uplašen kad me je žičana omča brzinom svetlosti stegnula za vrat. Jedva sam nekako uspeo da se oslobodim i otkinem žicu.

Moja kuća- Paw traveller
A onda sam jednog jutra čuo poznati glas kako me doziva. Odzvanjalo je sve do Dunava. Krenuo sam u susret glasu i nisam mogao da verujem kada sam je ugledao.

To je bila ona, moja dvonoga drugarica, išla je putem uzvikujući moje ime a u ruci je nosila kesicu sa hranom. Oooo da, konačno ću pojesti normalan obrok!

I posle pola sata postao sam Paw traveller. Desila se moja prva vožnja automobilom i moram reći da se posle svega što sam preživeo nisam mnogo uplašio. Najviše me je bio strah kada sam nakon sat vremena vožnje ugledao kroz prozor mnoštvo automobila, gusto načičkane zgrade i gomilu ljudi na ulicama.

Moja dvonoga drugarica me je mazila na zadnjem sedištu automobila i češkala po ušima dok mi je nežno stavljala povodac. Nisam navikao na tu djavolju stvar, a pre dve godine kad su probali da me vežu upiškio sam se pa su odustali i više nisu ni pokušavali. Znam da nisu hteli da me stresiraju pokušavajući da me malo nauče na povodac.

Ja, Crni Srećko- Paw traveller

Tako da, mislio sam u sebi, čim ona ovo ponovo radi mora da ima valjan razlog. Opustio sam se i pustio je da završi posao. Otvorila je vrata i izašli smo u to grozno okruženje ali sam brzo shvatio da i nije tako strašno.

Odlučio sam ubrzo da obeležim jednu banderu, čisto da se zna da sam bio u Beogradu.

U gradu je lepo ali ipak jedva čekam lepo vreme pa da se svi zajedno vratimo mojoj kući u Slankamenačke Vinograde!

Putopis o Peloponezu koji je pisao pas Miškin pročitajte OVDE , a kako se Antigona provela na Uvcu klikom na ovaj LINK.




Comments

Popular posts from this blog

Ukusi sa putovanja- Barske štufade, zalogaji za pamćenje

Barske štufade- Spičanski specijalitet koji pomera granice Gornji Sustaš-Paw traveller Imali smo privilegiju da prilikom posete Gornjem Sustašu, malom mestu poviše Bara, isprobamo fenomenalne barske štufade, tradicionalni specialitet Spičanskog kraja koji je po receptu svoje svekrve za krsnu slavu pripremila gospodja Zorica Vulezić i počastila nas.   Zorica i njen suprug Slavko bili su naši preljubazni domaćini u  Holiday Home Vulezić  u kome smo proveli sedam dana, i koji su nam na mnogo načina ulepšali boravak. Barske štufade- Paw traveller Iako se može napisati novela o ljubaznosti porodice Vulezić, ipak se vraćamo temi ukusi sa putovanja i fantastičnim štufadama! Barske štufade su jelo koje pomera granice u pripremi junećeg mesa iako se prave od sasvim jednostavnih sastojaka: junećeg mesa, kurkume, vegete, ruzmarina, bibera... začine svakako možete prilagoditi svom ukusu. Bez mnogo filozofije ali sa puno strpljenja i ljubavi prema hrani možete i sami pripremit...

Prag- šta videti i obići za jedan dan?

Prag- Paw traveller Prag- prelep, bajkovit, sa veličanstvenom arhitekturom, fenomenalnim skulpturama, kaldrmom, neverovatnim kulama, crkvenim zidinama… sve ovo zajedno čini da ovaj raskošni grad nikoga ne ostavi ravnodušnim. Jedini negativan utisak koji smo poneli iz Praga su menjačnice, i baš zato što je jedini od njega i počinjemo ovaj post. Prvo što ce vam zatrebati kada stignete u Prag je upravo menjačnica, a ako ste mislili da ćete novac ovde promeniti kao bilo gde u svetu, grdno se varate! Mi smo se opekli odmah po dolasku u Prag razmenivši sto eura za koje smo dobili dvadesetak eura manje nego što je trebalo. E sad, pitate se kako… Prag- Paw traveller Menjačnica je bila u samom centru grada u velikoj prometnoj ulici, na tabli je bilo istaknuto nula posto provizije i kurs zamene valute, ali… najsitnijim slovima koje ni soko ne bi uočio bio je dodatak da razmena po istaknutom kursu važi za iznose preko hiljadu eura. Kada smo shvatili da smo nasamareni, ča...

Jamas!- Ukusi Grčke- RECINA

Recina- grčko vino koje ima dugu tradiciju i koje se uglavnom proizvodi od Savatiana, ne mnogo poznate sorte vinove loze koju karakteriše izuzetno visok procenat šećera u zrnu. Paw traveller Recina je vino koje su ljudi pili još u antičkim vremenima, a kako nisu imali metode hladjenja koristili su smolu za zaptivanje amfora u kojima su držali vino što je rezultovalo autentičan i neobičan ukus ovog pića. Iako Grčka danas proizvodi uzbudljiva vina od groždja Asirtika, Ksinomavra i drugih vinskih sorti, širom centralne Grčke i dalje ima uzgajivača sa velikim vinogradima Savatiana i tržištem za recinu koja se od nje proizvodi. Recina- Paw traveller Ovo vino je karakteristično po tome što se proizvodi uz dodavanje smole bora tokom fermentacije koja mu daje jak i specifičan miris i ukus. Recina vino nije skupo i vredi ga probati, naročito jer je retko na našim prostorima, ali n ema garancije da će vam se ukus svideti čak i ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari jer zbog borove smole ostavlja u...